Gabriela Štěpánková "> Pokus o nový český rekord „Padající domino z benefičních cihel“ - Ekolist.cz

Portus Praha, o. s.: Pokus o nový český rekord „Padající domino z benefičních cihel“

Portus Praha o.s. se rozhodlo zakončit 11. ročník celostátní kampaně na podporu lidí s mentálním postižením AKCE CIHLA vytvořením nového českého rekordu „Padající domino z benefičních cihel“. Řetězový pád největšího počtu benefičního cihel, který vytvoří nápis „AKCE CIHLA“.

Na ploše 800 m2 budeme stavět řetězec z přibližně 7 000 kusů šamotových cihel ( 23,5 x 11,5 x 3,5cm). Řetězec vytvoří nápis benefiční sbírky AKCE CIHLA (výška jednoho písmene 3,5m, délka 2 m.) Benefiční cihly, které použijeme na stavbu nápisu, byly prodány v rámci 11.ročníku benefiční sbírky AKCE CIHLA 2010 na prodejních stanovištích v centru Prahy. Pokus o rekord zahájíme 2.10.2010 ve 13.30. a ve 14.00. proběhne samotný pád, který bude trvat přibližně 2 minuty. Pád odstartuje majitelem vydražené zlaté cihly a letošní patronka Akce cihla herečka Ivana Chýlková, představitelka titulní role v muzikálu „Hello, Dolly!“

Pokus o nový rekord se uskuteční v PVA Letňany v rámci FOR TOYS (veletrhu hraček a her) a FOR BABIES (veletrhu potřeb pro děti) hala 5, sektor A-B. Stavba nápisu AKCE CIHLA začne 30.9. a na realizaci se v průběhu veletrhů FOR TOYS a FOR BABIES (30.9. – 2.10.) budou podílet hlavně jeho návštěvníci. Benefiční cihlu si mohou zakoupit přímo na místě, podepsat ji, pomalovat, označit, či jinak personifikovat a umístit do připravovaného řetězce. Celý proces výstavby oživí každodenní happeningy s ukázkami pádů částí řetězce.

Během happeningů mohou návštěvníci ochutnat nakládané lahůdky, vyrobené v sociálně terapeutické dílně pro lidi s mentálním postižením a prodávané pod značkou – „Dobroty s příběhem“. „Dobroty s příběhem“ získaly certifikát a titul „Česká chuťovka“ SLOW FOOD 2010, tato soutěž oceňuje potravinářské výrobky s vysokými nároky na jakost a chuťové vlastnosti. Pokus o nový český rekord je zakončením sbírky AKCE CIHLA 2010, jejíž výtěžek bude využit na zakoupení a rekonstrukci objektu, sloužícího k rozšíření sociálně terapeutické dílny pro lidi s mentálním postižením.

O tom, kdo spustí řetězový pád benefičních cihel v PVA Letňany rozhodne „DRAŽBA ZLATÉ, STARTOVNÍ CIHLY“, KTERÁ PROBÍHÁ OD 14.-29. ZÁŘÍ 2010 NA www.portus.cz. Odborným garantem pádu cihel je držitel rekordu : „Řetězový pád dominových kostek“, který je registrovaný v České databance rekordů - Martin Švarc. ( rekordu bylo dosaženo 12.6.2008)

Pokus o rekord bude zaevidován u Agentury Dobrý den, s.r.o., Nábřeží rekordů a kuriozit 811, Pelhřimov.

Harmonogram:
Pád domina z benefičních cihel - PVA Letňany v rámci FOR TOYS a FOR BABIES hala 5, sektor A-B
Ukázkový pád cihlového domina – 30.9.2010 ve 14.00.
Happeningy - 30.9.- 2.10.2010 stavba domina, ukázky pádu části řetězce, promítání filmu „Dobroty s příběhem“
Pád řetězce - 2.10.2010 ve 13.30. zahájení a ve 14.00. pád řetězce ( cca. 2 min.)