Marek Jehlička "> Ve středočeském kraji nejvíce znečišťovaly prostředí Spolana a elektrárna ČEZu Mělník - Ekolist.cz

Arnika - Budoucnost bez jedů: Ve středočeském kraji nejvíce znečišťovaly prostředí Spolana a elektrárna ČEZu Mělník

19. října 2007 | Arnika - Budoucnost bez jedů
Autor: Marek Jehlička, tel: 606 727 942
Na prvních příčkách žebříčků největších znečišťovatelů Středočeského kraje se nejčastěji umístila Spolana Neratovice a v těsném závěsu za ní pak elektrárna ČEZu Mělník (1). Vyplynulo to z analýzy dat v Integrovaném registru znečišťování (IRZ) za rok 2006, kterou provedlo sdružení Arnika. Prvenství Spolaně zajistily hlavně vysoké úniky mutagenního a rakovinotvorného vinylchloridu (2), mutagenního a pravděpodobně rakovinotvorného trichloretylenu (3), ozonosféru poškozujícími měkkými freony (4) a tetrachlormetanu (5), který je navíc zařazen do kategorie látek „možná rakovinotvorných pro člověka“. Elektrárna Mělník svá prvenství získala díky vysokým množstvím vypouštěných oxidů síry a oxidu uhličitého do ovzduší a arsenu v odpadních vodách.

Protože každá látka působí jinak na lidské zdraví či na životní prostředí, není možné určit největší znečišťovatele pouhým součtem vypouštěných emisí. Arnika se proto soustředila na rakovinotvorné látky, látky poškozující rozmnožování (reprotoxické), mutagenní látky, skleníkové plyny, látky poškozující ozónovou vrstvu Země, plyny přispívající ke tvorbě kyselých srážek, látky nebezpečné pro vodní organismy, perzistentní organické látky (6), rtuť (7), styren (8) a kyanidy (9).

V Lučebních závodech Draslovka došlo v lednu 2006 k havárii, která měla závažné následky pro 80 km řeky Labe. 400 kg kyanidů, které při této havárii unikly do Labe je započteno v celkovém množství 1946 kg kyanidů vypuštěném Draslovkou do vod v roce 2006. „Zbývajících 1546 kg kyanidů bylo vypuštěno za běžného provozu podniku za celý rok. I to je o 246 kg více nežli v roce 2005. Draslovka díky tomu také vede nově zavedenou kategorii podniků, které vypustily nejvíce látek nebezpečných pro vodní organismy. Další novou kategorii, mutagenní látky, vede Spolana Neratovice,“ uvedl předseda Arniky a vedoucí kampaně Budoucnost bez jedů RNDr. Jindřich Petrlík. Nejvíce mutagenních látek mezi podniky ve Středočeském kraji v odpadech předala firma Cayman Pharma ze sousedství Spolany v Neratovicích, konkrétně 1,2-dichlorethanu (10).

Oproti roku 2005 v IRZ pro minulý rok přibylo ve Středočeském kraji znečišťovatelů ohlašujících úniky styrenu do ovzduší. Žebříčky provozů, které vypouštějí nejvíce škodlivin do vzduchu, vody, půdy či odpadů, zveřejňuje Arnika pro Středočeský kraj již druhým rokem a pro celou Českou republiku potřetí. Informace do registru letos na území Středočeského kraje ohlásilo 116 provozů, což je o 8 více ve srovnání s minulým rokem. Nejčastěji ohlašovanou látkou byl amoniak, a to pro rekordních 69 provozoven.

Posouzení největších znečišťovatelů je velmi složitým procesem, při němž je nutné zohlednit řadu odborných aspektů, jejichž rozsah není možné jednoduše vylíčit v tiskové zprávě. Pro úplné pochopení posuzovaných kritérií proto doporučujeme navštívit internetovou stránku http://bezjedu.arnika.org/irz.shtml, kde Arnika zveřejňuje celou analýzu IRZ včetně vysvětlení použitých postupů a kritérií pro výběr látek (11). Arnika rovněž postupně zveřejní žebříčky největších znečišťovatelů po jednotlivých krajích České republiky. Žebříček pro Středočeský kraj je druhým v pořadí po Praze. Bude následovat kraj Jihomoravský.

Poznámky:

(1) Integrovaný registr znečišťování provozuje a data do něj sbírá Ministerstvo životního prostředí ČR. Lze ho nalézt na adrese http://www.irz.cz.

(2) Vinylchlorid se v prostředí přirozeně vůbec nevyskytuje a vzniká pouze v důsledku lidské činnosti. Může vznikat i rozpadem jiných látek vyrobených člověkem jako jsou trichlorethan, trichlorethen nebo tetrachlorethen. Vinylchlorid se používá při výrobě polyvinylchloridu (PVC). Je to látka karcinogenní a mutagenní. Více informací o vinylchloridu najdete na http://bezjedu.arnika.org/chemicka-latka.shtml?x=1919659

(3) Trichloretylen je uměle vyráběnou látkou, která se jinak v přírodě nevyskytuje. Špatně se rozpouští ve vodě. Je vysoce hořlavý a těkavý. Více než 80 % trichlorethylenu se používá pro odmašťování páry a pro čištění kovových dílů. Jde o látku, která je považována za pravděpodobně karcinogenní – podle klasifikace Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny řazenou do skupiny 2A (pravděpodobný lidský karcinogen). U lidí, kteří po mnoho let pili vodu ze studní vysoce kontaminovaných trichlorethylenem byl například zaznamenán větší výskyt dětské leukemie. Více informací viz: http://bezjedu.arnika.org/chemicka-latka.shtml?x=1918121

(4) Měkké freony, neboli hydrochlorofluoruhlovodíky (HCFC) jsou látky, které sice méně nežli tzv. tvrdé freony, ale stále významně poškozují ozónovou vrstvu Země, jež brání pronikání tvrdého ultrafialového záření na zemský povrch. Více informací o těchto látkách najdete na: http://bezjedu.arnika.org/chemicka-latka.shtml?x=563899. Více informací o ochraně ozónové vrstvy Země najdete na: http://toxic.arnika.org/ozonosfera.shtml.

(5) Více informací o tetrachlormethanu http://bezjedu.arnika.org/chemicka-latka.shtml?x=1919845

(6) Perzistentní organické látky: Perzistentní organické látky jsou zřejmě vůbec nejtoxičtější sloučeniny jaké kdy člověk stvořil. Patří sem například dioxiny, DDT či polychlorované bifenyly (PCB). Již ve velmi malých dávkách působí poruchy hormonálního a imunitního systému a ohrožují reprodukční schopnosti živočichů, včetně člověka. V přírodě se rozkládají velmi pomalu a kumulují se v tělech živočichů. Díky své chemické stabilitě setrvávají dlouho v prostředí a "putují" proto i tisíce kilometrů od zdrojů svého původu. Nerozpouštějí se ve vodě, ale v tucích, na které se vážou - jsou bioakumulativní.

(7) Informace o rtuti a jejím působení na lidské zdraví najdete na:

(8) Více informací o styrenu najdete na: http://bezjedu.arnika.org/chemicka-latka.shtml?x=779903

(9) Více informací o kyanidech najdete na: http://bezjedu.arnika.org/chemicka-latka.shtml?x=214887

(10) Informace o 1,2-dichlorethanu najdete na

(11) Kritéria pro výběr látek a jejich výčet najdete v celostátním žebříčku na internetové adrese http://www.arnika.org/clanky.shtml?x=2049409.