zuzana kučová "> V roku 2023 chemický a farmaceutický priemysel poklesol o 21% - Ekolist.cz

ZCHFP SR: V roku 2023 chemický a farmaceutický priemysel poklesol o 21%

20. března 2024 | ZCHFP SR
Autor: zuzana kučová, tel: 0918795918

Rok plný výziev

,,Rok 2023 bol pre chemický a farmaceutický priemysel plný výziev. Musel sa popasovať s vysokými cenami energií, nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov a s odchodom veľkého počtu zamestnancov do predčasného dôchodku. Veľkým zásahom bolo aj znovu-naviazanie príplatkov na minimálnu mzdu bez žiadnej diskusie s priemyslom. Naďalej tu zostala vojna, nielen na Ukrajine ale aj na Blízkom východe, čo zvyšuje riziko útokov na dopravné trasy a narušenie zásobovania. Ceny energií sa začali postupom času normalizovať, inflácia začala všade v Európe klesať. V decembri inflácia v SR dosiahla hodnotu 5,9 %. Klesajúca inflácia podnikom čiastočne stabilizovala ceny vstupných materiálov, ktoré sú potrebné k výrobe. Spotreba materiálu, energie a ostatných neskladových dodávok sa znížila o 16 %, z dôvodu poklesu inflácie a čiastočnej stabilizácii cien,“ priblížil vývoj R. Karlubík.

Ďalej poukázal nato, že pokles tržieb vlani zaznamenali takmer v každom odvetví chemického a farmaceutického priemyslu. Výnimkami boli pododvetvie mydlá, pracie a čistiace prostriedky s rastom tržieb o 32 % a odvetvie farmácie s rastom o 13 %. Plasty v primárnej podobe klesli medziročne na 40 % a umelé vlákna na 52 % úrovne za rok 2022.

Spolu je v slovenskom chemickom a farmaceutickom priemysle 278 podnikov

ŠÚ SR evidoval v roku 2023 v chemickom a farmaceutickom priemysle celkovo 278 podnikov s počtom zamestnancov 20 a viac. V odvetví rafinovaných ropných produktov na slovenskom trhu už dlhodobo pôsobia 4 spoločnosti, farmaceutických podnikov je 17 (zmena -1). Vo výrobe chemikálií a chemických výrobkov to bolo na konci roka 2023 spolu 47 podnikov, ich počet oproti minulému roku klesol o 2 podniky. V porovnaní s vlaňajším rokom vznikli 3 podniky v oblasti výrobkov z gumy a plastov, celkovo je ich 210.

Na trhu práce chýbajú kvalifikovaní zamestnanci

V chemickom a farmaceutickom priemysle na Slovensku pracuje takmer celkovo 38 765 zamestnancov, čo predstavuje 10  % všetkých zamestnancov celého slovenského priemyslu.

,,Trh práce sa vplyvom nedostatku kvalifikovaných zamestnancov, nízkeho záujmu študentov o technické smery a vysokému počtu zamestnancov v dôchodkovom veku, začína meniť. Zamestnanosť sa v chemickom a farmaceutickom priemysle medziročne znížila a trh práce bol ochudobnený o zhruba 4 % zamestnancov. Len  v jednom odvetví bol zaznamenaný nárast počtu zamestnancov  a to  v pododvetví mydlá, pracie, čistiace a parfum. prostriedky o 2 %. V ostatných odvetviach je pokles oproti rovnakému obdobiu v minulom roku. Pritom priemerná mesačná mzda chemického a farmaceutického priemyslu medziročne stúpla o takmer 8 % na 2 029 EUR najvýraznejšie zvýšenie je v odvetví farmácie. Zamestnanci tohto odvetvia si polepšili o 14 % oproti roku 2022,“ poukázal R. Karlubík.

Doplnil však, že spolu s nárastom miezd nestúpla pridaná hodnota. Naopak oproti minulému roku poklesla o 14 %.

Problémy nekončia

,,Aj rok 2024 bude pre chemický a farmaceutický priemysel náročný. Musí sa vysporiadať s nedostatkom zamestnancov, problémom zamestnať ľudí z tretích krajín, výzvou bude konkurencieschopnosť nielen s podnikmi EÚ, ale hlavne mimo EÚ, kde sú výrobne náklady oveľa nižšie. Nestabilita na medzinárodných trhoch sa prehlbuje aj zásluhou rozširovania vojnových konfliktov v Gaze a Červenom mori. V nasledujúcich rokoch navyše čaká chemický priemysel radikálna výzva – jeho transformácia  vyplývajúca z výziev Green Dealu, ktorého  finálna legislatívna forma a ciele je nejasná a stále sa mení. Neistý je vývoj aj slovenských verejných financií a nutnosť ich konsolidácie. Klesá úroveň spotreby, stúpajú tlaky na rast miezd nekrytých rastom produktivity práce a ďalšie, čakajú nás jedny z najťažších rokov v ére samostatnosti,“ konštatuje R. Karlubík.
zuzana kučová, tel: 0918795918