https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/2030-cr-muze-mit-dvojnasobek-obnovitelne-energie.diky-solarni-a-vetrne-energetice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

2030: ČR může mít dvojnásobek obnovitelné energie. Díky solární a větrné energetice

25.4.2023 08:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Větrné a solární elektrárny v Nizozemí.
Větrné a solární elektrárny v Nizozemí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V roce 2030 je možné mít dvakrát více energie z obnovitelných zdrojů než dnes. Vyplývá to ze studie Rozvoj obnovitelné energie v Česku do roku 2030, kterou připravili odborníci projektu Fakta o klimatu a expertní skupina Frank Bold a kterou si u nich nechal zpracovat spolek TOPAZ, think-tank politické strany TOP 09.
 

V současné době je podíl obnovitelné energie na celkové spotřebě ČR asi 17 %. Naprostá většina této energie ale pochází ze spalování dřeva nebo dalších forem biomasy. Podle studie by Česká republika měla směřovat ke zdvojnásobení tohoto podílu, a to především rozvojem solární a větrné energetiky.

Cílem je snížit závislost na fosilních palivech z Ruska a zvýšit energetickou bezpečnost. V rámci EU se na to zaměřuje strategie REPowerEU.

Česká republika si stejně jako další členské státy musí stanovit vlastní cíl, kterým přispěje k cílům EU. Česká republika proto připravuje aktualizaci Vnitrostátního plánu v oblasti energetiky a klimatu, která by měla být hotová do poloviny roku 2024. Podle zveřejněné studie by adekvátním cílem měl být podíl obnovitelné energie ve výši 32–35 %.

Nárůst o 16 procentních bodů ke splnění takového cíle je ambiciózní, vzhledem k tomu, že za uplynulých sedm let se podíl OZE zvýšil jen o 3,2 procentní body. Přitom výroba obnovitelné elektřiny za těchto sedm minulých let vzrostla pouze o 0,4 procentní body, k čemuž nejvíce přispělo využití biomasy.

Podle studie je však možné výrazně zvýšit výrobu elektřiny ze slunce a větru, a to o 20 TWh ročně, což představuje 6,2 % spotřeby.

Dalším výrazným příspěvkem by měla být energetická účinnost. Podle společnosti Šance pro budovy by bylo důkladnou a rychlou renovací budov možné do roku 2030 snížit konečnou spotřebu na vytápění až o 15 TWh ročně.

Tyto dva největší cíle by měly být podle studie doplněné větším využitím tepelných čerpadel, elektroaut, elektrifikací a energetickými úsporami v průmyslu, a také mírný nárůstem využití biomasy.

Možný scénář dalšího vývoje dekarbonizace do roku 2030, od Fakta o klimatu a Frank Bold.
Možný scénář dalšího vývoje dekarbonizace do roku 2030, od Fakta o klimatu a Frank Bold.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Fakta o klimatu a Frank Bold / Fakta o klimatu a Frank Bold

Studie přitom zohledňuje, aby bylo možné nárůst podílu obnovitelných zdrojů do energetického mixu bezpečně zahrnout, což ovšem nebude možné bez výrazných změn.

K tomu, aby byl celý popsaný scénář možný, je ale podle studie potřeba odstranit řadu bariér a připravit regulatorní prostředí a infrastrukturu. Překážky leží především v pomalých povolovacích procesech, pomalému schvalování legislativy, nedostatečné kapacitě distribuční soustavy, ale také v zastaralé státní energetické koncepci z roku 2015.

Pomoci by mimo jiné mohlo, kdyby se definovaly tzv. go-to zóny, to je území vhodná pro rozvoj obnovitelných zdrojů, prosadil se plán posílení distribuční soustavy a stanovila se povinnost provozovatelů přenosové a distribuční soustavy poskytovat úplné a srozumitelné informace o aktuální volné kapacitě distribuční sítě i možnostech a podmínkách připojení nových zdrojů.

To je jen několik z konkrétních kroků, které studie portálu Fakta o klimatu a Frank Bold vyjmenovává. Popsaný scénář ne ve studii vnímán jako pokročilý, definován je i takzvaný základní, v němž by podíl OZE na celkové spotřebě energie ČR byl 27 %.


reklama

 
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (57)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

25.4.2023 06:26
https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3581002-ukrajina-postavi-20-modularnich-reaktoru-energoatom-podepsal-smlouvu-s-americkou
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.4.2023 06:30
blouznění jak všude budou větrníky a černé panely je sílené.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

25.4.2023 08:07 Reaguje na Jaroslav Řezáč
To můžete říkat vy, ale ten vývar ten bude!!!! Bohužel ne pro lidi.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.4.2023 08:51 Reaguje na Slavomil Vinkler
o žádný vývar nejde, jde o udržitelnost ne si hrát každý na svém písečku OZE a když se to podělá ( nebude dodávat do sítě, nebo přepětí energetické sítě) , tak se starejte ostatní. Pokrytectví je se opírat o dočasné zdroje a chtít po druhých aby jim sanovali energetické a ekonomické problémy, které se různým způsobem nahromadí.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

25.4.2023 06:52
Namísto nestabilních oze, které vyvolávají další náklady na regulaci a záložní zdroje, se máme soustředit na jaderné reaktory. U nich Francie už dávno ukázala, že to je koncepce funkční, která má i nízké emise CO2.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.4.2023 20:43 Reaguje na Richard Vacek
Jistě. Především loni, kdy jim vypadl výkon asi 20. temelínských bloků.
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.4.2023 21:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Loni Francii nevypadl "výkon asi 20. temelínských bloků" přestaňte pořád dokola opakovat tento nesmysl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.4.2023 20:57 Reaguje na Emil Novák
Tak kolik? 18? 16? nebo 35?
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.4.2023 22:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Klasický Hanzl, plácne nesmysl a pak začne zjišťovat skutečnost. Ani v nejhorším měsíci to nebylo víc než 15 proti roku 2021 a 7 proti roku 2020.
Odpovědět
EN

Emil Novák

25.4.2023 07:53
To je dreamjob, dělat takovéhle "studie" o tom, co bude v roce 2030. Maximálně se v roce 2030 v konfrontaci s realitou prohlásí, že jsme zaspali...
Jinak by mě zajímalo, co chtějí autoři studie dělat s elektřinou ze slunce v létě v poledne, když těch jejich 17,1 GWp solárních elektráren poskytne výkon nějakých 14 GW, do toho foukne, ostatní zdroje také není možné úplně vypnout, zatížení soustavy v té době je kolem 7 GW, nový instalovaný výkon akumulace uvažují 2,5 GW a maření jen 0,2 TWh ročně. Troufnu si říct že to vůbec nevychází.
Odpovědět
DA

DAG

25.4.2023 08:41 Reaguje na Emil Novák
Jestli akumulace zaspí, za instalací solárů a větrníků, tak cena bude třeba i několik hodin v záporu. Velké instalace omezí a ti co to mají na střeše, to budou muset zaplatit ;)
Jelikož je to jak píšete, že to nevychází a ty firmy a vláda to prostě musí vědět, tak už určitě ví kdo to zaplatí.
Než abych jel s průměrnou cenou za kwh 0,3 Kč a nekdo si mastil kapsu, tak raději na střídači zakážu přetoky a nebudu si ho ošoupávat :))
Odpovědět
EN

Emil Novák

25.4.2023 09:06 Reaguje na DAG
To je sice docela pravděpodobný scénář, který ale studie nezohledňuje, ta totiž tvrdošíjně počítá s koeficientem využití jako kdyby k žádnému omezování výroby nedocházelo (17,7 TWh ročně ze 17,1 GWp FVE).
Celkově je ze studie na první pohled patrné, že jde o dost amatérský pokus lidí kteří energetice nerozumí, nejen z tohoto důvodu ale i dalších, např. z odkazování na LCOE od Lazardů, které je na ČR naprosto neaplikovatelné a které zohledňuje jen část nákladů, což Lazard v posledním vydání i přiznává, "Fakta" o klimatu a spol. to ale stále ignorují.
Odpovědět

Viktor Šedivý

25.4.2023 11:05 Reaguje na Emil Novák
Buďte si jist, že energetice rozumí - rozhodně do té míry, že chápou, jakou děsivou loupež tady dávají dohromady.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

25.4.2023 12:04 Reaguje na Emil Novák
Proboha, kdyby to nebyli špičkoví odborníci, tak by se v článku nemohlo psát:

"Vyplývá to ze studie Rozvoj obnovitelné energie v Česku do roku 2030, kterou připravili odborníci projektu Fakta o klimatu a expertní skupina Frank Bold a kterou si u nich nechal zpracovat spolek TOPAZ, think-tank politické strany TOP 09."

