INEX - Sdružení dobrovolných aktivit: Skupina dobrovolníků z celého světa přijela pomáhat do Dýšiny

Západočeská vesnice Dýšina uvítá ve dnech 25. 8. - 14. 9. 2019 sedm mladých dobrovolníků, kteří svojí prací přispějí k obohacení programu v obci. Dobrovolníci se budou podílet nejen na organizaci Dýšinských pivních slavností, ale také na přípravách základní školy na nový školní rok a úpravě okolní zeleně.

Do Dýšiny se zahraniční dobrovolníci nesjíždějí poprvé, mezinárodní dobrovolnické projekty, tzv. workcampy, se zde konají každým létem již od roku 2006. Kromě poznávání české kultury se letošní dobrovolníci z Belgie, Japonska, Maroka, Mexika, Německa Ruska a Ukrajiny budou i mimo jiné podílet spolu s obcí Dýšina a Klubem malých pivovarů na organizaci tradičních pivních slavností. Poslední srpnovou sobotu se tak dobrovolníkům nabídne jedinečný kulturní zážitek spojený s poznáváním místních tradic. Práce na dobrovolníky čeká i v Základní škole generála Pattona, kde budou pomáhat s úklidem a přípravami školy na začátek školního roku. Místní děti se budou moci těšit na besedu s účastníky workcampu.

Organizaci projektu zaštiťuje INEX – sdružení dobrovolných aktivit ve spolupráci s obcí Dýšina. Dobrovolníky po příjezdu uvítá starosta Ing. Jaroslav Egrmajer. Místním partnerem je Miroslav Tlustý, technický pracovník obce Dýšina, který pro účastníky workcampu zajišťuje práci a ubytování. Skupinu dobrovolníků povedou dobrovolnice Tereza Cibulková a Hoang Anh Nguyen.

Nezisková organizace INEX-SDA se mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním zabývá již od roku 1991. INEX-SDA přijímá zahraniční dobrovolníky na workcampy (dobrovolnické projekty), které organizuje ve spolupráci s místními partnery v České republice, a zároveň vysílá české dobrovolníky na obdobné projekty v zahraničí. Do České republiky každoročně přijíždí přibližně tři sta mezinárodních dobrovolníků, kteří se věnují ekologickým projektům, pomoci místním komunitám nebo obnově kulturně-historických památek. Do zahraničí pak během sezony vyjíždí průměrně pět set českých dobrovolníků.

Ilustrační fotografie (snímky z realizace projektu v minulých letech):

Eva Macková, Koordinátorka workcampů v ČR, tel: 420 222 362 715 tisknout poslat

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.