Kateřina Horčicová "> Mezipatra ožijí životem po... - Ekolist.cz

STUD Brno: Mezipatra ožijí životem po...

18. září 2008 | STUD Brno
Autor: Kateřina Horčicová, tel: 608 508 038
Záštitu nad festivalem již poněkolikáté převzal bývalý prezident a dramatik Václav Havel a pražský primátor Pavel Bém. Poprvé festival svou záštitou podpořili ministr kultury Václav Jehlička, ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková a také Jitka Seitlová, zástupkyně veřejného ochránce práv.

Vyjádření pana Václava Havla k festivalu:
„Filmový festival Mezipatra zaštiťuji už několik let zejména proto, že si živě pamatuji doby, kdy každý, kdo se jakkoli vymykal, byl v nejlepším případě přehlížen, spíše ale zesměšňován, tupen a posléze vypuzen na okraj společnosti. Jsem rád, že dnešní společnost je přeci jen tolerantnější.“

Vyjádření pana Václava Jehličky:
„Oceňuji přínos Českého gay a lesbického filmového festivalu Mezipatra k rozmanitosti témat renomovaných filmových festivalů, které se konají v České republice, protože jeho téma se nedotýká pouze minorit, jimž pomáhá v jejich sebepřijetí, ale také široké veřejnosti.“

Festival se uskuteční na již tradičních místech – v Brně budou projekce probíhat v kině Art a v sále Břetislava Bakaly, v datech od 31.10. do 8.11., následně se festival přesouvá do Prahy, kde na celý týden od 6.11. do 12.11. obsadí kino Světozor a nově také kino Lucerna. V následujícím měsíci proběhnou ozvěny v dalších městech České republiky.

Hlavní téma, podle kterého jsou vybírány promítané filmy a kterému bude přizpůsobený i doprovodný program, pro letošek zní: „Život po…“. Výběr motta a jeho význam vysvětluje ředitel festivalu Aleš Rumpel:
„Někdo jde nahoru, někdo dolů. Ještě nikdy jsme se v hlavní dramaturgické linii tolik nepřiblížili smyslu názvu našeho festivalu - Mezipatra. Hlavní téma je totiž "život po..." - po změně pohlaví, po diagnóze, po ztrátě partnera/ky. Téma to není temné, postavy letošních filmů jsou totiž v neokázalém smyslu slova hrdinové a hrdinky, kteří se vykazují schopností tak důležitou v historii menšin: přežít“.

Vedle soutěžní sekce, do které je přihlášeno několik filmů z celého světa, je připravena také filmová retrospektiva. Pro letošní rok jsme vybrali osobnost jedinečnou – Rosa von Praunheim je spoluzakladatelem německého hnutí za práva gayů a také jedním z prvních evropských režisérů otevřeně točících o homosexualitě. Tvůrce se festivalu osobně zúčastní a bude prezentovat svoje mnohdy kontroverzní díla, která často vytvářel za účelem vyvolání celospolečenské diskuse.