Strana zelených: Senát vrací poplatky za špinavý vzduch do hry, stále však jde na ruku znečišťovatelů

15. března 2012 | Strana zelených
Senát dnes 15. 3. 2012 s velkou pravděpodobností vrátí do zákona o ochraně ovzduší poplatky za vypouštění škodlivin. Senátní výbory ale naprosto nesmyslně navrhují od placení osvobodit některé důležité znečišťovatele, například uhelnou elektrárnu Prunéřov, kterou provozuje ČEZ.

„Senát podle všeho nehodlá dostát předchozím prohlášením mnohých senátorů, že poplatky se do zákona opět začlení v dostatečné výši [1] a podobně jako Sněmovna jde „naruku“ velkým producentům škodlivých látek,“ komentuje Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

Velmi problematický je tak i senátní pozměňovací návrh senátora Bise (schválený dne 13. 3. 2012 výborem pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu PČR), který navrhuje fixaci výše poplatku u všech škodlivin od roku 2020 dále, čímž sníží motivaci k další modernizaci průmyslu.

„Strana zelených proto apeluje na senátorky a senátory, aby do zákona vrátili původní návrh poplatků, jak jej schválila vláda, a dokázali tím, že zdraví lidí a kvalita života má přednost před ekonomickými zájmy lobbistů velkých producentů smogu v České republice,“ doplňuje Ondřej Mirovský, člen předsednictva Strany zelených.

Původní návrh vlády podporuje i expertní komise Akademie věd ČR nebo Vědecká rada Ministerstva životního prostředí (MŽP). Ta mimo jiné uvádí, že poplatky činí méně než 0,5 % tržeb dotčených podniků, takže prakticky nezdražují jejich výrobky a nesnižují jim konkurenceschopnost.

„Poplatky za znečišťování ovzduší mají podle Strany zelených obecně fungovat především jako motivace všech znečišťovatelů směrem k modernizaci a přechodu na vysoce efektivní výrobu. Snižování či rušení poplatků nebo vyjímání některých znečišťovatelů povede k zastarávání a stagnaci českého průmyslu a produkty jejich komínů budou nadále zkracovat délku našich životů,“ doplňuje Ondřej Mirovský.

V souvislosti s touto novelou upozorňujeme na kauzu elektrárny Prunéřov. V roce 2010 propukl mezi tehdejším premiérem Fischerem a ministrem Janem Dusíkem (nominovaným Stranou zelených) spor právě o způsob modernizace této elektrárny. ČEZ tehdy navrhoval pouze takovou „modernizaci“, aby platil nižší sazbu poplatků, avšak bez významného snížení emisí. Přesně před dvěma lety ministr životního prostředí za Stranu zelených ve Fischerově vládě rezignoval právě na protest proti této „modernizaci“, která se za modernizací pouze vydávala.

Kontakty: press@zeleni.cz, Ondřej Liška, předseda Strany zelených, tel. 777 140 077

Poznámka:
[1] Strana zelených vnímá i současnou výši poplatků jako nedostatečnou a i proto poplatky nefungují nyní dostatečně jako stimuly pro modernizaci, zvyšování efektivity a snižování škodlivých emisí
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.