Karel Sladkovský "> Stanovisko předsednictva Odborového svazu UNIOS - Ekolist.cz

Odborový svaz UNIOS: Stanovisko předsednictva Odborového svazu UNIOS

Stanovicko k návrhu zákona o odejmutí dalšího platu za druhé pololetí roku 2004 představitelům státní moci a některých státních orgánů, soudcům a státním zástupcům, o zrušení dalšího platu, dalšího služebního příjmu a další odměny hrazených z veřejných rozpočtů od roku 2005 a o změně souvisejících zákonů.

Předsednictvo OS UNIOS zásadně nesouhlasí s předloženým návrhem zákona na odejmutí dalších platů. Pro Předsednictvo OS UNIOS je nepřijatelné, aby z důvodu trvalého zrušení institutu dalšího platu s kompenzací rozpuštění 20% měsíčního platu do tarifů došlo k zakonzervování současného stavu, kdy, jak to vyplynulo i ze šetření MPSV ČR, u většiny zaměstnanců ROPO došlo v důsledku nedostatečného profinancování 16ti třídního systému odměňování, ke snížení celoročních příjmů ve srovnání s rokem 2003.

Návrh 4% valorizace vycházející z výdělkové úrovně ROPO v roce 2004 jen potvrzuje, že záměrem vlády bylo prostřednictvím zavedení 16ti třídního systému snížit výdělkovou úroveň zaměstnanců ROPO a tím dosáhnout úspor ve výdajové části veřejných rozpočtů za každou cenu.

Předsednictvo OS UNIOS v souvislosti s tím vyslovuje předem bezvýhradnou podporu všem akcím, které budou proti tomuto bezostyšnému okradení zaměstnanců ROPO uskutečněny.

V Trnavě 27. 5. 2004

Karel Sladkovský