Mgr. Hana Langhansová "> Veřejná diskuse o násilí na ženách a seminář Ženská práva jsou lidská práva - Ekolist.cz

NESEHNUTÍ / Liga lidských práv: Veřejná diskuse o násilí na ženách a seminář Ženská práva jsou lidská práva

Veřejná diskuse o násilí na ženách v Brně u příležitosti Mezinárodního dne proti násilí na ženách

V rámci právě probíhajícího týdne proti násilí na ženách se ve čtvrtek 24. 11. v 16:00 v Divadle 7 a půl na Sukově ulici 4 uskuteční veřejná diskuse s mottem. Všude dobře doma, jejímž tématem bude problematika domácího násilí v Jihomoravském kraji.

Veřejná diskuse volně naváže na loňskou debatu, která proběhla rovněž při příležitosti 25. 11. - Mezinárodního dne proti násilí na ženách. A protože se za uplynulý rok ve městě Brně změnilo skutečně mnoho, a protože si diskuse klade za cíl srovnání přístupu kompetentních institucí a organizací k řešení případů domácího násilí v různých oblastech Jihomoravského kraje, je diskusních témat velké množství.

V květnu tohoto roku byl v Brně ustaven interdisciplinární tým spolupracující v oblasti domácího násilí. Cílem interdisciplinárního týmu by mělo být zejména vytvoření osobních vazeb všech spolupracujících institucí, zajištění lepší informovanosti o aktivitách ostatních institucí, vytvoření provázaného systému péče o oběť domácího násilí(citováno ze zápisu 1. zasedání interdisciplinárního týmu).

Zástupci interdisciplinárního týmu z řad policistů Městského ředitelství policie ČR v Brně (major Bc. Mgr. Alena Sedláčková), Magistrátu města Brna (MUDr. Zora Prosková) či Ligy lidských práv (Mgr. Hana Langhansová)
představí práci týmu a zhodnotí zkušenost z jeho dosavadního fungování.

Kromě členů interdisciplinárního týmu se diskuse zúčastní i státní zástupce Městského státního zastupitelství v Brně (JUDr. Sladký) či zástupce městského soudu v Brně (JUDr. Aleš Dufek) jejich účast má být obohacením o další úhel pohledu na problematiku domácího násilí ve městě Brně.

K veřejné debatě byli přizváni i zástupci policie, státních zastupitelství a soudů v okresech Jihomoravského kraje, kde je situace v přístupu k domácímu násilí odlišná než v Brně. Přístup pracovníků k obětem domácího násilí je závislý na konkrétních lidech, může být vzorovým, ale i odstrašujícím příkladem. Mimo Brno je však povědomí o
domácím násilí obecně horší a zatím chybí systematický a koncepční přístup k řešení této problematiky, říká Mgr. Hana Langhansová z Ligy lidských práv.

Právě příležitost Mezinárodního dne boje proti násilí na ženách si vzaly pořádající neziskové organizace (Liga lidských práv, NESEHNUTÍ Brno, o. s. Magdalenium a Amnesty International Brno) jako záminku ke srovnání brněnského a mimobrněnského přístupu k řešení problematiky domácího násilí.

Kompletní program aktivit týdne proti násilí na ženách naleznete na www.llp.cz.

KONTAKT:
Mgr. Hana Langhansová (Liga lidských práv) - tel.: 545 245 996, 737
834 345 (domácí násilí, statistiky a řešení v ČR, legislativa, možnost zprostředkovat rozhovor s klientkou - obětí domácího násilí)

==========================================================================

Zveme Vás na seminář Ženská práva jsou lidská práva, který pořádá NESEHNUTÍ Brno ve čtvrtky 1. a 8. 12. 2005 v Brně. Seminář je zaměřen na získání základního přehledu o problematice ženských práv, feminismu a genderových studií se zvláštním důrazem na oblast praxe v sociální práci. Níže naleznete několik informací týkajících se místa konání, programu a organizačních záležitostí.

MÍSTO KONÁNÍ:
Odbor sociální péče, Koliště 19 – seminární místnost, nechte se řídit šipkami

POPIS CESTY:
1 Přijedete-li autobusem na hl. autobusové nádraží Zvonařka, jeďte tramvají č. 9 na Malinovské nám. – následuje popis cesty z v bodu 3. Budete-li mít možnost vystoupit už na zastávce Hotel Grand, využijte ji – viz bod 3.

