INEX - Sdružení dobrovolných aktivit: I letos nadšení mladí lidé z Evropy a Asie pomohou s obnovou krajiny na Liberecku

Třináct dospívajících dobrovolníků z Francie, Itálie, Turecka, Maďarska, Ruska i České republiky přijede v termínu od 16. do 29. 7. 2018 na Liberecko v rámci mezinárodního dobrovolnického projektu (tzv. workcamp). Akci pořádá místní nezisková organizace Čmelák – společnost přátel přírody ve spolupráci s INEX-SDA.

Pracovat se bude v Novém pralese v Liberci a v mokřadech v Jablonném v Podještědí. Kromě ekologických aktivit je cílem projektu vytvořit multikulturní prostředí, ve kterém budou mít mladí lidé možnost naučit se spolupracovat jako tým, poznat se a vytvořit si kamarády z celého světa. Neméně důležitým aspektem je také uvědomění o významu dobrovolnických aktivit pro naši společnost.

Čmelák má s pořádáním obdobných projektů již dlouholeté zkušenosti. Doposud proběhlo více než 13 úspěšných workcampů pro dospělé a tento projekt určený pro mládež bude již čtvrtým v pořadí. Čmelák – Společnost přátel přírody je největší severočeskou ekologickou organizací. Již od roku 1994 prakticky pečuje o přírodu a obnovuje krajinu okolo nás. Posláním společnosti je obnovovat konkrétní lokality a zároveň spojovat tuto činnost s ekologickou výchovou a zapojováním veřejnosti. Její hlavní specializací je přeměna ekologicky narušených a zanedbaných míst na lokality atraktivní pro lidi i pro přírodu. Mezi nejznámější revitalizované lokality patří Nový prales v Liberci a Mokřady Jablonné.

INEX-SDA je nevládní nezisková organizace působící od roku 1991 v oblasti mezinárodního dobrovolnictví, mezikulturního vzdělávání a výchovy k aktivnímu občanství. Organizuje s lokálními partnery mezinárodní dobrovolnické projekty v České republice a zároveň vysílá dobrovolníky na krátkodobé i dlouhodobé projekty do zahraničí.

Ivona Kolínská

Fotografie z minulého ročníku (autorka: Jana Pichová):
Ivona Kolínská, vedoucí workcampu , tel: 604900375 tisknout poslat

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.