Zelený kruh a Klimatická koalice: Zelený kruh a Klimatická koalice vítají středoškolskou stávku za klima v ČR

Klimatická koalice (platforma rozvojových a ekologických organizací zabývajících se změnou klimatu) a Zelený kruh (asociace ekologických organizací) velmi vítají, že se studentky a studenti českých středních škol připojují ke globálním akcím mladých lidí a první studentskou stávkou za klima budou tento pátek (15. března) naléhat na řešení nejzávažnějšího globálního problému současnosti.

Myšlenku stávek inspirovala švédská středoškolačka Greta Thunberg, když v srpnu 2018 krátce před parlamentními volbami opustila školní lavici a v době vyučování stála před švédským parlamentem s transparentem "Skolstrejk för klimatet" (školní stávka pro klima). Od voleb se svou stávkou každý pátek pokračuje a inspirovala tím globální hnutí. Od listopadu 2018 probíhají čím dál větší stávky v Evropě, USA, Austrálii, Japonsku či některých jihoamerických a afrických státech, rozvíjí se středoškolské hnutí FridaysForFuture, které zahrnuje už padesát zemí světa.

Základní požadavek studentek a studentů je přitom velmi jednoduchý - požadují, aby politici začali konečně brát vážně závazky Pařížské dohody, včetně jasných závazků mezigenerační a klimatické spravedlnosti, a aby se řídili jednoznačnými vědeckými závěry.

Do České republiky přichází stávka za klima ve správný čas a na správné místo.

● Energetické společnosti zde provozují flotilu zastaralých uhelných elektráren, podstatná část jejich výroby přitom směřuje na vývoz. Zároveň nevyužíváme potenciálu výroby energie z obnovitelných zdrojů, ani dostatečně neomezujeme plýtvání energií a vodou. Také se zde navzdory doporučení vědců připravuje další rozšíření těžby uhlí, konkrétně ve velkolomu Bílina.

● ČR není ani připravena na dopady změny klimatu, jejíž projevy narůstají. Příkladem je lesní hospodaření, které se řídí zastaralými pravidly, a lesníci tak nemohou chránit lesy před suchem.

● ČR také ani zdaleka nepokrývá svůj spravedlivý podíl na rozvojové a humanitární pomoci chudým zemím, které se musejí v mnohem větší míře než my potýkat s dopady změn klimatu.

Naše země tedy rozhodně nedělá pro zastavení změny klimatu na relativně bezpečné úrovni dost. Přitom má významné možnosti snižovat emise skleníkových plynů a zajistit tak i čistý vzduch a odolnou krajinu, posílit energetickou bezpečnost, rozhýbat potřebné inovace a přejít na čistou bezuhlíkovou ekonomiku a energetiku i dopravu založené na efektivně využívaných obnovitelných zdrojích. Potřebné technologie jsou k dispozici a čím dál dostupnější. Řešení tedy záleží na politicích a hlasu veřejnosti, a právě proto je studentská stávka dobrým prostředkem ke změně.

Pevně doufáme, že akce studentek a studentů beroucích se o svoje právo na budoucnost pohnou k potřebné akci jak politiky a političky, tak i celou generaci jejich rodičů a prarodičů. Těm středoškoláci spolu s Gretou Thunberg vyčítají lhostejnost k vědeckým faktům a neochotu změnit své chování i směřování společnosti.

Prohlášení jednotlivě podporují také tyto členské a přidružené organizace a sítě Klimatické koalice, členské organizace Zeleného kruhu a další organizace:
Calla - Sdružení pro záchranu prostředí
Centrum pro dopravu a energetiku
Ekologický institut Veronica
Ekumenická akademie
Greenpeace
Hnutí Brontosarus
Hnutí DUHA - Friends of the Earth Czech Republic
Limity jsme my
NaZemi
Nezávislé sociálně ekologické hnutí - NESEHNUTÍ
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku
Přátelé přírody, z.s.
Spolek zastánců dětských práv - česká sekce Defence for Children International
Společnost pro trvale udržitelný život
Světlo pro svět

Dr. Alexander Ač, vědecký pracovník Ústavu výzkumu globální změny AV ČR, k tomu říká:
"V průběhu dvanácti let je potřeba snížit celosvětové emise CO2 o téměř 60 %, jinak oteplení překročí hranici 1,5 °C a riziko rozsáhlých nevratných změn se výrazně zvýší. Svět dnes není na cestě k naplnění závazků z Paříže, které by znamenaly oteplení o víc jak 2,5 °C do konce století. Krizi změny klimatu nepřikládáme náležitý význam a dosavadní snahy o řešení jsou nedostatečné. Proto považují aktivní přístup mladých lidí za zcela legitimní."

Kontakty:
za Radu Klimatické koalice: Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, 723 559 495, jiri.kozelouh@hnutiduha.cz
za Zelený kruh: Daniel Vondrouš, ředitel Zeleného kruhu, 724 215 068, daniel.vondrous@zelenykruh.cz

Všechny komentáře (1)

VW

Vladimír Wagner

11.3.2019 18:04
Docela by mě zajímalo, zda si organizace Klimatické koalice, které napsaly toto vyhlášení, opravdu vezmou k srdci vyhlášení Grety Thunbergové a studentů. Jestli jim budou naslouchat a podle jejich přání se budou reálně snažit o rychlé snížení emisí CO2. A hlavně přestanou bojovat za zavírání nízkoemisních zdrojů a proti jejich budování, které například Německo přivedlo do situace, že má oproti Francii mnohonásobně vyšší emise CO2 a skončí s uhelnými bloky až po roce 2035. Podrobněji zde: http://www.osel.cz/10423-na-koho-se-obracet-pri-stavce-za-klima.html .
Odpovědět