Tadeáš Pospíšil a Ema Rychecká "> Studenti z Fridays for Future uspořádali stávku na páté výročí od první české stávky za klima. “Nedostatečná řešení jsou selháním politiků,” vzkazují - Ekolist.cz

Fridays for Future ČR: Studenti z Fridays for Future uspořádali stávku na páté výročí od první české stávky za klima. “Nedostatečná řešení jsou selháním politiků,” vzkazují

15. března 2024 | Fridays for Future ČR
Autor: Tadeáš Pospíšil a Ema Rychecká, tel: 602 749 700, 777 248 966
Stovka, nejen studentů, dnes, v pátek 15. března, na Palackého náměstí upozornila na uplynutí pěti let od první stávky za klima v České republice. Přestože se u nás debata ohledně klimatické krize posunula, její řešení pro politiky stále není prioritou. Chybí reálná řešení a ambiciózní cíle.

Hnutí Fridays for Future sdružuje středoškoláky po celém světě, kteří upozorňují na nutnost rychlého a efektivního řešení klimatické krize. V České republice vzniklo v roce 2019 v reakci na první stávky za klima pořádané Švédkou Gretou Thunberg.

Na stávce promluvil i spoluzakladatel a bývalý člen Fridays for Future Petr Doubravský. ”Před pěti lety celé české společnosti došlo, že klimatickou krizi nelze ignorovat. Některým politikům to ale nedošlo dodnes. Žádný z posunů a úspěchů v klimatické politice by se nestal bez ekologického hnutí. Bohužel. Dokud se z ochrany klimatu nestane priorita a modernizace ekonomiky nebude začínat u potřeb obyčejných lidí, klimatická politika nebude úspěšná. Kroky k ochraně klimatu, které nahánějí hlasy populistům a extrémistům, jsou obrovské selhání. Selhání ve snaze zajistit dobrý život na naší planetě dnes, i zítra. Klimatická politika potřebuje zásadní obrat: tak, aby skutečně pomáhala zvyšovat kvalitu našich životů, namísto dalšího zvyšování zisků obřích korporací. Před 5 lety se také ale z naší generace stala ta, která klimatickou krizi zastaví. Tím jsem si jistý. Jsme generace naděje.”

Za uplynulých pět let se toho mnoho změnilo. Studenti, kteří v roce 2019 poprvé vyšli do ulic, dnes již dávno nejsou na středních školách. Po celém světě lidé začínají pociťovat dopady klimatické krize a každý měsíc měříme nové teplotní rekordy. Politici jsou však i po pěti letech stále málo ambiciózní a nečiní konkrétní kroky k řešení klimatické krize.

Na prvních stávkách za klima studenti upozorňovali na to, že klimatická krize existuje. Veřejná debata se však posunula dál a činnost hnutí převzala další generace studentů. Ti dlouhodobě upozorňují na nutnost odstupu od fosilních paliv, investic do obnovitelných zdrojů energie a spravedlivé ekologické i sociální transformace. Často se však musí stále vracet ke stejným argumentům jako jejich předchůdci před pěti lety.

“Toto výročí je pro nás hořkosladké - povedlo se nám toho mnoho, ale náš boj zdaleka není u konce. Klimatická krize ani po pěti letech nikam nezmizela, a politici a političky ji stále neberou dost vážně. Jsme naštvaní a máme strach o svou budoucnost. To, že jsme se ani po tolika letech občanské angažovanosti v této oblasti nikam neposunuli bereme jako selhání naší politické scény. Klimatickou krizi je třeba urychleně řešit a je frustrující, že si to uvědomují více středoškoláci a středoškolačky, než politici a političky,” řekl na stávce tiskový mluvčí FFF Tadeáš Pospíšil.

Studenti ve své činnosti plánují pokračovat i nadále.

Kontaktní osoby:
Tadeáš Pospíšil, tiskový mluvčí, +420 602 749 700, media@fridaysforfuture.cz