Tiskové zprávy
Správa NP a CHKO Šumava: Zelená je dobrá, nejen pro Šumavu, ale i pro pivo
27. března 2012 | Správa NP a CHKO Šumava
Zelená pro Šumavu – tak se jmenuje akce, kterou spolupořádá Správa Národního parku Šumava na Zelený čtvrtek. Ve dvaadvaceti šumavských hospodách se bude čepovat speciální zelené pivo. Správa parku také vypíše soutěž o nejlepší fotografii na téma „Připíjíme zeleným pivem na zelenou Šumavu“.
Pivo, Šumava a čtvrtek. Co mají společného? Zelenou barvu během akce Zelená pro Šumavu. Zelené pivo se bude v šumavských hospodách čepovat pouze na Zelený čtvrtek a ten kdo si ho objedná, tak symbolicky přispěje na podporu zelené Šumavy.
„Jarní akcí Zelená pro Šumavu chceme nejen s místními obyvateli oslavit to, že se nám daří rehabilitovat Šumavu. Šumava je od loňska o něco zdravější. Není to důvod k velkým oslavám, ale pokračování v započaté práci. Těšíme na setkání s místními, určitě si s námi zelené pivo dají i turisté,“ říká Jiří Mánek, náměstek ředitele Správy Národního parku Šumava.
„Kůrovcová kalamita i loňská aktivistická nezákonná blokáda jsou jen jednou epizodou v dějinách šumavského lesa. My se teď snažíme nadepsat tu další - zelenou. Je třeba šumavské přírodě dále vracet buky a jedle, což jsou stromy, které jí celé generace hospodářů před tím vzali. Pak bude Šumava opět zelená jako dřív a možná se jednou zase stane zelenými plícemi Evropy," popisuje ředitel Správy parku Jan Stráský.
Správa parku spoluorganizuje akci již po druhé v řadě. „Na dobrou tradici se musí navázat. Podle plánu se má letos zelené pivo čepovat v přibližně 22 šumavských provozovnách. Loni to bylo devět,“ dodává náměstek Mánek.
„Zelené lesy jsou důležité z mnoha důvodů. Jedním z nich je i schopnost odebírat ze vzduchu oxid uhličitý a vracet do něj kyslík. Průměrný strom spotřebuje za svůj život na 24 milionu metrů krychlových oxidu uhličitého. Les poškozený kůrovcem, takovou schopnost nemá,“ dodává Mánek.
Zelené pivo si bude možné objednat například v restauraci Borůvka na Borových Ladech, mezi další místa patří Hospoda u Němečka v Dobré, Pension U Kohoutů v Horní Plané, penzion U Michala v Prášilech, penzion Arnika na Modravě, hospoda U Krámu na Horské Kvildě, hotel Šumava Inn na Kvildě, Parkhotel Tosch v Kašperských Horách, občerstvení na návsi v Českých Žlebech nebo restaurace Zlatá Hvězda ve Vimperku.
Ku příležitosti pořádání této akce vypisuje Správa šumavského národního parku zajímavou fotosoutěž, která potrvá od pátého do půlnoci devátého dubna.
Na email – soutez@npsumava.cz mohou zájemci zasílat soutěžními snímky na téma „Připíjíme zeleným pivem na zelenou Šumavu“.
„Soutěžící napíší do předmětu e-mailu heslo Zelená pro Šumavu. Samozřejmě uvedou jméno autora snímku a místo, kde byl pořízený. Soutěžní fotografie připíjejících musí mít maximální velikostí 1 MB,“ uvádí Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP Šumava.
Do 13. dubna vybere odborná komise nejlepších deset snímků, které budou poté vystaveny na facebookovém profilu Správy (http://www.facebook.com/npsumava). Další týden, až do 19. dubna budou návštěvníci facebooku svými hlasy rozhodovat, kdo se stane vítězem soutěže.
„Dvacátého dubna zveřejníme autora vítězného snímku, který vyhraje nocleh pro dva zdarma na Březnické hájence,“ uzavírá Pavel Pechoušek.
Třináctistupňové pivo zelené barvy vaří pivovar Starobrno posedmé. Vymyslel a uvařil ho vrchní sládek Petr Hauskrecht se svými spolupracovníky. Poprvé bylo možné ho ochutnat v roce 2006. Nejdůležitější složkou zůstává bylinný výluh, díky kterému se Zelené pivo proslavilo nezvyklou barvou a neopakovatelnou chutí. Jeho tajemné složení zná jen několik málo nejpovolanějších lidí.Podle ní se pivo vaří tradičním způsobem na dva rmuty. Spodní kvašení trvá osm dní a právě díky němu je pivo tak silné. Dlouhým zráním při teplotě jednoho stupně v ležáckých sklepích starobrněnského pivovaru se postupně chuťově zaokrouhluje a získává svůj typický buket a říz. Zelené pivo bude možné ochutnat v téměř 3000 restauracích po celé zemi, upozorní na něj speciální podtácky a loga. Starobrno si letos připomíná 140 let od svého založení. Na tradici vaření piva chce odkazovat na novém logu nebo etiketách. Představitelé pivovaru v minulosti uvedli, že plánují v budoucnu také mírné navýšení kapacity pivovaru. Nově také pivovar uvedl na trh nepasterizované pivo.
