Michaela Pichlová "> Lidé v Praze pomohou obcím ohroženým uhelnými doly - Ekolist.cz

Hnutí DUHA : Lidé v Praze pomohou obcím ohroženým uhelnými doly

30. září 2005 | Hnutí DUHA
Autor: Michaela Pichlová
KDE: v Praze na Náměstí míru před kostelem sv.Ludmily
KDY: od pondělí 3.října do soboty 8.října 2005
KDO: Hnutí DUHA
CO: Hnutí DUHA bude sbírat podpisy na pomoc obcím ohroženým uhelnými doly

Lidé v Praze mohou pomoci občanům Horního Jiřetína a Černic, dvou severočeských obcí, kterým hrozí zbourání kvůli rozšiřování uhelných dolů – a bude je to stát jen minutku nebo dvě.

Pražská pobočka Hnutí DUHA bude příští týden v ulicích sbírat podpisy pod předtištěný korespondenční lístek adresovaný ústeckému hejtmanovi, kterého žádá o zachování tzv. územních limitů těžby – účinné ochrany obcí před velkotěžbou uhlí.

V Podkrušnohoří bylo od války kvůli těžbě uhlí zbouráno a vystěhováno 81 měst a obcí. V roce 1991 vláda stanovila limity těžby, které chrání zbývající obce před rozšiřováním dolů. Ale těžební společnosti a někteří politici usilují o jejich zrušení. Bezprostředně ohroženy jsou obce Horní Jiřetín a Černice nedaleko Litvínova. Ústecké krajské zastupitelstvo bude o věci rozhodovat patrně na přelomu roku.

Místní občané v únorovém referendu zamítli zbourání a vystěhování své obce – pro zachování obce a územních limitů hlasovalo 96 % voličů a účast dosáhla 75 %. Koncem dubna je ve společném prohlášení podpořila stovka dalších severočeských měst a obcí.

Dobrovolníci Hnutí DUHA začnou sbírat podpisy v úterý 4. října od 10ti hodin před kostelem sv. Ludmily na Náměstí Míru. Každý den budou na místě cca do 18ti hodin.

Na úvod celého týdne, v pondělí 3. října večer, proběhne beseda s vedoucím programu Energie Hnutí DUHA Petrem Holubem na téma „Nebourejte obce kvůli uhlí“ [1].

Poslední den sběru, v sobotu, zároveň nabídnou lidem možnost napsat či nakreslit na dřevě-nou destičku vzkaz světovým politikům. Ti budou v listopadu v Montrealu na klíčové konferenci vyjednávat o pokračování Kjótského protokolu o omezení vypouštění skleníkových plynů. Vzkazy do Kanady hromadně pošlou tisíce lidí z celé Evropy.

Kontakt:
Michaela Pichlová (koordinátoprka akce), telefon: 737 336 221, email: michaela.pichlova@hnutiduha.cz
Petr Holub, vedoucí programu Energie Hnutí DUHA, telefon: 604 177 711, email: petr.holub@hnutiduha.cz

Poznámka:

[1] Beseda se ukuteční v pondělí 3. října od 18:00 v Klubu Agnes, Jelení 15/196, Praha 1. Doprovodí ji projekce dokumentárního filmu "Kamenolom Boží aneb Jeden rok v severních Čechách" režiséra Břetislava Rychlíka (2005, 88 minut). Do Klubu Agnes v Jelení se dostanete z Malostranské tramvají č. 22, 23 do stanice Brusnice, případně z Hradčanské tramvají č. 1, 8, 18 do stanice Vozovna Střešovice a kus pěšky).