Marek Jehlička "> Gemec Ostrava popílky ze spaloven nepoužije - Ekolist.cz

Arnika: Gemec Ostrava popílky ze spaloven nepoužije

26. února 2004 | Arnika
Autor: Marek Jehlička, tel: 606 727 942
Kontaminace Odry dioxiny ze spalovnových popílků nehrozí. Firma GEMEC UNION a.s. je při výrobě rekultivačních hmot v Ostravě nebude používat a zatím ani nepoužívala.

Arnika se problémem začala zabývat poté, co zjistila, že firma zveřejnila záměr rozšířit výrobu rekultivačních ploch z dnešních 25000 tun na 150000 tun za rok a že firma GEMEC používá popílky ze spaloven k zavážení dolu Jan Šverma na Žacléřsku. „Požadujeme, aby při posouzení záměru kraj svým rozhodnutím použití popílků ze spaloven vyloučil. Současně jsme upozornili, že i některé odpady z hutních provozů mohou větší množství dioxinů obsahovat,“ objasnil stanovisko Arniky Ing. Milan Havel.

„Chceme dosáhnout toho, aby se v Ostravě neopakovala chyba ze Žacléře, kde GEMEC donedávna zavážel hlubinný důl směsí obsahující řadu toxických látek včetně dioxinů. Z ní se pak mohou uvolňovat nebezpečné dioxiny a kontaminovat životní prostředí. Ostravský GEMEC nás ujistil, že se to v jejich regionu nestane a nemáme důvod jeho zástupcům nevěřit. Celý případ budeme na Ostravsku považovat za vyřešený až po vydání rozhodnutí, jež použití materiálů obsahujících dioxiny v nebezpečných koncentracích zakáže,“ řekl vedoucí programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika, RNDr. Jindřich Petrlík.

„Při návštěvě u firmy v Ostravě jsem se osobně přesvědčil o tom, že GEMEC chce do rekultivačních směsí přidávat elektrárenský popílek,“ uvedl Havel. Receptura na výrobu rekultivační hmoty popílky ze spaloven jako vstupní surovinu neobsahuje. Firma také posílá roční hlášení o použitých vstupních surovinách na krajský úřad. „Ve výkazu za rok 2003 jsme sledovaný odpad neobjevili,“ uzavřel Havel.

Firma GEMEC vyrábí rekultivační směsi na základě certifikace Technického a zkušebního ústavu stavebního v Praze. Zkušebna ale problém dioxinů při certifikaci neposuzuje. Arnika se snaží této praxi zabránit. Není možné, aby se ve filtrech zachycené dioxiny znovu mohly dostat do životního prostředí. Na nebezpečnost dioxinů v popílcích rovněž poukazuje návrh Národního implementačního plánu ke Stockholmské úmluvě zpracovaný týmem odborníků pod vedením profesora Ivana Holoubka z brněnské Masarykovy Univerzity.

Poznámka:
Dioxiny jsou vysoce toxické látky nebezpečné již ve stopových koncentracích. Kumulují se v živočišných tukových tkáních. Jejich koncentraci v životním prostředí zvyšují i drobné prachové částice. Dlouhodobé působení dioxinů a PCB vede k poškození imunitního a nervového systému, dále ke změnám endokrinního systému (zejména štítné žlázy) a reprodukčních funkcí (pohlavních žláz u mužů). Některé studie prokázaly také jejich vliv na snížení inteligence, snížení schopnosti soustředění a vliv na chování (hyperaktivita u dětí). Jsou to látky, které se dlouhodobě kumulují v těle. (zdroj: webové stránky Státního zdravotního ústavu – www.chpr.szu.cz - „Dioxiny v potravinách“)