Kancelář prezidenta republiky: Prezident republiky se v lánské oboře setkal s experty z oblasti životního prostředí

Prezident republiky Petr Pavel věnoval pracovní den oblasti životního prostředí. Dopoledne se na několikahodinové vycházce seznámil s oborou v Lánech, jejími problémy a potenciálem a odpoledne diskutoval s odborníky u kulatého stolu.

Životní prostředí, ochrana přírody a adaptace na klimatickou změnu jsou jednou z priorit prezidenta. “Chci nejen moderovat potřebnou diskusi, ale sám i jít příkladem, kde to je možné,” řekl Petr Pavel před setkáním.

Podle prezidenta Pavla nabízí obora příležitost pro ochranu i podporu biodiverzity v různých ekosystémech, rád by viděl spontánní a samovolný vývoj lesa, kde budou v klidu žít vzácné živočišné i rostlinné druhy. Rád by oboru více zpřístupnil veřejnosti a pomohl najít způsob, jak to skloubit s režimem ochrany i s oborním chovem velkých zvířat.

Jedním z témat kulatého stolu bylo i přilehlé území Křivoklátska. Odborníci s prezidentem mluvili i o vzniku Národního parku Křivoklátsko, jediného parku, který bude celý obklopený českým územím. Mluvilo se i o tom, jak péči o lánskou oboru propojit s péčí o národní park.

“Příroda Křivoklátska a její hodnoty za ochranu v národním parku stojí a dobře zvolený postup v Lánské oboře k tomu může také přispět,” řekl prezident Pavel po setkání.

K debatě o ochraně přírody v České republice se na závěr připojil i ministr životního prostředí Petr Hladík a ředitelé národních parků v Česku.