Vlaďka Tejnská "> Svoboda Evropy být GMO-free! - Ekolist.cz

Greenpeace: Svoboda Evropy být GMO-free!

29. června 2006 | Greenpeace
Autor: Vlaďka Tejnská
Ministři životního prostředí EU debatovali v Lucembursku o selhání EU ve věci řádného vyhodnocení rizik plynoucích z uvolňování geneticky modifikovaných organismů (GMO) a o uplatnění principu předběžné opatrnosti.
Aktivisté Greenpeace překvapili účastníky zasedání vztyčením 25 soch Svobody, držících vidličky a opásaných šerpami se slovy „Svoboda Evropy být GMO-free!“ Sochy symbolizují spotřebitele 25 členských států Unie a tlak, který na ni vyvíjejí USA.

Greenpeace zdůrazňuje, že EU a Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), který má na starosti rizikovou analýzu GMO, ignoroval ve snaze usnadnit schvalování GMO a v naději na uklidnění USA, největšího vývozce GM výrobků, vlastní standardy pro ochranu zdraví a životního prostředí.

Vzhledem k tomu, že EFSA opakovaně porušila svou právní povinnost, tj. nevzala v úvahu námitky členských států a nevyhodnotila dlouhodobé účinky GMO, zdá se, že není ochotna přezkoumat své vlastní procedury.

„Greenpeace naléhavě vyzývá ministry životního prostředí, aby dobře vykonávali svoji práci tím, že postaví ochranu životního prostředí a zdraví občanů nad finanční zájmy hrstky agrochemických společností,“ řekla konzultantka genetické kampaně Greenpeace, Magdalena Klimovičová.

V době, kdy Rada ministrů EU diskutuje o tom, jaká má Komise přijmout opatření ke zlepšení rizikové analýzy GMO a jaká má být úloha principu předběžné opatrnosti při povolování GMO, Greenpeace vyzývá ministry životního prostředí k zastavení povolování GMO a vypracování detailních a právně závazných (vymahatelných) procesů, které zajistí uplatnění principu předběžné opatrnosti.

Princip předběžné opatrnosti je klíčovým nástrojem rozhodování v EU a má zajistit, aby vědecké pochybnosti ohledně dopadů GMO na zdraví a biodiverzitu byly zřetelně jasně zohledněny a vedly k odmítnutí žádosti o uvolnění GMO.

Pozice ČR
Na březnové Radě se členské státy, včetně ČR vyjadřovaly velmi kriticky k postupu, kterým jsou přijímána jednotlivá rozhodnutí o uvádění GMO na trh v EU a k hodnocení rizik GMO.

Ministr Ambrozek na březnové Radě zdůraznil požadavek transparentnosti rozhodovacího procesu, dále potřebu zavedení jednotné metodiky, která by měla vyloučit různou interpretaci výsledků hodnocení rizik, a potřebu pokračujícího výzkumu.

ČR podporuje myšlenku užší spolupráce členských států s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) a větší účast národních expertů na posuzování případných rizik spojených s uváděním GMO do oběhu.

V oblasti koexistence různých způsobů zemědělského hospodaření se ČR přiklání k názoru, že je třeba stanovit právně závazným předpisem EU stěžejní jednotné principy koexistence, které budou na základě lokálních podmínek přizpůsobené do konečné podoby členskými státy.

Další informace:

RNDr. Magdalena Klimovičová, konzultantka genetické kampaně GreenpeaceČR,