Kateřina Holubová "> Série fotografií o ochraně outloňů váhavých v rámci záchranného programu Kukang vyhrála v nové „ochranářské“ kategorii soutěže Czech Nature Photo 2020! - Ekolist.cz

The Kukang Rescue Program: Série fotografií o ochraně outloňů váhavých v rámci záchranného programu Kukang vyhrála v nové „ochranářské“ kategorii soutěže Czech Nature Photo 2020!

15. května 2020 | The Kukang Rescue Program
Autor: Kateřina Holubová, tel: 777 153 133
Koordinátorka veterinární péče a welfare organizace The Kukang Rescue Program, terénní zooložka Zoo Olomouc a zároveň fotografka Lucie Čižmářová získala 1. místo v prestižní české fotografické soutěži Czech Nature Photo 2020. Se svou sérií snímků dokumentujících práci záchranného programu Kukang v ochraně ohrožených a chráněných poloopic outloňů váhavých na Sumatře uspěla ve zcela nové speciální kategorii „Ohrožené druhy a jejich ochrana“, kterou v rámci soutěže vypsala Zoo Praha.

V letošním, v pořadí již čtvrtém ročníku české fotografické soutěže Czech Nature Photo mezinárodní odborná porota hodnotila bezmála dva tisíce snímků přírody od celkem 229 přihlášených autorů z Česka a Slovenska, a to v jedenácti kategoriích. Tři z nich byly letos vytvořeny zcela nově, a jednou takovou je i kategorie „Ohrožené druhy a jejich ochrana“, kterou vypsala a zaštítila Zoo Praha. Právě v této kategorii zvítězila série fotografií aktivit záchranného programu The Kukang Rescue Program, které zachytila fotografka Lucie Čižmářová, terénní zooložka Zoo Olomouc a členka týmu programu Kukang. Ten na indonéském ostrově Sumatra usiluje o ochranu ohrožených a chráněných poloopic outloňů váhavých před nelegálním obchodem a mj. tam vybudoval záchranné a rehabilitační centrum pro outloně zabavené z černého trhu s cílem navrátit je zpět do volné přírody.

„Z výhry mám velkou radost. Především mě těší, že díky tomuto úspěchu a vystavení fotografií se nám podaří opět o něco více rozšířit povědomí veřejnosti o problému nelegálního obchodu s divokými zvířaty, v tomto případě s divokými outloni. A to je v mé fotografické práci to nejdůležitější. Outloni jsou totiž pytlačeni, pašováni a prodáváni jako domácí mazlíčci nebo nabízeni jako 'hračka' pro pobavení turistů. Ti si s nimi udělají 'roztomilou' fotku jako vzpomínku z cest po exotických zemích, čímž ale vážně ohrožují jejich divoké populace, jelikož tito jedinci jsou uloveni z volné přírody. Podobně však tento zvrácený byznys ohrožuje i další divoké druhy zvířat, které nějakým způsobem poutají lidskou pozornost,“ popisuje Lucie své dojmy z výhry.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže, předání cen a zahájení výstavy nejlepších fotografií proběhlo dne 5. května v galerii Czech Photo Centre. Vzhledem k opatřením kvůli pandemii koronaviru se však letos ceremoniál konal online. Vítězné fotografie Lucie Čižmářové i dalších autorů oceněných v dalších kategoriích si zájemci mohou prohlédnout v galerii Czech Photo Centre od 12. května do 28. července každý den kromě pondělí. Více informací je k nalezení na webových stránkách soutěže: www.czechphoto.org/cnp/.

Lucie Čižmářová se svými snímky o ochraně ohrožených druhů divokých zvířat zaujala poroty fotografických soutěží již v minulosti, a to i v zahraničí. V předchozích dvou letech uspěla v mezinárodních soutěžích International Photography Awards (IPA) a Tokyo International Foto Awards (TIFA) se svými sériemi fotografií pro kampaň Ukradená divočina. Tato kampaň je společným projektem organizace The Kukang Rescue Program a Zoo Ostrava, informujícím o nezákonném obchodu s divokými zvířaty, částmi jejich těl a výrobky z nich především v Česku, ale i ve zbytku Evropy.