Tereza Lepková, vedoucí workcampu "> Zahraniční dobrovolnící se zapojí do příprav festivalu Rockové léto na Mži - Ekolist.cz

INEX - Sdružení dobrovolných aktivit: Zahraniční dobrovolnící se zapojí do příprav festivalu Rockové léto na Mži

Letos v srpnu se poprvé uskuteční mezinárodní dobrovolnický projekt (tzv. workcamp) ve vsi Kozolupy u Plzně. Obec, která se pyšní oceněním vesnice roku 2017 za svůj společenský život, pořádá 31. 8. již po páté festival Rockové léto na Mži a letos se do příprav zapojí i mezinárodní dobrovolnická skupina.

Workcamp se zde bude konat od 23. 8. až 2. 9. Dobrovolníci budou mít za úkol kromě příprav rockového festivalu také pomoc s údržbou kostela nebo se zapojí do oplocování místního sadu. Kromě pracovní náplně se počítá i se zapojením dobrovolníků do společenského života ve vesnici. „Máme v plánu uspořádat mezinárodní večeři pro celou vesnici, fotbalový turnaj anebo připravit volnočasové aktivity pro příměstský tábor, který se zde v té době koná,” říká vedoucí workcampu Jonáš Kadlečík. „Cílem workcampu kromě provedení zmíněných prací je také, aby se naši dobrovolníci seznámili s českou kulturou, životem na vesnici a poznali krásy daného regionu. Za tímto účelem jsme sestavili volnočasový program plný her, vzdělávacích aktivit i výletů,” uvádí vedoucí projektu Tereza Lepková.

Projekt se uskuteční pod záštitou místní akční skupiny MAS Radbuza a obce Kozolupy. Cílem MAS Radbuzy je ochrana regionálních hodnot, jako je například zachování přírody, bohaté kultury a zdravého životního prostředí a podpora občanů i iniciativ na místní a regionální úrovni.

Nezisková organizace INEX-SDA se mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním zabývá již od roku 1991. INEX-SDA přijímá zahraniční dobrovolníky na workcampy (dobrovolnické projekty), které organizuje ve spolupráci s místními partnery v České republice, a zároveň vysílá české dobrovolníky na obdobné projekty v zahraničí. Do České republiky každoročně přijíždí přibližně tři sta mezinárodních dobrovolníků, kteří se věnují ekologickým projektům, pomoci místním komunitám nebo obnově kulturně-historických památek. Do zahraničí pak během sezony vyjíždí průměrně pět set českých dobrovolníků.

Ilustrační fotografie (archiv INEX-SDA):