Greenpeace: Testy hraček z PVC potvrzují tvrzení Greenpeace, že platné předpisy nechrání děti před nebezpečím škodlivých látek

10. prosince 1997 | Greenpeace
Ekologická organizace Greenpeace dnes vyzvala hlavního hygienika ČR, aby zakázal prodej všech hraček z měkčeného PVC pro děti do věku tří let. Výsledky testování hraček z PVC, které dnes uveřejnil deník MF DNES, totiž jasně ukazují, že stávající legislativa není schopna uchránit děti před nebezpečím škodlivých látek, které jsou v hračkách obsaženy.

Greenpeace společně s redakcí Testu MF DNES nechalo provést test hraček vyrobených z PVC v Institutu pro testování a certifikaci ve Zlíně. Ukázalo se, že zkoumané hračky obsahovaly 30 až 45 procent ftalátů, které bývají dávány do souvislosti s poškozením jater a ledvin a jsou podezřelé z toho, že mohou vyvolávat rakovinu. Tyto látky se do PVC přidávají jako změkčovadla, aby jinak tvrdá a křehká hmota získala potřebnou měkkost a pružnost. Ve všech testovaných hračkách byly navíc nalezeny stopy dibutylftalátu, který je u nás jako změkčovadlo v hračkách pro děti do jednoho roku zcela zakázán.

Varující jsou i výsledky druhé části testu, během níž nezávislá laboratoř prováděla zkoušku možnosti vyluhování ftalátů do roztoku umělých slin. Ukázalo se, že u čtyřech z osmi testovaných hraček se ftaláty uvolňovaly v množstvích, která u obdobné studie prováděné v Dánsku stačila k tomu, aby byly hračky staženy z trhu. Právě malé děti jsou rizikem nebezpečných ftalátů ohroženy nejvíce, protože své oblíbené hračky cucají a kousají. Při tom se ftaláty z PVC uvolňují ve zvýšené míře.

"Požadujeme úplný zákaz hraček z PVC pro děti do tří let, protože současná situace umožňuje prodávat zdraví nebezpečné hračky a obcházet naše předpisy," prohlásil ing. Karel Jech z Greenpeace. "Výrobci i dovozci obcházejí předpisy tím, že na hračku přilepí nálepku s nápisem ťNevhodné pro děti do tří letŤ. Ve skutečnosti přitom jde o takové hračky, jako jsou kousací nebo pískací zvířátka či plastové obrázkové knížečky, s nimiž si čtyřleté děti již nehrají. Jediná možnost, jak uchránit naše děti před nebezpečím, je hračky vyrobené z měkčeného PVC úplně zakázat."

Ke stažení hraček z měkčeného PVC přistoupily už některé evropské vlády i výrobci a obchodníci s hračkami. Dne 18. dubna doporučil Dánský úřad pro ochranu životního prostředí stažení některých kousacích kroužků z PVC. V květnu oznámil řetězec obchodních domů KF, že zastavuje prodej všech hraček z měkčeného PVC pro děti do tří let. V srpnu vyzvalo belgické ministerstvo zdravotnictví prodejce, aby dobrovolně stáhli z prodeje hračky z měkčeného PVC, rovněž výrobci byli vyzváni, aby takové hračky přestali vyrábět. Na konci října oznámila rakouská ministryně pro ochranu spotřebitelů, že Rakousko chystá zákaz hraček z PVC, přičemž příslušný výnos by měl být vydán v polovině příštího roku.

Přesně 100 dní před Vánocemi zahájila mezinárodní ekologická organizace Greenpeace celosvětovou informační kampaň pod názvem ťHraj si zdravě bez PVCŤ. Během ní upozorňuje na nebezpečí ftalátů a vyzývá rodiče, aby svým dětem nekupovali pod stromeček hračky z PVC.

Václav Vašků
tiskový mluvčí Greenpeace ČR

Další informace:

Ing. Karel Jech
tel.: 02/24 23 25 09
fax: 02/24 23 25 10

e-mail: Karel Jech

Poznámky:

• Česká pobočka ekologické organizace Greenpeace nechala provést test hraček vyrobených z PVC společně s přílohou deníku MF DNES v Institutu pro testování a akreditaci, a.s. ve Zlíně.
  • Celkem 8 testovaných hraček bylo zakoupeno na českém trhu s hračkami a v některých obchodních domech (Kotva, Krone). Při koupi byly požadovány po prodavačích hračky pro děti do jednoho roku. Většina takto zakoupených hraček nebyla vůbec označena, některé hračky byly označeny pouze v angličtině.
  • Prováděné analýzy zahrnovaly: a) celkový obsah změkčovadel, b) identifikaci ftalátů, c) stanovení migrace ftalátů do vodného prostředí (umělých slin), d) specifikaci ftalátů v migrátu.
  • Kromě ftalátu DINP (diisononylftalát) byla ve výluzích nalezena i stopová množství ftalátů DEHP di-(2etylhexylftalát) a DBP (dibutylftalát).