Filip Šebek "> Projekt .pepper..field podpořený ČRA a pomáhající kambodžským pěstitelům pepře získal gastronomického Oscara - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/projekt.pepper.field-podporeny-cra-a-pomahajici-kambodzskym-pestitelum-pepre-ziskal-gastronomickeho-oscara
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Česká rozvojová agentura: Projekt .pepper..field podpořený ČRA a pomáhající kambodžským pěstitelům pepře získal gastronomického Oscara

Jedním z nejúspěšnějších projektů podpořených Českou rozvojovou agenturou v rámci Programu B2B je český fair trade projekt .pepper..field. Od roku 2018 podporuje přes 200 malých farmářských rodin v regionu Kampot v Kambodži výkupem Kampotského pepře tím nejférovějším a nejvíce udržitelným způsobem. V říjnu loňského roku navíc získal vzácné ocenění GOLDEN FORK, pomyslného gastronomického Oscara. Jeho lyofilizovaný Kampotský pepř je historicky první český produkt, který v 27-leté historii soutěže Great Taste dosáhl nejvyššího gastronomického ocenění světa.

Kombinace ostrosti a sladkosti s nádechem máty dělá z Kampotského pepře zvláštnost, po které prahnou ti nejlepší šéfkuchaři. K renesanci v pěstování Kampotského pepře v Kambodži přispělo jeho zařazení na evropský seznam produktů s chráněným zeměpisným označením, díky němuž sdílí příčku jedinečnosti třeba s cheddarem nebo šampaňským. Česká společnost Cambodian dokázala již v průběhu roku 2018 pomoci otevřít trh EU a nastavit veškeré náležitosti, včetně férových cen, výkupu, logistiky, exportu, českého designu a marketingu až do finální fáze nalezení koncového zákazníka. Pro trvale udržitelný rozvoj projektu bylo však nutné technologické zajištění, díky kterému by projekt byl soběstačný, zajistil by podporu malých farem a nebyl by jakkoliv technologicky ani procesně závislý na spolupráci s dalšími stranami nebo velkými farmami.

V roce 2020 společnost Cambodian dodala do Kambodže s přispěním Programu B2B České rozvojové agentury sušičku a vakuovačku českých firem Imatech a Sušárny Konel a také deset menších balících jednotek od pardubické firmy VAC-STAR CZ. Dovezená technologie umožňuje kambodžským pěstitelům dokonalé vysušení a vakuování produkce, a tím zvýšení její kvality a trvanlivosti. „Od samého začátku vykupujeme od farmářů pepř za 100 % fair trade ceny. Tím zajišťujeme ekonomickou soběstačnost a růst nejen jim, ale celé oblasti. Všechny zapojené farmáře máme uvedené transparentně na našich stránkách www.pepperfield.cz. Je skvělé, že se do projektu zapojila i Česká rozvojová agentura, která v rámci rozvojového programu pomohla vyvinout také lyofilizovaný pepř díky nákupu českých strojů od LYOTRADE, na kterých se suší pepř mrazem. Zákazníkovi tak domů dorazí opravdová autentická Kambodža, a on si na oplátku může být jist, že pomáhá konkrétním lidem žít kvalitní život i v jiných částech světa,“ říká říká Klára Dohnalová ze společnosti Cambodian s.r.o.

A byl to právě lyofilizovaný Kampotský pepř, který získal jako první český produkt loni v Anglii ocenění GOLDEN FORK, nejvyšší gastronomickou trofej, kterou lze v rámci celosvětové soutěže získat. Ze 14 113 přihlášených produktů ze 108 zemí světa pouze 14 produktů dosáhlo na tohoto pomyslného gastronomického Oscara. Více než 500 porotců Guild of Fine Food hodnotí během dvou měsíců všechny produkty, které se do soutěže přihlásily. Každý z nich je pečlivě ochutnáván naslepo špičkovými šéfkuchaři, nákupčími, prodejci, restauratéry či potravinářskými kritiky. Potraviny jsou pak dále hodnoceny jednou, dvěma, nebo třemi hvězdami. GOLDEN FORK získá jen 14 produktů z celého světa – a to 1 produkt za každý region světa.

Porotci v soutěži Great Taste Awards hledají skutečně skvělou chuť bez ohledu na značku nebo obal. U lyofilizovaného Kampotského pepře mohou najít nejenom to – je totiž celosvětovým unikátem. „Na začátku byla touha přivézt do Evropy opravdu čerstvý Kampotský pepř. Jeho delikátní chuť, když se ještě začerstva zelený utrhne z pepřové liány,“ popisuje Lukáš Hejtmánek, jeden ze zakladatelů projektu .pepper..field, a dodává: „Chtěli jsme cíleně v ČR vyvinout produkt, který nemá nikdo jiný na světě a díky němuž mohou být naše farmářské rodiny konkurenceschopné a zároveň mít v ČR něco unikátního“.

V rámci podpory projektu ze strany České rozvojové agentury došlo v listopadu 2020 během slavnostního předání českých vakuovacích zařízení drobným pěstitelům kampotského pepře k ocenění projektu za technologickou podporu a propagaci zeměpisného označení od ministra obchodu Kambodže, který se předávací ceremonie účastnil jako čestný host. Úspěšný projekt v současnosti pomáhá zhruba dvěma stovkám drobných farmářů produkovat nejlepší pepř na světě a na jejich podporu získal i přes milion korun od českých dárců.

„Jednou z těch nejzásadnějších novinek našeho projektu je skutečnost, že jsme se na letošní rok smluvně zavázali „našim“ rodinám drobných kambodžských farmářů, že vykoupíme 100% veškeré produkce jejich pepře. To představuje dostatek prostředků nejen na celý rok pro celou rodinu, ale i na rozvoj farmy a pepřových políček. Obecně je to polovina veškeré současné produkce Kampotského pepře v Kambodži, takže jsme na úrovni největších exportérů celosvětově. Už jsme expandovali do několika zemí EU – nejvíce nám jede Francie a Itálie – a v letošním roce ještě více zapracujeme na pepřových delikatesách a speciálních produktech,“ říká Klára Dohnalová ze společnosti Cambodian s.r.o.
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist