Filip Poštulka "> Odpadové hospodářství města Bělá pod Bezdězem bude výrazně ekologičtější - Ekolist.cz

Bělá pod Bezdězem : Odpadové hospodářství města Bělá pod Bezdězem bude výrazně ekologičtější

7. prosince 2021 | Bělá pod Bezdězem
Autor: Filip Poštulka , tel: 724104295
Rozsáhlou proměnu odpadového hospodaření spustilo město Bělá pod Bezdězem v okrese Mladá Boleslav. To do této oblasti zavádí takzvané chytré technologie. Díky tomu očekává starosta města Jaroslav Verner výrazně vyšší efektivitu nakládání s odpady a s tím spojené úspory. Město například modernizuje sběrný dvůr, mění sběr odpadu či spouští re-use centrum.

Město v rámci proměny odpadového hospodářství:

- modernizuje sběrný dvůr – ten je tak nyní hospodárnější a ekologičtější. Vybavení novými technologiemi navrhla společnost JRK. Dvůr tak má například nově nájezdovou váhu propojenou s evidenčním systémem odpadu. Postavena zde byla nová hala s třídící linkou, kde se dále dotřídí odpady vysbírané v rámci pytlového sběru. Některé druhy odpadu lze zpracovat i lisováním. To šetří náklady za odvoz odpadů a může to i připravit materiál pro předání koncovému zpracovateli.

- zavádí pytlový sběr dům od domu– občané tak získali pohodlný systém třídění odpadu, protože s ním nemusí chodit do sběrného místa. „Naším záměrem bylo získat co nejvíce konkrétních informací o odpadech,“ vysvětluje starosta města Jaroslav Verner a doplňuje: „to se povedlo, a tak můžeme nastavovat další kroky, díky kterým bude odpadové hospodářství města efektivnější.“

- spouští moderní evidenční systém odpadu – město tak může přesně sledovat množství vytříděného papíru či plastu a tomu přizpůsobit frekvenci sběrů. Systém ECONIT je otevřený i pro samotné občany, kteří zde můžou kontrolovat, kolik odpadu vyprodukovali.

- distribuovalo chytré kartičky–domácnosti dostaly kartičku s přiřazeným QR kódem. Když občané přinesou na sběrný dvůr odpad, obsluha ho zváží, naskenuje kartičku a kód přiřazený danému odpadu. Dvě pípnutí terminálu přinesou všechny podstatné informace – kdo a kdy jaký odpad donesl a kolik ho bylo.

- zprovoznilo re-use centrum. Jeho cílem je znovuvyužít předměty, které původní majitel odložil do sběrného dvora. Dochází tak k prodloužení života výrobků. Předměty pak můžou využít sběratelé, chataři či chalupáři a další občané.

Město chce odpadové hospodářství dále rozvíjet. Zvažují zde například vlastní kompostárnu. „Důkladná proměna odpadového hospodářství je pro naše město velmi důležitá. Cílem je samozřejmě efektivnější nakládání s odpady, zároveň je pro nás ale zásadní, že budeme mnohem lépe připraveni na novou a přísnější odpadovou legislativu,“ vysvětlil starosta města Jaroslav Verner a doplnil: „podstatné jsou pro nás také možné úspory, které lepší odpadové hospodářství přinese, a také skutečnost, že je výrazně vstřícnější k životnímu prostředí.“
Filip Poštulka , tel: 724104295

Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.