Tiskové zprávy
Nestlé: Holešovský Sfinx ušetří „zaokruhováním“ pětinu vody
Za rok 2023 bylo potřeba na výrobu bonbónů v holešovské továrně přes 60 tisíc m3 vody, to je v přepočtu objem přibližně 4 milionů 15litrových kbelíků naplněných po okraj. Oproti roku 2014 je nynější spotřeba při přepočtu na stejný objem výroby o 609 050 kbelíků vody nižší.
Tato voda nicméně nemíří jen do přípravy výrobků podle receptur, ale má další trojí využití. Slouží k vyhřívání kotlů pro takzvanou potravinářskou páru, k chlazení strojů a svou roli hraje samozřejmě také čištění a hygiena. Zatímco v recepturách a výrobcích úspory vody hledat nelze, naopak je tomu v případě chlazení a čištění. „Největší potenciál pro úsporu vody při výrobě je eliminace průtočného chlazení strojů,“ říká Martin Charuza, který má v holešovské továrně Nestlé Sfinx na starosti oblast udržitelnosti, a doplňuje: „Dříve se voda z kohoutku připojila ke stroji, ochlazovala ho a rovnou vytékala pryč do kanálu. S něčím takovým už je konec. Tyto okruhy uzavíráme neboli tzv. zaokruhováváme. Teplo z vytékající vody nevyfoukáme jen tak do vzduchu, naopak využijeme ho maximálně pro ohřev tepelného čerpadla, a tím vytápění prostor.“
Na výstupu je pak znovu ochlazená voda, která se v kruhu točí dál a ochlazuje, či vyhřívá dle toho, kde v okruhu se právě nachází. Zaokruhování poloviny zařízení snížilo spotřebu vody celé továrny o desetinu. „Aktuálně je tento systém zaokruhování aplikován pro výrobu Marshmallow a všech tvrdých bonbónů, kam patří mimo jiné Bon Pari, Hašlerky a Anticol. V loňském roce se dále podařilo zrealizovat zaokruhování průtočného chlazení stroje, který šlehá želatinovou hmotu například na výrobky JOJO Vexta nebo JOJO Zmrzlinky,“ upřesňuje Charuza.
Další zaokruhování čeká na výstavbu čističky odpadních vod
Uzavření druhé poloviny průtočných okruhů brání jen dosažení potřebné kvality odpadních vod. Řešením pro plnění limitů a zároveň další zaokruhování je vybudování vlastní čističky odpadních vod. To je pro Sfinx v Holešově otázka nadcházejícího roku.
Mezi další výrazné spořiče vody patří rotační sprchy. Ty se užívají při čištění. Oproti tradičním postupům čištění mají čtvrtinovou spotřebu vody. „V holešovské továrně jich užíváme desítky,“ uzavírá Charuza.
Tato voda nicméně nemíří jen do přípravy výrobků podle receptur, ale má další trojí využití. Slouží k vyhřívání kotlů pro takzvanou potravinářskou páru, k chlazení strojů a svou roli hraje samozřejmě také čištění a hygiena. Zatímco v recepturách a výrobcích úspory vody hledat nelze, naopak je tomu v případě chlazení a čištění. „Největší potenciál pro úsporu vody při výrobě je eliminace průtočného chlazení strojů,“ říká Martin Charuza, který má v holešovské továrně Nestlé Sfinx na starosti oblast udržitelnosti, a doplňuje: „Dříve se voda z kohoutku připojila ke stroji, ochlazovala ho a rovnou vytékala pryč do kanálu. S něčím takovým už je konec. Tyto okruhy uzavíráme neboli tzv. zaokruhováváme. Teplo z vytékající vody nevyfoukáme jen tak do vzduchu, naopak využijeme ho maximálně pro ohřev tepelného čerpadla, a tím vytápění prostor.“
Na výstupu je pak znovu ochlazená voda, která se v kruhu točí dál a ochlazuje, či vyhřívá dle toho, kde v okruhu se právě nachází. Zaokruhování poloviny zařízení snížilo spotřebu vody celé továrny o desetinu. „Aktuálně je tento systém zaokruhování aplikován pro výrobu Marshmallow a všech tvrdých bonbónů, kam patří mimo jiné Bon Pari, Hašlerky a Anticol. V loňském roce se dále podařilo zrealizovat zaokruhování průtočného chlazení stroje, který šlehá želatinovou hmotu například na výrobky JOJO Vexta nebo JOJO Zmrzlinky,“ upřesňuje Charuza.
Další zaokruhování čeká na výstavbu čističky odpadních vod
Uzavření druhé poloviny průtočných okruhů brání jen dosažení potřebné kvality odpadních vod. Řešením pro plnění limitů a zároveň další zaokruhování je vybudování vlastní čističky odpadních vod. To je pro Sfinx v Holešově otázka nadcházejícího roku.
Mezi další výrazné spořiče vody patří rotační sprchy. Ty se užívají při čištění. Oproti tradičním postupům čištění mají čtvrtinovou spotřebu vody. „V holešovské továrně jich užíváme desítky,“ uzavírá Charuza.
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk