Helena Benešová "> Představení SOER 2020 v ČR dostupné ze záznamu - Ekolist.cz

CENIA, česká informační agentura životního prostředí: Představení SOER 2020 v ČR dostupné ze záznamu

Z akce byl pořízen záznam, který je dostupný na tomto odkaze https://slideslive.com/cenia/evropske-zivotni-prostredi-stav-a-vyhled-2020-soer-2020. V kolekci je k dispozici jak samotný záznam celé akce, tak i jednotlivé příspěvky účastníků. Příspěvek Hanse Bruyninckxe je dostupný rovněž s českými titulky.
Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) od roku 1995 každých pět let publikuje zprávu o stavu a výhledu životního prostředí a souvisejících trendech v Evropě – SOER (Evropské životní prostředí — stav a výhled). Tyto zprávy hodnotí trendy a monitorují dosažený pokrok směrem ke stanoveným environmentálním cílům EU.
Zpráva Evropské životní prostředí — stav a výhled 2020 (SOER 2020) představuje dosud nejkomplexnější integrované hodnocení publikované EEA a první, jež se zabývá systémovými výzvami v rámci transformace k udržitelnému rozvoji, které musíme jako společnost uskutečnit. Vychází z 25 let zkušeností s daty, analýzami a politikou EU a čerpá z poznatků unikátní sítě evropských členských zemí – sítí Eionet.
V České republice byla zpráva SOER2020 slavnostně představena, s ohledem na přetrvávající epidemiologickou situaci, online, a to 2. prosince 2020 ve 14 hodin. Představení organizovala CENIA, česká informační agentura životního prostředí ve spolupráci s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy. Záštitu poskytlo Ministerstvo životního prostředí. Zprávu představil Hans Bruyninckx, ředitel EEA. Dále se se svými příspěvky zúčastnili Miroslav Havránek, ředitel CENIA, a Tomáš Cajthaml, zástupce ředitele Ústavu pro životní prostředí a předseda oborové rady Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Programem provedla Anna Pasková, ředitelka odboru politiky životního prostředí a udržitelného rozvoje Ministerstva životního prostředí.

„Zpráva o hodnocení stavu životního prostředí SOER, vydávaná každých pět let Evropskou agenturou pro životní prostředí, je hlavním přehledem stavu životního prostředí v Evropě. Zpráva sice hovoří sama za sebe, nicméně u příležitosti národního představení této zprávy jsme přichystali malý webinář, kde jsme stav a výhledy životního prostředí shrnuli na globální, evropské a národní úrovni. Planetární systémy jsou lidskou činností ovlivněny natolik, že v budoucnosti hrozí kaskádovité selhání těchto systémů. Destabilizace klimatu, vymírání druhů, degradace úrodných půd, chemizace prostředí a další lidmi vyvolané environmentální problémy ohrožují ekosystémové služby, bez kterých není naše civilizace schopná fungovat ve stavu v jakém ji známe. Hlavní vzkaz jak samotné zprávy, tak jednotlivých přednášek říká, že je nutné transformovat systémy, které zajišťují chod naší civilizace tak, aby jejich fungování bylo v rámci planetárních mezí.“, říká Miroslav Havránek, ředitel CENIA.
Zpráva SOER 2020 (v anglickém jazyce), české i anglické shrnutí, národní infografiky a tisková zpráva Evropské agentury pro životní prostředí jsou k dispozici zde https://www.cenia.cz/akce-cenia/soer-2020-cr/. Na stejném odkaze lze nalézt i medailonky jednotlivých účastníků.
Helena Benešová, tel: 420 724 390 272