Pavel Schneider "> Jizersko-ještědský horský spolek chystá opravu vyhlídky Jezdec - Ekolist.cz

Jizersko-ještědský horský spolek: Jizersko-ještědský horský spolek chystá opravu vyhlídky Jezdec

O víkendu 15. a 16. 10. 2005 bude Jizersko-ještědský horský spolek (JJHS) rekonstruovat vyhlídku Jezdec v Liberci-Ruprechticích. Tato skalní vyhlídka v lesích na strmých svazích údolí Černé Nisy je v současné době ve špatném technickém stavu a JJHS proto připravil její kompletní rekonstrukci spočívající ve výměně kovaného zábradlí.

Nové zábradlí bude replikou původního kovaného zábradlí, které bylo na vyhlídku osazeno v 19. století. Poškozené zábradlí bude odstraněno a na jeho místo se osadí nové vyrobené kovářem Milošem Lorenzem z Raspenavy.

Na skále Jezdec stával s největší pravděpodobností v 15. století strážní hrádek. Dodnes se dochovalo mnoho záseků pro trámy, vytesáno je tu mnoho písmen a letopočet 1617. O skále se vypráví pověst o černém Jírovi a krásné unesené dívce. Po opravě zábradlí bude u Jezdce osazena česko-německá informační tabule, kde se návštěvníci dozvědí něco o historii tohoto místa.

Na opravu vyhlídky finančně přispělo statutární město Liberec a společnost KNORR-BREMSE, systémy pro užitková vozidla CR, s. r. o.

Vyhlídkám v Jizerských horách se JJHS věnuje systematicky již několik let. Podařilo se zrekonstruovat a opravit například vyhlídky Martinská stěna, Paličník, Ořešník, Kočičí kameny, Jizera, Hajní kostel, Krásná Máří a další. V roce 2004 navíc vydal publikaci Daleké obzory, jizerskohorské sklaní vyhlídky, která seznamuje čtenáře se všemi vyhlídkami v Jizerských horách.