Tomáš Popp "> Vaříme to Slow Food III - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/varime-to-slow-food-iii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

ENVIC, občanské sdružení: Vaříme to Slow Food III

22. září 2022 | ENVIC, občanské sdružení
Autor: Tomáš Popp, tel: 777 239 808
Mezinárodní kuchařskou soutěž středních škol hostí Plzeňský kraj.
Tříčlenné týmy studentů i pedagogů středních gastronomických škol z Plzeňského kraje a dolnobavorského Viechtachu budou 23. září 2022 vařit před zraky přísných porotců i veřejnosti. Plzeňský kraj vás zve na kuchařskou soutěž „Vaříme to Slow Food III“, kteráproběhne v Plzeňském Prazdroji od 9 do 18 hodin. Jak název napovídá, organizátoři navazují na předchozí dvě soutěže konané v kulturním domě Peklo a na náměstí Republiky.


Vaříme dobře
Soutěž je jedním z vrcholů přeshraničního projektu „Zvyšování kvalifikace studentů gastronomických oborů“ spolufinancovaného z programu Přeshraniční spolupráce Česká republika Svobodný stát Bavorsko Cíl EÚS 2014–2020, který propojil pět škol z Plzeňského kraje a Dolního Bavorska. V rámci projektu se studenti účastnili workshopů na obou stranách hranice. Pod vedením zkušených šéfkuchařů, cukrářů, baristů i výčepních se studenti naučili celou řadu technik, které je motivují v práci v gastronomických oborech. Nejen pro studenty a pedagogy, ale pro všechny zájemce o gastronomii vznikla také unikátní vzdělávací platforma www.varimedobre.eu

„Desítky kuchařských, cukrářských i číšnických základních technik najdou nejen studenti na webu www.varimedobre.eu. Jedná se o moderní a volně dostupný prostředek ke zkvalitnění výuky gastronomických oborů“ říká za koordinátora projektu Jan Přibáň, vedoucí odboru fondů a programů EU Plzeňského kraje.

Vaříme to Slow Food III
Třetí ročník gastronomické soutěže bude obohacený o soutěž pedagogů a číšníků (čepování piva, příprava kávy). Diváci uvidí v akci šest týmů, každý z jedné střední školy Z Plzeňského kraje se zúčastní Hotelová škola Plzeň, Střední škola zemědělská a potravinářská Klatovy, Střední škola Horažďovice, Střední odborné učiliště Domažlice, SOŠ a SOU Horšovský Týn. Bavorsko zastoupí tým z Hotelberufsschule Viechtach.

„Udržet studenty gastronomických oborů v jejich profesi je složitý úkol,absolventi nám často utíkají k jiným, méně náročným profesím.. Projekt i soutěž mají zvýšit zájem mladých lidí o tyto obory. Úspěšnost těchto snah potvrdily i předchozí projekty realizované Plzeňským krajem “, dodává Jan Přibáň.

Pod dohledem zkušených porotců
Kuchařská porota bude složená ze špičkových šéfkuchařů. Přijedou dokonce i současní nebo bývalý členové Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, který v poslední době sklízí úspěchy na mezinárodní scéně. Také porota hodnotící výkony servírek a číšníků bude složená ze špiček ve svých oborech.

„Kuchařská soutěž vás vždy profesně pozvedne. Na soutěž je potřeba dlouhé hodiny trénovat, promýšlet každý krok, pracovat pod tlakem i pod drobnohledem poroty i diváků… to všechno vás ohromně posílí. Už jen sebrat odvahu porovnat své dovednosti s ostatními kolegy je obdivuhodné. Soutěžící budeme hodnotit přísně, ale spravedlivě. Zaměříme se na kuchařské techniky, zacházení se surovinami, hygienu v kuchyni apod. Nejdůležitější je však vyvážená chuť pokrmů“, říká předseda poroty Oldřich Pítra, certifikovaný komisař Asociace kuchařů a cukrářů.
Tomáš Popp, tel: 777 239 808
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist