INEX - Sdružení dobrovolných aktivit: Děti z dětských domovů společně se svými českými i zahraničními vrstevníky pomáhají s obnovou hradu

11. srpna 2021 | INEX - Sdružení dobrovolných aktivit
Autor: Kateřina Sivoková, tel: 606291026
Od 9. do 21. srpna probíhá na Horním hradě Hauenštejn již 4. ročník mezinárodního dobrovolnického projektu, tzv. workcampu. Hrad se stal na dva týdny domovem dětí z dětských domovů v Unhošti a v Lichnově. Společnost jim dělají jejich vrstevníci z Česka i z ciziny a společně pomáhají s obnovou hradu i okolního arboreta. Projekt probíhá ve spolupráci spolku Opři se a organizace INEX-Sdružení dobrovolných aktivit.

Jak vše probíhá
Na hradě se děti z dětských domovů potkaly se třemi svými vrstevníky z Francie a jedním z ČR v neděli 9. srpna 2021. Hned v pondělí se společně vrhly do práce. „Hrad prošel v posledních letech velkými změnami. Když se podíváte na staré fotky, vidíte jen ruiny. Přesto je tu stále spousta práce!“ uvedl hlavní vedoucí Tomáš Hora. Účastníci řežou a štípou dřevo a odváží ho na hrad, upravují pastviny, uklízejí hrad a okolí a též pomáhají s provozem a drobnými opravami hradu. Vedle práce přijde i na poznávání okolí, kdy se společně všichni účastníci vydají například do Karlových Varů, na hrad Loket či na výšlap na Klínovec. V plánu je též prohlídka Bečova nad Teplou s relikviářem svatého Maura. „Za největší výzvu považuji stmelit kolektiv, aby cizinci, kteří budou v menšině, nebyli vyčleněni,“ říká Hora.

Co mezinárodní dobrovolnický projekt komu přinese
Projekt je prospěšný pro všechny zúčastněné strany. Dobrovolníkům, kteří jsou ve věku 15–18 let, nabídne bližší kontakt s vrstevníky z různých kulturních prostředí. Budou si tak moci procvičit komunikaci v angličtině a vyzkoušet si delší pobyt mimo své domovské prostředí. Naproti tomu hrad bude díky pomoci dobrovolníků zase o něco hezčí.

Spolek Opři se
Spolek se už devět let snaží pomáhat dětem z dětských domovů v integraci do společnosti, ať už pomocí pravidelných volnočasových aktivit, doučování, letních táborů či jednodenních i víkendových pobytů. Dále děti z domovů vede k dobrovolnictví formou zapojení do aktivit spolku či účastí na pravidelných dobrovolnických pobytech na hradě Hauenštejně.

INEX – sdružení dobrovolnických aktivit
INEX – sdružení dobrovolnických aktivit se mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním zabývá od svého vzniku v roce 1991. INEX přijímá zahraniční dobrovolníky na workcampy, krátkodobé mezinárodní dobrovolnické projekty, které organizuje ve spolupráci s místními partnery v České republice, a zároveň vysílá české dobrovolníky na obdobné projekty do zahraničí. Z důvodu rizika šíření epidemie COVID-19 se INEX svými aktivity letos zaměřil na lokální úroveň. V současnosti má INEX společně s partnerskými neziskovými organizacemi, spolky a obcemi naplánováno 29 workcampů, které se uskuteční během letní dobrovolnické sezóny po celém území České republiky.

Historie Hauenštejna
Hrad Hauenštejn byl založen v druhé polovině 13. století nad Hornohradským potokem nedaleko Stráže nad Ohří. Jeho cílem bylo strážit obchodní stezku ze Saska. Pár let byl v královském držení. V dalších stoletích se zde vystřídalo mnoho majitelů. Nejvýznamnějšími byli Buquoyové, kteří hrad na počátku 20. století přestavěli na novogotický zámek. Ti vlastnili Hauenštejn až do roku 1945, kdy byli společně s dalšími německými obyvateli odsunuti. Za komunistické totality hrad sloužil chvíli jako dětský domov či jako depozitář karlovarského muzea. Od šedesátých let chátral. V roce 2000 jej zakoupil současný majitel pan Pavel Palacký, který jej od té doby za pomoci dobrovolníků rekonstruuje.

Fotografie k použití (Snímky z workcampu na Hauenštejně v roce 2020):

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.