Alena Králíková "> Výbor OSN se vyjádřil k 3. periodické zprávě České republiky k plnění Úmluvy o odstranění všech forem diskriminace žen (CEDAW) - Ekolist.cz

Gender Studies, o.p.s.: Výbor OSN se vyjádřil k 3. periodické zprávě České republiky k plnění Úmluvy o odstranění všech forem diskriminace žen (CEDAW)

29. srpna 2006 | Gender Studies, o.p.s.
Autor: Alena Králíková, tel: 774 910 944
V polovině srpna se zástupkyně Gender Studies, Ligy lidských práv a Vzájemného soužití účastnily zasedání Výboru pro odstranění všech forem diskriminace v sídle OSN v New Yorku, kde přednesly stínovou zprávu k třetí periodické zprávě České republiky k plnění Úmluvy o odstranění všech forem diskriminace žen (CEDAW). Dnes byly zveřejněny závěrečné komentáře Výboru OSN pro odstranění všech forem diskriminace žen k 3. periodické zprávě, kterou česká vládní delegace obhajovala před zasedáním výboru 17. srpna 2006 v sídle OSN v New Yorku a dále tuto zprávu doplnila o aktuální informace shrnující vývoj postavení žen v České republice v letech 2003-2005. Gender Studies vítá celou řadu doporučení, která Výbor směrem k České republice a její vládě a institucím vyslovil. Mezi ta, jež Gender Studies považuje za zvláště významná, patří: ► Výbor vyzývá stát, aby předložil aktuální závěrečné komentáře všem ministerstvům a parlamentu tak, aby byla zajištěna jejich plná implementace. (viz. čl. 6) ► Výbor doporučuje, aby definice diskriminace žen byla ve shodě s článkem 1 Úmluvy zahrnuta do relevantní národní legislativy, například do nového antidiskriminačního zákona. (viz. čl. 10) ► Výbor znovu zdůrazňuje svá doporučení, aby stát posílil institucionální strukturu existujícího národního mechanismu, aby byl efektivnější. Měl by tak učinit prostřednictvím rozhodovacích pravomocí poskytnutých těmto mechanismům, jejich zviditelněním a dostatečnými lidskými a finančními zdroji uvolněnými k jejich potřebě tak, aby mohly efektivně naplňovat svůj mandát a monitorovat postup k dosažení cíle, jímž je genderová rovnost napříč ministerstvy a vládními institucemi. Výbor vyzývá stát, aby zajistil, že gender focal points působící v rámci ministerstev byly na vyšších pozicích s přímým kontaktem na rozhodovací pozice. Výbor znovu opakuje své doporučení, aby stát založil regionální a místní mechanismus na podporu rovných příležitostí a zajistil efektivní koordinaci mezi všemi relevantními institucemi na národní, regionální a místní úrovni. (viz. čl. 12) ► Výbor doporučuje státu, aby přijal opatření, včetně dočasných speciálních opatření, v souladu s článkem 4, odst. 1 Úmluvy a obecným doporučením Výboru č. 25, a stanovil si konkrétní cíle a časový horizont, aby urychlil zvýšení reprezentace žen ve volených a jmenovaných pozicích ve všech oblastech veřejného života (…). Dále vyzývá stát, aby pokračoval ve finalizaci a přijetí nového volebního zákona, který předpokládá dočasná speciální opatření. (viz. čl. 20) ► Výbor žádá stát, aby monitoroval efektivní implementaci nového právního rámce v Zákoně o zaměstnanosti a Zákoníku práce a zajistil shodu s antidiskriminačními ustanoveními, včetně jejich systematického monitoringu inspektoráty práce a sběru relevantních dat. (…) Výbor také doporučuje, aby stát přijal opatření, jimiž zajistí, že privátní sektor plně dodržuje anidiskriminační ustanovení v těchto zákonech. Výbor také žádá, aby stát posoudil rozdíl v příjmech žen a mužů srovnáním sektorů, kde dominují ženy a kde muži, a přijal nápravná opatření. Výbor také naléhá, aby stát monitoroval využití nového ustanovení o rodičovské dovolené ženami a muži jako indikátoru sdílení rodičovských povinností… (viz. čl. 26) ► Výbor vyzývá stát, aby přeložil obecná doporučení Výboru do češtiny a distribuoval je spolu s textem Úmluvy a jejího Opčního protokolu. (viz. čl. 31) ► Zprávy jednotlivých zemí jsou dostupné zde: http://www.un.org/womenwatch/daw/cedaw/reports.htm ► 3. periodická zpráva ČR je zde: http://daccessdds.un.org/doc/UNDOC/GEN/N04/518/73/PDF/N0451873.pdf?OpenElement ► otázky zaslané České republice na základě přípravného zasedání v únoru 2006 jsou zde: http://daccessdds.un.org/doc/UNDOC/GEN/N06/250/18/PDF/N0625018.pdf?OpenElement ► odpovědi české strany z května 2006 jsou zde: http://daccessdds.un.org/doc/UNDOC/GEN/N06/352/78/PDF/N0635278.pdf?OpenElement ► úvodní řeč vedoucího české delegace, náměstka ministra práce a sociálních věcí, JUDr. Čestmíra Sajdy, je zde: http://www.un.org/womenwatch/daw/cedaw/cedaw36/Czechopeninsatementfordistribution.pdf ► a seznam členů a členek delegace zde: http://www.un.org/womenwatch/daw/cedaw/cedaw36/delegation_czech.pdf. ► Tisková zpráva k vystoupení české delegace a její obhajobě 3. periodické zprávy CEDAW je zde: http://www.un.org/News/Press/docs/2006/wom1582.doc.htm. Další zprávu o plnění povinností vyplývajících z podpisu Úmluvy o odstranění všech forem diskriminace žen Českou republikou má stát podat v březnu 2009. Ředitelka Gender Studies, o.p.s. která byla jednání přítomná je k dispozici pro rozhovory – kontakt alena.kralikova@genderstudies.cz; zprostředkovaně tel.: 774 910 944
Alena Králíková, tel: 774 910 944