2 Pokud přijedete do Brna vlakem na hl. nádraží či autobusem na zastávku Hotel Grand, je nejjednodušší jet buď tramvají č. 1 na Moravské nám. (odtud už najdete lehce cestu – viz mapa) nebo jít pěšky – viz bod 3.

3 cesta pěšky: Z hl. vlakového nádraží se vydáte dál po trase tramvají kolem Hotelu Grand až na Malinovské náměstí, kde minete velkou budovu Mahenova divadla a kousek cesty za ním zahnete doprava před budovou Janáčkova divadla – dále po ul. Jezuitská a na Koliště viz přiložená mapa.

PROGRAM SEMINÁŘE a časový harmonogram:

čtvrtek 1. 12. 2005

8:00 – 8:15 prezence
8:15 – 9:00 úvod
9:00 - 11:00 gender a genderové stereotypy, historie feminismu, genderová socializace
(Mgr. Lucie Jarkovská – FSS MU)
11:00 – 11:15 přestávka
11:15 – 13:00 rovné příležitosti v rodině, aktivní otcovství
(Bc. Lukáš Sedláček – FSS MU)
13:00 – 13:30 oběd
13:30 – 15:30 násilí na ženách – domácí násilí
(Mgr. Hana Langhansová – Liga lidských práv_Poradna pro ženy v tísni)
15:30 – 15:45 závěr

čtvrtek 8. prosince 2005

8:00 – 8:15 prezence
8:15 – 8:45 úvod
8:45 - 10:15 zákonný rámec rovných příležitostí žen a mužů (legislativa ČR a EU)
(Bc. Lenka Formánková - FSS MU)
10:15 – 10:30 přestávka
10:30 – 12:30 rovné příležitosti v zaměstnání, slaďování rodinného a pracovního života
(Mgr. Kateřina Machovcová – FSS MU)
12:30 – 13:00 oběd
13:00 – 15:00 rovné příležitosti žen a mužů ve veřejném životě a politice
(Mgr. Alena Králíková – Gender Studies, o. p. s.)
15:00 – 15:45 závěr

ORGANIZAČNÍ ZÁLEŽITOSTI:

* prezence – prosíme o dochvilnost, aby nebyl narušen časový harmonogram, který se budeme co možná nejpřesněji snažit dodržet i my. Zároveň zdůrazňujeme podmínku účasti na obou dnech semináře.

* proplácení cestovného – proplatíme vám cestu do Brna po oba čtvrtky. Podkladem pro přímé proplacení budou jízdenky, na které, prosím, využijte slevy dle vašich možností (karta Z, studentské a zpáteční slevy...). Pokud využijete zpáteční jízdenku, bude vám cestovné uhrazeno zpětně (po doručení jízdenky) = cestu z 1.12. proplatíme 8.12. a cestu z 8.12. proplatíme po poštovním doručení jízdenky formou složenky s odečtením poštovních nákladů (cca mínus 10-20 Kč) či dle osobní dohody. Neproplácíme cestu autem či na kilometrickou banku. Proplácení bude věnována polední přestávka.

* občerstvení – během celého semináře pro vás bude zajištěn čaj a obilná káva zdarma, minerálky a veganské zeleninové bagety k zakoupení

* distribuce – v rámci celého semináře bude k dispozici řada zajímavých informačních materiálů zdarma i k zakoupení – letáky, plakáty, brožury, publikace

Omlouváme se, že vám podrobnější informace posíláme v návalu aktivit až nyní. Pokud byste měli nějaké problémy, dotazy či připomínky, ozvěte se na tento e-mail či využijte telefonní linky 543 245 342 (10 – 18 h) nebo 774 239 579.

Na shledanou a společně strávené dva prosincové čtvrtky naplněné přednáškami a debatami o rovném postavení žen a mužů ve společnosti se za organizační tým a přednášející těší

Kateřina Plesková - koordinátorka kampaně Ženská práva jsou lidská práva

Nezávislé sociálně ekologické hnutí - NESEHNUTÍ Brno