dz.brno@ecn.cz "> Proti tunelu Dobrovského v Brně byly už podány žaloby - Ekolist.cz

Děti Země: Proti tunelu Dobrovského v Brně byly už podány žaloby

19. července 2006 | Děti Země
Autor: dz.brno@ecn.cz
Začíná závod s časem mezi vydáním rozsudků a zahájením stavby. Občanské sdružení VMO Brno, Děti Země a majitelé několika domů u budoucího tunelu Dobrovského zaslali k Městskému soudu v Praze slibované žaloby proti vydání stavebního povolení Ministerstvem dopravy letos v květnu. Důvodem je jejich obava, že ražbou tunelu a automobilovým provozem může dojít k negativnímu ovlivnění pohody bydlení a zdraví místních obyvatel nadlimitním hlukem a také k devastaci řady domů porušením jejich statiky. K zahájení ražby má dojít příští rok, spíše ale později.

„Jelikož rozsudky soudu očekáváme tak za dva roky, navrhli jsme mu, aby aspoň rozhodl o odkladném účinku stavebního povolení nebo aby vydal předběžné opatření, takže do konečného rozhodnutí by se tunel nemohl rozestavět,“ prohlásil Miroslav Patrik z Dětí Země.

Předseda Občanského sdružení VMO Brno Karel Štěpaník uvedl, že jejich žaloba má téměř dvacet stran, neboť stavební povolení má plno chyb. Nejsou v něm zejména vyřešeny očekávané vysoké intenzity hluku, které zhorší pohodu bydlení členů a příznivců sdružení. Tuto námitku také uznal ombudsman i předseda vlády. Navíc budou občané obtěžováni stavbou až sedm let, neboť její doba se prodloužila o další tři roky.

„Chtěli jsme třeba výměnu dalších asi čtyři sta oken za protihluková, změnit organizaci budoucí dopravy na Hradecké ulici a zakrýt zářez ulice Žabovřeské u paneláků na Voroněžské ulici,“ vysvětluje dále Štěpaník.

Několika majitelům domů na ulici Dobrovského se také nelíbí, že ministerstvo ignorovalo jejich znalecké posudky, které prokázaly, že ražbou tunelu dojde k poklesu terénu a ke zničení jejich nemovitostí. Proto před případným vydáním souhlasu k ražbě chtějí vyčkat na rozsudek soudu. Jedině tak mohou ochránit své vlastnictví před poškozením.

Tunely Dobrovského mají délku 1,25 km a jejich výstavba by měla probíhat v letech 2007 až 2013. Náklady jsou odhadnuty na 8 miliard korun.

Časový průběh dvouletého stavebního řízení na tunely Dobrovského:
1) 07. 06. 2004 = podání žádosti o stavební povolení ŘSD ČR a Statutárním městem Brno
2) 28. 02. 2005 = vydání stavebního povolení odborem dopravy Krajského úřadu Jihomoravského kraje
3) 02. 05. 2006 = vydání změněného stavebního povolení Ministerstvem dopravy
4) 17. 07. 2006 = zaslání tří žalob Dětmi Země, Občanským sdružením VMO Brno a majiteli několika domů

Další informace:
Občanské sdružení VMO Brno: Ing. Karel Štěpaník – tel. domů 549 249 641, stepanik4@seznam.cz