Miroslav Koranda "> Rozbor financování nestátních neziskových organizací z vybraných veřejných rozpočtů v roce 2006 - Ekolist.cz

Vláda ČR: Rozbor financování nestátních neziskových organizací z vybraných veřejných rozpočtů v roce 2006

26. března 2008 | Vláda ČR
Autor: Miroslav Koranda, tel: 724 550 036
Vláda dnes projednala Rozbor financování nestátních neziskových organizací (dále NNO). Rozbor financování NNO v roce 2006 má za cíl sledovat objem všech poskytnutých dotací NNO ze státního rozpočtu a z rozpočtu vyšších územně správních celků. Tento materiál je do vlády předkládán každoročně a za rok 2006 jej zpracovalo Centrum pro výzkum neziskového sektoru v Brně.

V roce 2006 bylo NNO ze státního rozpočtu poskytnuto 5.569 mil. Kč. Největší objem dotací ze státního rozpočtu v roce 2006 směřoval do oblastí "Rekreace a kultura" (zahrnuje i sport) 30%, "Sociální věci" 22%, a "Všeobecné veřejné služby" 21%. Téměř 44% objemu dotací poskytnutých obecně prospěšným společnostem ze státního rozpočtu směřovalo do oblasti zahrnujících primární, sekundární a terciální vzdělávání. Více než 1.432 mil. Kč dotací poskytnutým občanským sdružením ze státního rozpočtu v roce 2006 směřovalo do oblasti „Rekreační a sportovní služby“. Více než 76% objemu dotací ze státního rozpočtu poskytnutých církevním právnickým osobám (účelovým zařízením církví) směřovalo do oblasti „Sociální služby“.

Z rozpočtu vyšších územně správních celků bylo poskytnuto 1.931 mil. Kč. Největší objem dotací rozpočtů krajů v roce 2006 směřoval do oblasti „Sociální věci“ celkem 68 %. Druhou nejčastější oblastí byla „Rekreace a kultura“ (zahrnuje sport) 22 %.

Z posouzení systému udělování dotací NNO vyplynulo, že je nutné změnit systém udělování dotací NNO ústředními orgány státní správy. V současné době proto Rada vlády pro NNO pracuje na přípravě koncepce rozvoje neziskového sektoru, jejímž cílem je mimo jiné i zajistit maximální transparentnost a efektivnost vydávaných prostředků.

Kontakty:

MUDr. Džamila Stehlíková