Tomáš Popp "> Staňte se vegetariány! - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/stante-se-vegetariany
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Svoboda zvířat: Staňte se vegetariány!

29. září 2005 | Svoboda zvířat
Autor: Tomáš Popp
V rámci Světového dne vegetariánství (1.10.) vyzývá o.s. Svoboda zvířat všechny občany ČR, aby se zamysleli nad svými stravovacími návyky.


Každým rokem je pro účely lidského stravování zabito mnoho miliard zvířat. Některá z důvodu získání masa, účelem jejich života je poskytnout nám jej. Další jsou zabita ve chvíli, kdy již nejsou schopna dávat lidem dostatečné množství mléka či vajec. Jiná proto, že jsou vedlejším produktem masného, mléčného či „vaječného“ průmyslu (kohoutci, telata). Životy všech těchto tvorů jsou podřízeny přáním a chutím zákazníků.

Etické otázky „živočišné“ výroby
Svoboda zvířat upozorňuje na možnost jiného scénáře zacházení se zvířaty. Scénář, dle kterého se točí krutý, drahý a životní prostředí zatěžující film, je jen jedním z možných. Bohužel se nejedná o film, ale o realitu. Životní podmínky tzv. hospodářských zvířat jsou v ČR, ale i v jiných zemích Evropy či jiného kontinentu, otřesné. „Například jateční kuřata jsou speciálně vyšlechtěna k produkci masa. Po šesti týdnech výkrmu jsou zhruba dvakrát tak těžká jako normální kuřata. Stavba jejich kostry však není uzpůsobena tak rychlému růstu svalstva, což jim způsobuje řadu zdravotních potíží,“ říká předseda o.s. Svoboda zvířat Tomáš Popp. Naprosté ignorování životních potřeb „hospodářských“ zvířat je v intenzivních chovech běžným jevem. Tato zvířata nemohou projevit některé přirozené potřeby a instinkty. Z toho pak pramení jejich velmi vážné fyzické i duševní poruchy.
Etické argumenty vegetariánství jsou velmi vážnou výtkou k praxi chovu zvířat v intenzivních systémech. Jsou založeny na představě, že člověk by neměl způsobovat utrpení jiným bytostem. Navíc je potřeba si uvědomit, že konzumace masa a živočišných produktů není v naší společnosti nezbytná. Lidé, kteří se nechtějí podílet na krutém zacházení se zvířaty, odmítají konzumovat maso a další živočišné výrobky. To je jeden ze základních principů vegetariánství.

Zdravotní aspekty vegetariánství
I přes značné množství relevantních studií, dokazujících zdravotní prospěšnost vegetariánství, můžeme stále číst či slyšet výroky lékařů, dietologů apod., kteří před tímto způsobem stravování varují.
„WHO (Světová zdravotnická organizace) uznala vegetariánství jako prospěšné jak pro dospělé osoby, tak pro děti a kojící matky. Americká dietetická společnost konstatuje prospěšnost vegetariánské stravy na zdraví osob všech věkových kategorií. Tento závěr podpořila i Česká pediatrická společnost a Společnost pro výživu,“ konstatuje Popp. Dle některých studií jsou vegetariáni/ky dokonce v lepší tělesné kondici, než osoby konzumující maso (www.vegetarian.cz, www.vegspol.cz).

Ekologické výhody vegetariánství
Masná výroba s sebou nese velmi vážné zatížení životního prostředí. Ať již v podobě odpadu z chovu a zpracování „hospodářských“ zvířat, tak i v podobě nepoměrně vyšších nároků na prostor, energii a přírodní zdroje. Stejná plocha, která uživí jednu osobu konzumující maso, uživí 14 vegetariánů nebo 50 veganů (osoby nekonzumující žádné živočišné produkty). Na výrobu jednoho kilogramu živočišné bílkoviny (masa) je potřeba zhruba 38 kilogramů bílkoviny rostlinné. Je faktem, že chov skotu je spojen s kácením deštných pralesů. Tato stáda jsou také nezanedbatelným původcem vzniku metanu, který narušuje ozónovou vrstvu země.

Světový den vegetariánů
Den vegetariánství se ve světě slaví od roku 1977, kdy jej vyhlásila Severoamerická vegetariánská společnost. O rok později byl tento den podpořen Mezinárodní vegetariánskou unií. Svoboda zvířat pořádá k oslavě tohoto významného dne sérii ochutnávek vegetariánských výrobků, které nabízíme zdarma občanům těchto měst: Brno, České Budějovice, Olomouc, Plzeň, Praha, Ústí nad Labem, Vysoké Mýto. Ochutnávky proběhnou v dnech 29.9. - 4.10. Jejich cílem je nabídnout široké veřejnosti alternativu k masitým pokrmům a ukázat, že se lze stravovat eticky i ekologicky odpovědněji.


Kontaktní osoba – Tomáš Popp, tel. 777 239 808
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist