Jan Vobořil "> Otevřený dopis k novele autorského zákona zavádějící povinnost filtrování obsahu - Ekolist.cz

Iuridicum Remedium, z. s.: Otevřený dopis k novele autorského zákona zavádějící povinnost filtrování obsahu

20. prosince 2021 | Iuridicum Remedium, z. s.
Autor: Jan Vobořil, tel: 728937902
Posíláme otevřený dopis novému ministru kultury s výzvou k přepracování novely autorského zákona zavádějící povinnost filtrování obsahu nahrávaného na internet.

Digitálně-právní organizace Iuridicum Remedium a Za bezpečný a svobodný internet v pátek vyzvaly v otevřeném dopise nového ministra kultury Martina Baxu k tomu, aby stáhl z legislativního procesu a dal k přepracování novelu autorského zákona, která implementuje autorskoprávní směrnici. Zejména jde o implementaci čl. 17 směrnice, který zavádí povinnost některých poskytovatelů internetových služeb prohlížet a filtrovat nahrávaný obsah.

Důvodem kritiky je zejména vágnost navrhované právní úpravy a celá řada jejích nedostatků, které mohou mít například negativní dopad na ochranu osobních údajů uživatelů internetu či mohou vést k ohrožení legálních způsobů užívání autorských děl, jako je třeba parodie či memy. Problémem je i nezohlednění zkušeností z implementačního procesu v ostatních státech EU, včetně doporučení Evropské komise, které se implementaci čl. 17 směrnice obsáhle věnují.

V dopise oba spolky žádají ministra, aby vzal zpět novelu z legislativního procesu v Poslanecké sněmovně a aby tato novela byla přepracována.

Obsáhlejší připomínky k české transpozici a celý otevřený dopis jsou k dispozici zde: https://digitalnisvobody.cz/blog/2021/12/20/tz-otevreny-dopis-k-novele-autorskeho-zakona-zavadejici-povinnost-filtrovani-obsahu/
Jan Vobořil, tel: 728937902