ČSOP Vlašim: Ochránci přírody obnovují aleje na Podblanicku

31. května 2002 | ČSOP Vlašim
Každá obec mívala ve svém okolí řadu cest, kolem kterých vysazovali lidé odjakživa aleje stromů. Citlivě krajinářsky umístěné ovocné aleje a aleje lip, javorů, jírovců, dubů a jiných listnáčů dotvářely oku lahodící obraz krajiny. Členové Českého svazu ochránců přírody ve Vlašimi se ve spolupráci s obcemi již pátým rokem snaží o jejich obnovu.
Český svaz ochránců přírody ve Vlašimi se zabývá obnovou alejí od roku 1998. Jednotlivé aleje jsou každoročně pečlivě vybírány ve spolupráci s obcemi Podblanicka a Agenturou ochrany přírody a krajiny. Společně se zaměřujeme především na rekonstrukci starých, zanikajících a na obnovení již zaniklých alejí. Během uplynulých čtyř let se tak podařilo obnovit více než dvě desítky kilometrů ovocných a listnatých alejí. Například třešňovou alej u Ovčin na Vlašimsku, jabloňovou alej v Orlině u Vlašimi, jabloňovou alej u Načeradce, třešňovou alej u Malé Paseky, švestkovou alej u Uhřic na Sedlec – Prčicku, lipovou alej v jinošovském údolí u Vlašimi, čtyřřadou lipovou alej u zámku Jemniště a další. Také v letošním roce bude obnoveno dalších více jak 10 km především dubových alejí. Na jaře letošního roku již členové ČSOP Vlašim vysadili téměř než 5 km nových alejí (u Ovčin, Strojetic, Olbramovic) a dalších více než 5 km bude ještě vysazeno během podzimu. K výsadbě byly, stejně jako v minulých letech, používány vzrostlejší sazenice, konkurenceschopné v okolním prostředí. U listnáčů byly vybrány sazenice o minimální výšce 2 m, opatřené většinou balem, který umožní stromkům bezproblémové ujmutí a rychlejší růst. U ovocných stromů pouze vysokokmeny, které mají nejen delší životnost, oproti dnes v sadovnictví používaným polokmenům a zákrskům, a díky výšce nasazení koruny (min. 1,8 m nad zemí), také snadněji odolají poškození zvěří a mají dostatečnou podchodnou a podjezdnou výšku. Důležitou součástí výsadby je i výchovný řez v korunce stromu, který ovlivní její budoucí podobu.
V některých případech neznamená obnova aleje pouze ošetření starých stromů a výsadbu nových, ale je spojená i s obnovou samotné cesty nebo dalších prvků v aleji (kapliček, křížků, apod.), které k ní neodmyslitelně patří. Typickým příkladem je obnova křížové cesty u Načeradce. Obec Načeradec obnovila kapličky v celé délce křížové cesty a poté členové ČSOP Vlašim ošetřili a vysadili stromy lemující starou křížovou cestu. Do krajiny okolí Načeradce se tak opět vrátil jeden z jejích typických (a nejcennějších) prvků. Dalším příkladem může být spojení obnovy alejí a vytváření cyklotras u Sedlec – Prčice nebo u Chotýšan.
Tak, jak se v posledních letech mění přístup lidí k přírodě a ke krajině, ve které žijí, i na Podblanicku jsou tyto změny patrné. Obce v souvislosti s turistickým ruchem mají snahu “nabízet” co nejhezčí okolí, dnešní zemědělci (na rozdíl od bývalých státních statků) většinou vědí, že půda je jejich obživou a odplavená v potoce jim není nic platná. Díky tomu všemu mají aleje v krajině znovu šanci a spolu s nimi má také šanci krajina stát se opět rozmanitější.

Podblanické ekocentrum ČSOP Vlašim
Pláteníkova 264, 258 01 Vlašim
Tel./fax: 0303–845169, 845965
E-mail: vlasim@csop.cz