Kateřina Sivoková "> Mezinárodní dobrovolníci pomáhají Studiu ALTA s rekonstrukcí prostor a organizací festivalu - Ekolist.cz

INEX - Sdružení dobrovolných aktivit: Mezinárodní dobrovolníci pomáhají Studiu ALTA s rekonstrukcí prostor a organizací festivalu

12. července 2021 | INEX - Sdružení dobrovolných aktivit
Autor: Kateřina Sivoková, tel: 606291026
Praha, Karlín (12. 7. 2021): V karlínské Invalidovně probíhá od 10. do 24. července krátkodobý mezinárodní dobrovolnický projekt, tzv. workcamp. Jeho účastnice a účastníci pomáhají ve Studiu ALTA s produkcí festivalu Nultý bod a zvelebováním prostoru. Workcamp pořádá pražské Studio ALTA, z. ú. společně s organizací INEX – Sdružení dobrovolných aktivit, z. s.

Dvanáctičlenná skupina dobrovolníků z Pákistánu, Mongolska, Francie, Belgie, Německa a Itálie má v plánu výmalbu a šití plachty. Pomůžou také s organizací festivalu Nultý bod, který již tradičně zve odborníky i veřejnost k objevování hraničních směrů v divadle. Jeho 13. ročník se koná od 10. do 15. července. Ve volném čase společně dobrovolníci probrouzdají pražská zákoutí, zúčastní se výše zmíněného festivalu i jiných programů Studia ALTA, a taky je čeká uvítací piknik s týmem Studia ALTA. Díky podpoře od společnosti zajišťující sdílení jízdních kol Rekola se navíc mohou dobrovolníci jednodušeji a zodpovědněji pohybovat po Praze.

„Na tomhle projektu je dobré, že budeme pomáhat s tím festivalem a také, že můžeme chodit na všechen program, co ALTA realizuje. Na to se těším,“ prozrazuje jedna z letošních českých dobrovolnic. „A taky na ty lidi!“ dodává a zve k návštěvě jak festivalu, tak Invalidovny.

ALTA s INEXem spolupracuje již čtvrtým rokem. V únoru 2020 se Studio Alta s pomocí dobrovolníků přestěhovalo z Holešovic do karlínské Invalidovny, kde dostalo od Památkového ústavu zapůjčené západní křídlo. Loni v létě tak osm účastníků workcampu ve Studiu ALTA mimo jiné stavělo zeď a obkládalo záchody dřevem. Na údržbě, zfunkčnění a zvelebování vnitřních prostor je však stále třeba pracovat, a proto i letos přijede skupina dobrovolníků z různých koutů světa a vlastníma rukama Studiu ALTA pomohou.

„Pro některé z nich je to o srdci na správném místě, někdo se s radostí podívá do zákulisí kulturní neziskové organizace a jiní prostě chtějí vycestovat a poznat jiné kultury jinak než běžným turismem. Workcamp je pro to všechno ideální formou – jedná se o dobrovolnický projekt, při němž se rozmanitá skupina lidí sejde u jednoho projektu a po nějakou dobu spolu žije a realizuje jej.“ říká vedoucí workcampu Mariana Zavadil.

Studio ALTA vzniklo roku 2008 s cílem poskytovat prostor tvorbě a uvádění tance a fyzického divadla. Časem se stalo multikulturním centrem a místem setkávání zainteresovaných osob a organizací. Spolu s dalšími organizacemi realizuje v prostorech Invalidovny kromě kavárny a komunitní zahrady také bohatý kulturní program. Ve Studiu ALTA dominuje propojení umělců, veřejnosti a různorodých komunit skrz odvážná a inovativní díla inspirující k angažovanosti, kreativitě, sdílení a konstruktivnímu dialogu s jinakostí – základům otevřené a zdravé společnosti.

Nezisková organizace INEX-SDA se mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním zabývá již od roku 1991. INEX přijímá zahraniční dobrovolníky na workcampy (krátkodobé mezinárodní dobrovolnické projekty), které organizuje ve spolupráci s místními partnery v České republice, a zároveň vysílá české dobrovolníky na obdobné projekty v zahraničí. Z důvodu rizika šíření koronaviru se INEX letos zaměřil na lokální úroveň. V současnosti má společně s partnerskými neziskovými organizacemi, spolky a obcemi na letošní letní sezónu připraveno 32 workcampů po celém území České republiky.
Kontaktní osoba:
INEX-SDA, z.s.
Mariana Zavadil (vedoucí workcampu)
e-mail: zavadilmariana@gmail.com
Web: www.inexsda.cz
Facebook: https://www.facebook.com/inexsda

Studio ALTA, z. ú.
Kristýna Kolovratová
e-mail: kristyna@altart.cz
web: https://www.altart.cz/
Facebook: https://www.facebook.com/studioalta.cz/?fref=ts

Fotografie k použití (snímky z loňského workcampu):