MŽP ČR: Jeden ze tří projektů programu Phare 2000 - Implementační struktury pro IPPC (Integrovaná prevence a omezování znečištění) a registr IRZ (Integrovaný registr znečišťování)

8. března 2002 | MŽP ČR
Doba trvání projektu:
Doba trvání projektu je stanovená na 18 měsíců. Projekt byl zahájen 1.2.2002 příjezdem předvstupního poradce do České republiky a měl by být ukončen v srpnu 2003.

Právní základ:
Český zákon o IPPC byl schválen 5.2.2002 a následně byl publikován ve Sbírce zákonů pod číslem 76/2002 Sb. jako zákon o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (zákon o integrované prevenci).
Zákon o integrované prevenci přináší ochraně životního prostředí zcela nový přístup tím, že hlavní environmentální hodnocení je prováděno z hlediska posouzení celého výrobního procesu, a to včetně z hlediska produkce odpadů, energetické a materiálové účinnosti. Tato strategie prevence vznikla na základě požadavku podnikatelské sféry jako reakce na velmi drahé a někdy méně environmentálně účinné koncové technologie. Tento zákon o integrované prevenci transponuje směrnici 96/61/ES o IPPC, čímž se Česká republika ještě před vstupem do Evropské unie přihlásila k těmto principům aplikovaným v rámci celé Evropy.
Management projektu:
Projekt je řízen vedoucím projektu za členské státy EU paní Martinou Karbowski, z německého Spolkového ministerstva pro životní prostředí, ochranu přírody a jadernou bezpečnost, vedoucím projektu za českou stranu panem Jiřím Bendlem, ředitelem odboru strategií na Ministerstvu životního prostředí ČR, a Franzem Ellermannem, předvstupním poradcem pro otázky IPPC.
Celkový záměr projektu CZ2000/IB/EN/01:
Hlavním úkolem tohoto projektu je pomoc České republice při přípravě státní správy na režim povolování, monitorování a reportingu podle zákona o integrované prevenci, resp. na požadavky směrnice 96/61/ES o IPPC a na požadavky souvisejících předpisů EU.
Hlavní úkoly v projektu IPPC:
Připravit krajské úřady na vydávání integrovaných povolení podle požadavků směrnice o IPPC. Připravit školicí programy a proškolit úředníky krajských úřadů, kteří budou zodpovědní za vydávání povolení a stejně tak pro pracovníky MŽP a ostatních institucí (Českou inspekci životního prostředí, agentura).
Dopracovat podklady pro budoucí vydávání integrovaných povolení (skrze simulace vydávání integrovaného povolení pro tři vybraná zařízení, která spadají pod směrnici o IPPC) v České Republice.
Vytvořit flexibilní systém aplikace BREF (doporučující dokumenty o nejlepších dostupných technikách) a jiných zdrojů o nejlepších dostupných technikách pro různé průmyslové a zemědělské sektory z hlediska dopadů na životní prostředí při vydávání integrovaného povolení, zajistit konzultace a školení v této oblasti.
Podpořit českou pracovní skupinu na monitoring a připravit k této oblasti potřebné podklady a školení.
Navrhnout systém reportování do EU, připravit potřebné podklady a školení.
Podpořit MŽP při zakládání a správě Integrovaného registru znečištění (IRZ), vytvořit informační systém i systém předávání dat (zahrnující IRZ) a nakonec také proškolit příslušné zaměstnance k těmto úkolům.
Finanční aspekty:
Na projekt je k dispozici zhruba 30 mil. Kč. Dalších 15 mil. Kč je určeno na předem definované technické zabezpečení – např. PC, tiskárny, monitorovací jednotky - hlavně pro krajské úřady, Českou inspekci životního prostředí a odborný útvar IPPC (agenturu), který by měl do vzniknout v rámci již existující příspěvkové organizace MŽP.
Informační zdroje k projektu:
Více informací o twinningu naleznete na webové stránce:
Informační zdroje k IPPC:
V případě zájmu o další informace kontaktujte oddělení IPPC: ippc@env.cz