Jozef Had "> Předmět: Inflace cen potravin v Evropě: nárůst cen až o 50 % – degradace půdy dále zhoršuje dostupnost potravin - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/predmet-inflace-cen-potravin-v-evrope-narust-cen-az-o-50-degradace-pudy-dale-zhorsuje-dostupnost-potravin
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Conscious Planet: Předmět: Inflace cen potravin v Evropě: nárůst cen až o 50 % – degradace půdy dále zhoršuje dostupnost potravin

11. srpna 2025 | Conscious Planet
Autor: Jozef Had, tel: 00420704266233
Inflace cen potravin v Evropě: nárůst cen až o 50 % – degradace půdy ještě více zhorší dostupnost a ceny potravin [11. srpen 2025] – Nová recenzovaná studie poukazuje na to, že ceny potravin v Evropě vzrostly až o 50 % v důsledku klimatické krize, která přímo souvisí s degradací půdy. V reakci na tuto zprávu hnutí Save Soil Movement vydalo naléhavé varování: tichá krize degradace půdy je významným, ale přehlíženým faktorem této ekonomické zátěže a kritickou hrozbou pro budoucnost potravinové bezpečnosti v Evropě. „Zatímco titulky novin ovládly náklady na energii a narušení dodavatelského řetězce, zhoršující se stav nejzákladnějšího ekosystému naší planety – půdy – stále více vystavuje naše potravinové systémy ničivým klimatickým šokům, jako jsou suchá a povodně, což vede k nestabilním cenám a nejistým podmínkám. krizemi.“ – Praveena Sridhar, vedoucí oddělení vědy a zásad hnutí Save Soil Na nedávném summitu OSN o potravinových systémech v Etiopii (27.–29. července) se ukázalo, že trend rostoucích cen potravin lze pozorovat na celém světě. Nová zpráva OSN: Stav potravinové bezpečnosti a výživy ve světě v roce 2025 (zveřejněná 28. července 2025) uvádí, že náklady na osobu a den (v dolarech PPP) se od roku 2018 zvýšily ve všech regionech: Credit: UN-Report: State of Food Security and Nutrition 2025 & Carbon Brief Příkladné statistiky z Evropy potvrzují tento nepříznivý obraz: Šok v oblasti olivového oleje: Středomořská oblast zažívá bezprecedentní sucho. Španělsko – největší producent olivového oleje na světě – čelilo v roce 2023 nejhoršímu suchu od roku 1905. Nerezistentní půda přímo přispěla k tomu, že ceny olivového oleje v EU od ledna 2023 do ledna 2024 prudce vzrostly o 50 %. Nestálé úrody, nestálé ceny: Spojené království zaznamenalo od ledna do února 2024 prudký 22procentní nárůst cen brambor, což ukazuje, jak nedostatečná odolnost půdy vůči silným dešťům ovlivňuje také výnosy a ceny. Příští pokles výnosů: Prognózy jsou katastrofické. V případě scénáře, kdy se počítá s vysokými emisemi, by výnosy kukuřice ve středomořské oblasti Evropy mohly do roku 2050 klesnout až o 40 %. Ztráty pšenice se podle prognóz pohybují na úrovni 15% až 25% ve východní i západní Evropě. Nejsou to jen statistiky, ale přímá hrozba pro dostupnost a cenovou dostupnost základních potravin. Jiné výzkumy naznačují, že environmentální tlaky, včetně změny klimatu a degradace půdy, by mohly do roku 2050 vést k nárůstu cen potravin o více než třetinu – a to iv bohatších zemích, jako je Spojené království. Kromě těchto konkrétních potravin byla inflace cen potravin v Evropě v průměru, přestože klesla z historického maxima 15 % v březnu 2023, nadále vysoká, a to 5,7 % v roce 2024, což je výrazně nad předpandemickou normou 2,1 %, kterou lze považovat za „zdravou“ míru inflace. „Souvislost je nepopiratelná: nemocná půda znamená nemocné potravinové systémy a v konečném důsledku vyšší ceny pro spotřebitele,“ uvádí Praveena Sridhar. "Příliš dlouho jsme půdu považovali za neaktivní médium, ale je to živý ekosystém, který je pro produkci potravin stejně důležitý jako jiné základní prvky, jako je vzduch a voda. Její degradace, způsobená zejména intenzivním průmyslovým zemědělstvím, činí naše zemědělství neuvěřitelně křehkým obličejem v tvář eskalujícím klimatickým extrémům. Potřebujeme politická opatření Brazílii, protože půda je páteří globálního ekosystému a má potenciál pomoci lidstvu zvrátit kurz z okraje ekologické katastrofy.“ Save Soil zdůrazňuje, že degradace půdy a závislost na chemických hnojivách, zhoršené extrémními povětrnostními podmínkami způsobenými klimatem, zvyšují zranitelnost plodin a vedou k neustálé nestálosti cen potravin. Řešením je přijetí udržitelných postupů obhospodařování půdy, jako je minimalizace narušení, zachování živých kořenů, maximalizace biologické rozmanitosti a zakrytí půdy, s cílem zvýšit obsah organické hmoty, přerušit vazbu mezi vstupními náklady a cenami potravin a vytvořit odolné půdy s vysokou vodní retencí, které podporují silnější plod. ________________
Jozef Had, tel: 00420704266233
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist