Pavel Činčera "> Právo vědět má každý - Ekolist.cz

BEZK: Právo vědět má každý

23. dubna 2002 | BEZK
Autor: Pavel Činčera

Dnes byly zcela dokončeny internetové stránky Právo vědět (http://pravovedet.ecn.cz), které shrnují několikaleté zkušenosti s fungováním zákona o právu na informace o životním prostředí (zákon č. 123/1998 Sb.).

Cílem těchto stránek je poskytovat informace související s právem občana na informace o životním prostředí. Stránky vznikly původně jako součást kampaně za přijetí zákona o právu na informace o životním prostředí (123/1998 Sb.). Jejich aktualizace a přepracování byla možná díky finanční podpoře Nadace Partnerství.

Obsah:
Stránky obsahují kapitolu o české legislativě k právu na informace, která se zabývá převážně zákony o svobodném přístupu k informacím (č. 106/1999 Sb.) a zákonem o právu na informace o životním prostředí (123/1998 Sb.), na který je na stránkách kladen největší důraz. Kromě výkladů zákonů a historie jejich vzniku jsou v části věnované zákonu o právu na informace o životním prostředí analýzy podrobně popisující zkušenosti žadatelů o informace se zákonem, často velmi negativní. Například Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava vyřizuje některé žádosti déle než půl roku (zákonná lhůta je 30 dní) a to až po bohaté "korespondenci" s využitím všech opravných prostředků žadatele, Ministerstvo zemědělství na některé žádosti nereaguje vůbec. Několik zvlášť křiklavých případů neposkytování informací je podrobně popsáno i s fotokopiemi žádostí a odpověďmi příslušných orgánů.

Kapitola Zahraniční legislativa popisuje přístup k problematice práva na informace například na Slovensku, v zemích Evropské unie a USA. Ohlasy v tisku přinášejí plné texty více než 300 článků o právu na informace z českého tisku z let 1995 až 2001. Na stránkách naleznete také zajímavé tipy, odkazy a kontakty. Přístup na stránky je zdarma na adrese http://pravovedet.ecn.cz.

Zpracovatelé: občanské sdružení BEZK za finanční podpory Nadace Partnerství.

Kontakt:
BEZK, Malířská 6, 170 00 Praha 7