Zuzana Kuchařová "> Mezinárodní konference „Alternativní řešení protipovodňové ochrany s využitím přirozených funkcí koryt vodních toků a niv“ - Ekolist.cz

Královéhradecký kraj: Mezinárodní konference „Alternativní řešení protipovodňové ochrany s využitím přirozených funkcí koryt vodních toků a niv“

Ve dnech 2. a 3. dubna 2003 se otevřely dveře Krajského úřadu Královéhradeckého kraje odborníkům v oblasti životního prostředí. Ve středu dopoledne byla zahájena konference s hlavním tématem diskuse – protipovodňová opatření. Záštitu nad pořádáním mezinárodní konference převzali Libor Ambrozek – ministr životního prostředí ČR a Pavel Bradík – hejtman Královéhradeckého kraje.

Konferenci zahájil první náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Vladimír Derner přivítáním cca 130 účastníků dvoudenního semináře a úvodním projevem, ve kterém mj. připomněl odkaz Summitu OSN o udržitelném rozvoji země, program rozvoje kraje, grantové programy vypsané Královéhradeckým krajem i význam environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty.

O tom, že se skutečně jednalo o konferenci s mezinárodní účastí, svědčí i prestižní projev Matta Kondolfa (USA), který vyložil strategii protipovodňové ochrany a revitalizace toků. V dopoledním bloku přednášek se dále představili Josef Hladký s příspěvkem na téma hydrologické problematiky povodí v ČR či Pavel Punčochář z Ministerstva zemědělství ČR, který seznámil účastníky se současnými správami vodních toků a niv v ČR, s novými úkoly vodního hospodářství ve světle rámcové směrnice EU a protipovodňovou směrnicí.

V odpoledním bloku přednášek prvního dne vystoupil člen Rady Královéhradeckého kraje a gestor odboru strategického plánování a investic Karel Klíma, který hovořil o koncepci protipovodňové ochrany území Královéhradeckého kraje.

Přednášející objasňovali podmínky a postupy pro poskytnutí příspěvků a půjček od Evropské investiční banky na protipovodňová opatření v letech 2002 – 2006. Zástupkyně Povodí Labe Helena Vondrušková popsala revitalizační úpravy na tocích Zemědělské vodohospodářské správy Hradec Králové.

Druhý den konference byl především zaměřen na příspěvky a zkušenosti odborníků - mezinárodních účastníků konference. Představil se zde Scott McBain (USA), Gary Parker (USA), Bill Trush (USA), Peter Ergenzinger (SRN), který umožnil ostatním nahlédnout do minulosti a budoucnosti na Horním Rýnu v Německu či Georg Rast a Petr Obrdlík (SRN), kteří diskutovali o nových řešeních protipovodňové ochrany na Labi v Sasku/Anhaltsku.

V pozdních odpoledních hodinách, po ukončení hlavních bloků přednášek, byl ponechán prostor k diskusím. Tuto možnost hosté i přednášející využívali velkou měrou a hovořili společně např. o optimálních řešeních problematických bodů protipovodňových opatření.

Konference s mezinárodní účastí byla jistě přínosem do budoucna pro celou ČR, účastníci získali nejen mnoho nových zkušeností, ale zároveň i velkou řadu podnětů, které by měly přispět k pořádání podobných setkání v dohledné době.