Greenpeace: Veletrh hraček: Greenpeace apeluje na prodejce, aby neprodávali hračky z měkčeného PVC

18. února 1998 | Greenpeace
Při příležitosti 8. Mezinárodního veletrhu hraček, který dnes začal v Paláci kultury v Praze, se mezinárodní ekologická organizace Greenpeace obrátila na jednotlivé vystavovatele s výzvou, aby se do budoucna vzdali prodeje hraček z měkčeného PVC. Děje se tak v době, kdy Vědecký výbor Evropské unie potvrzuje, že hračky z měkčeného PVC uvolňují taková množství nebezpečných látek, která nelze akceptovat.

Greenpeace vede už několik měsíců rozsáhlou informační kampaň, během níž upozorňuje na nebezpečí jedovatých látek, které se z PVC hraček uvolňují, pokud je děti žvýkají nebo cucají. Rizikové látky, mezi něž patří zejména ftaláty, mohou poškozovat játra a ledviny, vyvolávat některé druhy rakoviny a narušovat hormonální systém.

"Naše výzva je směrována především firmám, které tyto hračky nabízejí," vysvětlil Dr. Čestmír Hrdinka z české pobočky Greenpeace. V minulých dnech totiž Vědecký výbor Evropské unie potvrdil, že tři ftaláty (DINP, DEHP a DNOP) používané jako změkčovadla do hraček z PVC opravdu zavdávají důvod k vážným obavám. Množství těchto ftalátů, které se z hraček uvolňují, je totiž vyšší než tzv. bezpečná dávka, při které by ještě nemělo dojít k poškození organismu. Právě DINP a DEHP jsou dnes ale nejčastěji používaná změkčovadla pro výrobu dětských hraček.

"Je nyní na prodejcích, aby si uvědomili svou odpovědnost vůči dětem a nenabízeli hračky, které mohou poškodit jejich zdraví," uvedl Dr. Hrdinka a dodal, že doufá, že si obchodníci uvědomí vážnost situace a dají přednost zdraví dětí před ziskem z prodeje."

V září 1997 Greenpeace prezentovalo výsledky studie [1], která ukázala, že v hračkách z měkčeného PVC může být přítomno až 40 % rizikových ftalátů. Podobné výsledky ukázala i chemická analýza, kterou nechal ve spolupráci s Greenpeace provést deník Mladá fronta DNES [2]. Výsledky testování hraček zakoupených na českém trhu rovněž potvrdily, že se tyto toxické látky z hraček uvolňují. "Velice nepříjemně nás překvapilo, že mezi nalezenými chemikáliemi byl i ftalát DBP (dibutylftalát), jehož používání jako změkčovadla pro dětské hračky je u nás výslovně zakázáno," uvedl Dr. Hrdinka.

Václav Vašků
tiskový mluvčí Greenpeace ČR

Další informace:

tel.: 02/24 23 25 09
fax: 02/24 23 25 10

e-mail: chrdinka@diala.greenpeace.org

[1] Determination of the Composition and Quantity of Phthalate Ester Additives in PVC Children´s Toys, Greenpeace Research Laboratories, University of Exeter; září 1997

[2] Mladá fronta DNES; 10. prosince 1997