Mgr. Dana Štefáčková "> Nové Rozvojové centrum v Krásné Lípě - Ekolist.cz

České Švýcarsko, o. p. s.: Nové Rozvojové centrum v Krásné Lípě

24. října 2005 | České Švýcarsko, o. p. s.
Autor: Mgr. Dana Štefáčková , tel: 777 819 198
Minulý týden byla podepsána smlouva o partnerství a spolupráci mezi Obecně prospěšnou společností České Švýcarsko a Ústeckým krajem v rámci projektu BROÚK (Budoucího rozvoje Ústeckého kraje), spolufinancovaného ze Strukturálních fondů Evropské unie. V Krásné Lípě tak vznikne Rozvojové centrum, jehož cílem bude smysluplně pomáhat a účelně využívat prostředky z evropských fondů na tvorbu a realizaci jednotlivých projektů, především v regionu České Švýcarsko.

Rozvojové centrum bude provozovat Obecně prospěšná společnost České Švýcarsko v Krásné Lípě, kde vznikne za tímto účelem jedno nové pracovní místo. „ Jsem velice rád, že Rozvojové centrum bude právě v Českém Švýcarsku.. Získáme vedle statutu partnera Ústeckého kraje i finanční a metodickou podporu na provoz Rozvojového centra. Hlavně nám však Rozvojové centrum pomůže zvýšit schopnosti subjektů na území Českého Švýcarska čerpat prostředky evropských fondů v letech 2007-2013. Jde tak o další významný krok v našem úsilí o rozvoj regionu ,“ sdělil ředitel společnosti České Švýcarsko Marek Mráz.

Služby bude Rozvojové centrum poskytovat všem regionálním subjektům, především neziskovým organizacím, místní správě a samosprávě, větším firmám, malým i středním podnikatelům a v neposlední řadě také místním obyvatelům, tedy všem kdo o ně projeví zájem. Nové Rozvojové centrum se konkrétně zaměří na:
1. zajištění informovanosti u široké veřejnosti o evropské strukturální politice
2. zajištění konzultací, poradenství a zpracování projektů pro subjekty na území Českého Švýcarska
3. vytváření zásobníku projektů , monitorování zamýšlených projektů, vyhledávání námětů pro projekty
4. vyhledávání finančních zdrojů ze strukturálních fondů na realizaci projektů a aktivit
5. spolupráci s Ústeckým krajem, ostatními rozvojovými centry a partnery
6. pořádání seminářů, workshopů a školení
7. sběr informací, zpracovávání analýz a spolupráci na lokálních strategiích

Tento projekt bude finančně podporován Ústeckým krajem prostřednictvím strukturálních fondů Evropské unie po dobu dvou let v odhadované celkové výši kolem 1 milionu korun. Počítá se však s tím, že životaschopnost Rozvojového centra Českého Švýcarska po dvou letech neskončí. Od roku 2008 se přesune do moderní čtyřpatrové budovy na náměstí v Krásné Lípě, kterou právě koncem léta 2005 začalo stavět město Krásná Lípa. Obecně prospěšná společnost České Švýcarsko zde bude provozovat informačně-vzdělávací středisko s komplexní nabídkou služeb spojených s poskytováním informací, vzděláváním, konzultacemi, poradenstvím, osvětou. Přirozenou nabídkou tohoto střediska budou i aktivity Rozvojového centra. Dlouhodobý provoz tohoto střediska je podporován městem Krásná Lípa a garantuje minimálně pětiletou udržitelnost projektu do roku 2010.

Dana Štefáčková
České Švýcarsko o.p.s.
www.ceskesvycarsko.cz

Kontakt:

Mgr. Dana Štefáčková
Mobil: 777 819 198
dana.stefackova@ceskesvycarsko.cz
České Švýcarsko, o. p. s.
Masarykova 1094/4
407 46 Krásná Lípa