Pavel Pechoušek
tiskový mluvčí
Správa NP a CHKO Šumava
1. máje 260
385 01 VIMPERK
tel.: +420 388 450 213
mobil: +420 731 530 509
e-mail: pavel.pechousek@npsumava.cz
www.npsumava.cz
Pivo, Šumava a čtvrtek. Co mají společného? Zelenou barvu během akce Zelená pro Šumavu. Zelené pivo se bude v šumavských hospodách čepovat pouze na Zelený čtvrtek a ten kdo si ho objedná, tak symbolicky přispěje na podporu zelené Šumavy.
„Jarní akcí Zelená pro Šumavu chceme nejen s místními obyvateli oslavit to, že se nám daří rehabilitovat Šumavu. Šumava je od loňska o něco zdravější. Není to důvod k velkým oslavám, ale pokračování v započaté práci. Těšíme na setkání s místními, určitě si s námi zelené pivo dají i turisté,“ říká Jiří Mánek, náměstek ředitele Správy Národního parku Šumava.
„Kůrovcová kalamita i loňská aktivistická nezákonná blokáda jsou jen jednou epizodou v dějinách šumavského lesa. My se teď snažíme nadepsat tu další - zelenou. Je třeba šumavské přírodě dále vracet buky a jedle, což jsou stromy, které jí celé generace hospodářů před tím vzali. Pak bude Šumava opět zelená jako dřív a možná se jednou zase stane zelenými plícemi Evropy," popisuje ředitel Správy parku Jan Stráský.
Správa parku spoluorganizuje akci již po druhé v řadě. „Na dobrou tradici se musí navázat. Podle plánu se má letos zelené pivo čepovat v přibližně 22 šumavských provozovnách. Loni to bylo devět,“ dodává náměstek Mánek.
„Zelené lesy jsou důležité z mnoha důvodů. Jedním z nich je i schopnost odebírat ze vzduchu oxid uhličitý a vracet do něj kyslík. Průměrný strom spotřebuje za svůj život na 24 milionu metrů krychlových oxidu uhličitého. Les poškozený kůrovcem, takovou schopnost nemá,“ dodává Mánek.
Zelené pivo si bude možné objednat například v restauraci Borůvka na Borových Ladech, mezi další místa patří Hospoda u Němečka v Dobré, Pension U Kohoutů v Horní Plané, penzion U Michala v Prášilech, penzion Arnika na Modravě, hospoda U Krámu na Horské Kvildě, hotel Šumava Inn na Kvildě, Parkhotel Tosch v Kašperských Horách, občerstvení na návsi v Českých Žlebech nebo restaurace Zlatá Hvězda ve Vimperku.
Ku příležitosti pořádání této akce vypisuje Správa šumavského národního parku zajímavou fotosoutěž, která potrvá od pátého do půlnoci devátého dubna.
Na email – soutez@npsumava.cz mohou zájemci zasílat soutěžními snímky na téma „Připíjíme zeleným pivem na zelenou Šumavu“.
„Soutěžící napíší do předmětu e-mailu heslo Zelená pro Šumavu. Samozřejmě uvedou jméno autora snímku a místo, kde byl pořízený. Soutěžní fotografie připíjejících musí mít maximální velikostí 1 MB,“ uvádí Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP Šumava.
Do 13. dubna vybere odborná komise nejlepších deset snímků, které budou poté vystaveny na facebookovém profilu Správy (http://www.facebook.com/npsumava). Další týden, až do 19. dubna budou návštěvníci facebooku svými hlasy rozhodovat, kdo se stane vítězem soutěže.
„Dvacátého dubna zveřejníme autora vítězného snímku, který vyhraje nocleh pro dva zdarma na Březnické hájence,“ uzavírá Pavel Pechoušek.
Třináctistupňové pivo zelené barvy vaří pivovar Starobrno posedmé. Vymyslel a uvařil ho vrchní sládek Petr Hauskrecht se svými spolupracovníky. Poprvé bylo možné ho ochutnat v roce 2006. Nejdůležitější složkou zůstává bylinný výluh, díky kterému se Zelené pivo proslavilo nezvyklou barvou a neopakovatelnou chutí. Jeho tajemné složení zná jen několik málo nejpovolanějších lidí.Podle ní se pivo vaří tradičním způsobem na dva rmuty. Spodní kvašení trvá osm dní a právě díky němu je pivo tak silné. Dlouhým zráním při teplotě jednoho stupně v ležáckých sklepích starobrněnského pivovaru se postupně chuťově zaokrouhluje a získává svůj typický buket a říz. Zelené pivo bude možné ochutnat v téměř 3000 restauracích po celé zemi, upozorní na něj speciální podtácky a loga. Starobrno si letos připomíná 140 let od svého založení. Na tradici vaření piva chce odkazovat na novém logu nebo etiketách. Představitelé pivovaru v minulosti uvedli, že plánují v budoucnu také mírné navýšení kapacity pivovaru. Nově také pivovar uvedl na trh nepasterizované pivo.
Pavel Pechoušek
tiskový mluvčí
Správa NP a CHKO Šumava
1. máje 260
385 01 VIMPERK
tel.: +420 388 450 213
mobil: +420 731 530 509
e-mail: pavel.pechousek@npsumava.cz
www.npsumava.cz
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk