Petra Kubálková "> Příručka Gender ve škole - Ekolist.cz

Otevřená společnost, o. p. s: Příručka Gender ve škole

Otevřená společnost, o. p. s., oznamuje, že vydala příručku GENDER VE ŠKOLE - Příručka pro vyučující předmětů
občanská výchova, občanská nauka a základy společenských věd na základních a středních školách.

Publikace byla vydána v rámci projektu „Zavádění konceptu gender do pedagogické praxe: Gender ve škole“, který od roku 2003 realizuje Otevřená společnost, o. p. s., pod vedením Mgr. Ireny Smetáčkové a Mgr. Kláry Vlkové. Projekt je financován ze zdrojů Nadace Open Society Fund Praha (www.osf.cz).

Projekt má za cíl podpořit podmínky a nástroje pro zvyšování genderové citlivosti v české společnosti. Změnu postojů k rovnosti mužů a žen lze efektivně prosazovat prostřednictvím výchovy a vzdělávání nejmladší generace. Výchova a vzdělávání probíhá v určitém institucionálním rámci, který v současné době není prosazování rovnosti mužů a žen a zvyšování genderové citlivosti nakloněn. Projekt se proto zaměřuje na změnu tohoto rámce, na vybudování trvalejších základů v oblasti školství.

Protože je školský systém komplexní, mnohovrstevnatá instituce, je projekt rozdělen do tří modulů. Každý z nich směřuje k jiné oblasti, vzájemně se však doplňují a posilují. První modul týkající se učiva klíčových předmětů je naplněn a dokončen vydáním avizované příručky pro vyučující. Na něj navazuje modul zaměřený na studující pedagogických fakult. Jeho výstupem bude studijní materiál pro budoucí učitele a učitelky, v němž se seznámí s riziky genderově nekorektní školy a prakticky si budou moci osvojit prinicipy genderově citlivého přístupu k žákům a žákyním. Třetí modul pak obecně směřuje ke zvýšení informovanosti o nebezpečích genderově stereotypního školství a nabídnutí pomoci a spolupráce Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy. Druhý a třetí modul projektu Gender ve škole bude realizován do jara 2006.

Příručka Gender ve škole je určena pro vyučující předmětů občanská výchova, občanská nauka a základy společenských věd na základních a středních školách, kteří chtějí svojí výuku rozšířit o výchovu k rovnosti žen a mužů a o nahlížení společenskovědních témat z genderového hlediska. Publikace přináší alternativní pohled na informace a témata, která jsou v těchto předmětech již běžně vyučována.

Příručka zahrnuje dvanáct kapitol, které jsou zaměřené na problematiku gender a vědy, osobnosti člověka, společnosti, trhu práce, politiky, práva, médií, jazyka, globálních problémů, náboženství, školství a volby povolání.

Nedílnou součástí didakticko-metodické příručky je padesát praktických cvičení, které doprovázejí každou z kapitol příručky. Jejich prostřednictvím mají žáci a žákyně lépe porozumět genderovým nerovnostem a uvědomit si podobu a vliv genderových stereotypů. Většina z praktických cvičení byla odzkoušena v praxi. Praktická cvičení obsahují i pracovní listy, které je možné jednoduše kopírovat nebo přepisovat na tabuli a dále s nimi pracovat.

Publikace obsahuje také odkazy na další literaturu a zdroje, seznam webových stránek, na nichž lze nalézt podrobnější údaje k genderové problematice, a rejstřík základních pojmů, který umožňuje rychlé vyhledávání v knize.
Kapitoly připravili Mgr. Barbara Havelková, PhDr. Hana Havelková, Mgr. Lucie Jarkovská, PhDr. Blanka Knotková-Čapková, Ph.D., Ing. Petr Pavlík, Ph.D., Mgr. Irena Smetáčková a PhDr. Jana Valdrová. Na každé kapitole vedle autorek/ů pracovali členky/ové expertní skupiny, tvořené osmnácti vyučujícími občanské výchovy a základů společenských věd ze základních a středních škol z celé České republiky. Skupina byla sestavena z vyučujících, kteří prošli kurzem „Společnost, ženy a muži z aspektu gender“ pořádaným Nadací Open Society Fund Praha v letech 1997-2001. Učitelé a učitelky měli možnost připomínkovat jednotlivé části kapitol a ve spolupráci s autorským týmem je upravovat tak, aby co nejvíce vyhovovaly jejich potřebám.

Příručka Gender ve škole je bezplatně nabízena všem, kteří chtějí svoji výuku obohatit o nový, zajímavý a důležitý přístup. V elektronické formě je dostupná na webových stránkách http://www.osops.cz/cz/projekty/genderova-rovnost/publikace-gender-ve-skole, v tištěné formě je možné si ji do vyčerpání zásob objednat na emailové adrese petra.kubalkova@osf.cz.

Další informace o celém projektu a publikaci najdete na www.osops.cz/genderveskole.

nebo Vám je poskytne:

Irena Smetáčková +420 607 527 749