Radek Janoušek "> Češi začali více myslet na životní prostředí a omezují jednorázové obaly na jídlo - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/cesi-zacali-vice-myslet-na-zivotni-prostredi-a-omezuji-jednorazove-obaly-na-jidlo
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Ukliďme Česko z.s.: Češi začali více myslet na životní prostředí a omezují jednorázové obaly na jídlo

30. listopadu 2020 | Ukliďme Česko z.s.
Autor: Radek Janoušek, tel: 777 176 675
Díky restriktivním opatřením a zavedení okénkového prodeje se Češi vydali cestou znovupoužitelných obalů na jídlo a zamezili tak vzniku několik set kilogramů odpadu měsíčně. Restaurace zapojené do systému REkrabička najdete nově i v mapě projektu www.KAMsNIM.cz

V říjnu letošního roku došlo v souvislosti s vládními nařízeními k zavření kaváren, restaurací, bister a dalších stravovacích zařízení. Ti, kteří chtěli fungovat i nadále, museli přejít na formu tzv. okénkového prodeje a své jídlo nabízet zákazníkům s sebou. Spousta z nich se rozhodla jít cestou udržitelnosti a jednorázové obaly nahradit REkrabičkou.

REkrabička je znovupoužitelný obal na jídlo vyrobený ze 100% recyklovatelného materiálu. Jedná se o pečlivě vybraný typ extrémně odolného polypropylenu, který umožňuje každou REkrabičku použít až 400krát a tím nahradit stejný počet jednorázových obalů. Výroba je pak lokalizovaná přímo v Česku, což umožňuje minimalizovat přepravu z místa na místo a efektivně tak redukovat produkci CO2. REkrabička má také skvěle těsnící víčko, díky kterému z ní opravdu nic nevyteče a navíc i atraktivní design hned v několika barevných provedeních. Zákazníci si do ní mohou nechat zabalit jídlo s sebou a poté ji vrátit v kterémkoli partnerském podniku. „Celkovou úsporu jednorázových obalů odhadujeme na více než 1,5 tuny odpadu každý měsíc.”, říká Ondřej Širočka, zakladatel REkrabičky.

To zaujalo i autory projektu www.KAMsNIM.cz, jehož cílem je, aby maximum výrobků končilo tam, kde najdou další využití, t.j. v oběhovém systému (upcyklace, reuse, recyklace..) a ne ve směsném odpadu, neřkuli v přírodě.

„Rekrabičkové restaurace jsme rádi zařadili do mapy projektu, neboť je to klasická ukázka toho, jak by mohla a měla do budoucna fungovat cirkulární řešení, snadno využitelná pro každého, kdo hodlá chránit životní prostředí. Kromě míst, kde se lze zbavit odpadů, chceme především ukazovat dobré příklady a navigovat uživatele, aby využívali ekologických možností, jak se zbavovat nepotřebných věcí. V mapě na www.KAMsNIM.cz díky tomu postupně přibývají další místa zpětného odběru, reuse centra, opravárny, potravinové banky, charitativní sběrny a další podobná místa, která dávají věcem šanci na druhý život," říká autor aplikace Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko.
Radek Janoušek, tel: 777 176 675
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist