Zuzana Boháčová, vedoucí workcampu "> Dobrovolníci z celého světa se opět sjedou na hrad Grabštejn a pomohou kultivovat jeho okolí - Ekolist.cz

INEX - Sdružení dobrovolných aktivit: Dobrovolníci z celého světa se opět sjedou na hrad Grabštejn a pomohou kultivovat jeho okolí

30. července 2018 | INEX - Sdružení dobrovolných aktivit
Autor: Zuzana Boháčová, vedoucí workcampu, tel: + 420 606 689 404
Od 6. do 19. srpna budou dobrovolníci z nejrůznějších koutů světa na hradě Grabštejn u obce Chotyně již tradičně pomáhat s čištěním strání okolo hradu od náletové zeleně a pomůžou s dalšími potřebnými pracemi na hradě. Projektu, který pořádá nezisková organizace INEX - sdružení dobrovolných aktivit ve spolupráci s obcí Chotyně, se zúčastní dobrovolníci z Ukrajiny, Ruska, Španělska, Itálie, Francie, Japonska, Turecka a Česka.

V rámci tohoto dobrovolnického projektu - tzv. workcampu nejde jen pomoc dobrovolníků se zvelebováním zahrady kolem hradu. Podstatnou součástí těchto dvou týdnů bude také sdílení a vzájemné poznávání cizích kultur a seznámení se se zvyky a tradicemi země, ve které se workcamp koná. Dobrovolníky proto čeká také poznávání regionu a společné volnočasové aktivity.

Hrad Grabštejn, na kterém projekt probíhá, stojí na skalnatém kopci na území obce Chotyně u Hrádku nad Nisou. Tento původně gotický hrad ze 13. století byl v 16. století přestavěn na zámek, nicméně během komunistického režimu, kdy se na hradě napřed usídlila Československá lidová armáda a poté zůstal hrad bez majitele, začal postupně chátrat. Jeho restaurace započala po roce 1988 a obnova byla z větší části dokončena v roce 2010, práce menšího rozsahu se zde provádějí dodnes. Pro veřejnost byl hrad zpřístupňován postupně od roku 1993.

Pořádající nezisková organizace INEX-SDA se mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním zabývá již od roku 1991 a workcampy pořádá jak v Čechách, tak v zahraničí. Do České republiky každoročně přijíždí přibližně tři sta mezinárodních dobrovolníků, kteří se věnují ekologickým projektům, pomoci místním komunitám nebo obnově kulturně-historických památek. Do zahraničí pak během sezony vyjíždí průměrně pět set českých dobrovolníků

Ilustrační fotografie (workcamp na Grabštejnu v roce 2017):