Dana Štefáčková "> Nová pracovní místa a příležitosti v Krásné Lípě - Ekolist.cz

České Švýcarsko, o.p.s.: Nová pracovní místa a příležitosti v Krásné Lípě

Obecně prospěšná společnost České Švýcarko začátkem února vyhlásila výběrové řízení celkem na 9 nových pracovních míst v souvislosti se získáním prostředků na realizaci dvou nových, rozvojových projektů pro region České Švýcarsko z oblasti životního prostředí a cestovního ruchu. Celkem společnost obdržela doposud rekordních 125 žádostí z různých koutů Čech i Moravy a nemalé množství zájemců bylo také z regionu Severních Čech.

Ředitel společnosti Marek Mráz sdělil: "Vzhledem k náročnosti požadavků na nové, většinou manažerské pozice bylo nutné směrovat výběrové řízení i mimo region, neboť naší prioritou bylo za prvé získat místní kvalifikované uchazeče a za druhé přitáhnout do regionu pracovníky, kteří Českému Švýcarsku předají své zkušenosti a začnou v něm zapouštět kořeny na delší dobu." Od dubna tohoto roku se obecně prospěšná společnost rozroste o nové kolegy a kolegyně, kteří k nám míří mimo jiné z našeho hlavního města a působili například v mezinárodních společnostech, ale i v kulturních institucích jako je Národní galerie či Umělecko průmyslové muzeum v Praze a dokonce i v Akademii věd.

V rámci projektu s názvem "Integrovaný management ekosystémů v severních Čechách", na který se ze Světového fondu životního prostředí (GEF) získala dotace ve výši 1 milión USD, budou noví zaměstnanci realizovat konkrétní činnosti, jež povedou k rozvoji ekonomických aktivit především v obcích Národního parku České Švýcarko a současně budou v souladu s ochranou přírody a životního prostředí. Jedná se konkrétně o čištění odpadních vod v těchto obcích a to například ve formě výstavby kořenových čistíren, dále o revitalizaci vodních toků, péče o lesy a také se nezapomíná na oblast tzv. šetrné turistiky, kde se například uvažuje o ekologickém "Zeleném autobusu" pro přepravu turistů. Naopak v rámci projektu s názvem "Prezentační kampaň Českého Švýcarska", na který se podařilo obecně prospěšné společnosti získat ze strukturálních fondů EU téměř 7 milionů korun, čekají na nové zaměstnance především úkoly z oblasti rozvoje a podpory cestovního ruch v regionu, jako je vypracování koncepce optimálního rozvoje cestovního ruchu, propagační a informační kampaň či tvorba nových publikačních a jiných turistických produktů.

S souvislosti s rostoucí kapacitou zaměstnanců přesídlí po dubna tohoto roku obecně prospěšná společnost do nově zrekonstruovaných prostor v bývalém domě služeb v Krásné Lípě, na jejichž rekonstrukci se finančně podílelo především město Krásná Lípa a opravy prováděla krásnolipská stavební firma Demos.

Obecně prospěšná společnost České Švýcarsko je nevládní nezisková organizace, jejímž posláním je přispívat k šetrnému rozvoji Českého Švýcarska prostřednictvím ochrany přírodního prostředí a pozitivní prezentace. Byla založena v roce 2001 Správou Národního parku České Švýcarsko, městem Krásná Lípa a Českým svazem ochránců přírody. Zaměřuje se na ochranu životního prostředí (příprava a realizace tuzemských i mezinárodních projektů), pozitivní prezentaci Českého Švýcarska (vydávání publikací, internetové stránky), provoz informačních středisek Národního parku (Krásná Lípa, Jetřichovice, Chřibská, Hřensko), a ekologickou osvětu (výukové programy, akce pro veřejnost). Hlavním partnerem obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko je Appian Group, a.s.