Kristýna Langrová, Vladimír Soldatov, vedoucí workcampu "> Odolena Voda už po páté přivítá dobrovolníky z Čech i ze světa - Ekolist.cz

INEX - Sdružení dobrovolných aktivit: Odolena Voda už po páté přivítá dobrovolníky z Čech i ze světa

V Odoleně Vodě se bude 27. 7. - 10. 8. 2019 už po páté konat mezinárodní dobrovolnický projekt na podporu místní komunity. Dobrovolníci z celého světa přijedou strávit dva týdny prací na zvelebování místního veřejného prostoru, poznáváním místní kultury a seznamováním se s kulturami ostatních. Projekt se koná ve spolupráci s INEX-SDA a Městského úřadu v Odoleně Vodě.

Na dobrovolníky čeká práce na farské zahradě, kde budou budovat vyhlídku a jednouché dřevěné prvky (lavice a lehátka), aby tak v historickém jádru města vzniklo místo pro odpočinek a setkávání. Dále budou dobrovolníci pomáhat s různými menšími pracemi od čistění studánky a vyřezávání křoví kolem cest až po pomalování nádob na kompost, které tak poslouží jako připomínka jejich pobytu ve městě.

Ve volném čase se dobrovolníci budou moci zapojit do místního dění – zúčastní se například každoročního Setkání jazyků, které se koná v rodném domě Vítězslava Hálka. Mohou se také těšit na cyklistický výlet do Mělníka a na prohlídku věže místního kostela sv. Klimenta.

Odolena Voda skupinu mezinárodních dobrovolníků přivítá již pátým rokem. „Tentokrát čekáme dobrovolníky například z Francie, Nizozemí, Španělska a dalších evropských zemí, ale svou účast potvrdil i dobrovolník, který přijede až z Mexika,“ dodává vedoucí workcampu Kristýna Langrová.

Nezisková organizace INEX-SDA se mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním zabývá již od roku 1991. INEX-SDA přijímá zahraniční dobrovolníky na workcampy (dobrovolnické projekty), které organizuje ve spolupráci s místními partnery v České republice, a zároveň vysílá české dobrovolníky na obdobné projekty v zahraničí. Do České republiky každoročně přijíždí přibližně tři sta mezinárodních dobrovolníků, kteří se věnují ekologickým projektům, pomoci místním komunitám nebo obnově kulturně-historických památek. Do zahraničí pak během sezony vyjíždí průměrně pět set českých dobrovolníků.

Ilustrační fotografie (snímky z realizace projektu v minulém roce, archiv INEX-SDA):