Radek Drahný "> Nadace FACE po 15 letech - Ekolist.cz

Správa KRNAP: Nadace FACE po 15 letech

18. června 2007 | Správa KRNAP
Autor: Radek Drahný
Letos uplyne 15 let od doby, kdy v Krkonoších začala působit nizozemská nadace FACE. Ta za 9 let svého působení investovala více než 350 milionů korun do obnovy imisemi poškozených krkonošských lesů. Za jejího přispění se podařilo překonat jedno z nejsložitějších období pro krkonošskou přírodu. Bez této pomoci by obnova lesů neprobíhala tak intenzivně a s použitím zcela nových postupů a technologií.

Nizozemská nadace FACE (www.facefoundation.nl) byla založena, aby pomohla omezit vliv skleníkového efektu pěstováním a ochranou lesů. V Krkonoších působila v letech 1992–2000 na dlouhodobém projektu obnovy imisemi poškozených horských lesů. Výsledkem projektu byla obnova více jak 5000 ha lesů Krkonošského národního parku.

Při příležitosti 15. výročí se schází představitelé nizozemské nadace a jejich čeští partneři, aby s odstupem doby zhodnotili výsledky společné práce. Hlavní koordinátor za Správu KRNAP, Ing. Jan Hřebačka, k tomu uvedl: „Byl to jeden z mála projektů, kde vše opravdu fungovalo. Toky peněz, dodržování pravidel z obou stran, prostě všechno. Na administraci celého projektu stačil jeden člověk.“ Nadace FACE si na samém počátku projektu stanovila podmínky, které musela Správa KRNAP splnit. Jednou z podmínek bylo zásadní snížení stavu zvěře, aby jejím okusem nevznikaly škody na vysazených dřevinách. „Dalším požadavkem bylo dodržování druhové skladby. Důraz byl kladen na podsadbu jedlí bělokorou, bukem lesním a jeřábem ptačím tak, aby se původně smrkové monokultury postupně přeměnily na smíšené lesy. V tak rozsáhlém měřítku na to tehdy nebyl nikdo zvyklý. .“ dodal Hřebačka.

Pozvání na dnešní setkání i zítřejší terénní pochůzku přijal i ministr životního prostředí ČR pan RNDr. Martin Bursík.