Nebo si snad myslíte, že se v článku lže?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

25.4.2023 12:26 Reaguje na Jiří Svoboda
Ale nelže, lež má krátké nohy. Ale vybírají se jen ty správné pravdy a to je ta nejhorší....
Odpovědět
EN

Emil Novák

25.4.2023 12:55 Reaguje na Jiří Svoboda
V článku se nepíše na co konkrétně to jsou odborníci, takže myslím že nejsem s článkem v rozporu. :-)
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

25.4.2023 21:34 Reaguje na DAG
Akumulace nerovná se spižítna energie, dezoláte......ta se dělá kvůli úplně něčemu jinému. Tedy MY, co ta baterky umíme stavět.....vy akorát blbě žvaníte.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.4.2023 07:57
Místo blouznění o OZE , by se vláda měla zaměřit na technicky spolehlivé a stabilní zdroje elektřiny a tepla - modulární reaktory,
Jak uvedeno výše (p.Řezáč) , společnost Energoatom (UA) uvedla, že dohoda předpokládá výstavbu až 20 reaktorů SMR-160 na Ukrajině. Realizaci prvního pilotního projektu a dosažení minimálního regulovaného výkonu reaktoru a připojení k síti má v plánu do března 2029.

A to je prosím země ve vleklé válce s Ruskem , zatímco ČR je v klidu.

Dobře to řekl i Michal Macenauer, strategický ředitel poradenské firmy EGÚ Brno, jejímiž klienty jsou energetické i průmyslové podniky. "Podle něj jsou závazky plynoucí z evropské smlouvy Green Deal v mnoha ohledech nereálné. „Vybudovat celou funkční novou energetiku je možné snad k roku 2070, ale ne dřív“ .

Bohužel, Fialova vláda patří k těm nejhorším vládám ČR od r. ´93 a pro energetickou soběstačnost neudělala témměř nic.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

25.4.2023 17:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ukrajina pravděpodobně slouží akorát jako území k pokusům v oblasti jaderné energetiky. K pokusům, kde bude hledisko bezpečnosti někde v pozadí. Kdyby to tam nevyšlo, tak se vlastně nic nestalo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.4.2023 15:09 Reaguje na Richard Vacek
Totální pitomost, Ukrajina je už dnes kontaminována z Černobylu a stále se neví, jestli kremelská zrůda neodpálí elektrárnu v Záporoží, nebo tam nehodí jadernou pumu. Jakéoliv experimenty se můžou začít dělat až po válce.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.4.2023 15:07 Reaguje na Miroslav Vinkler
Váš svět naopak: Fialova vláda vypsala nový tendr na dostavbu nového jaderného bloku, který loupežník zarazil. Fialova vláda zrušila vagón byrokratických nesmyslů potřebných na výstavbu střešních fve do 50 kWp a vypsala na ně velmi slušnou dotaci. Tahle vláda zarazila biopalivový tunel, obnovila výstavbu fv parků, vytváří podmínky pro výstavbu větřáků. Tahle vláda komplet přepákovala naši stoprocentní závislost na ruském plynu, pracuje na tom samém s ropou (zkapacitnění TALu). Tahle vláda počítá s co nejdřívější stavbou SMR, pokud budou k mání.
Vše naopak, jak dycky.
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.4.2023 15:27 Reaguje na Pavel Hanzl
To jste krásně překroutil. Podmínky pro vypsání tendru připravila ještě předchozí vláda, současná vláda jen dala ČEZu svolení k jeho spuštění, když předtím víc jak rok jeho spuštění ještě z opozice blokovala.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.4.2023 15:55 Reaguje na Emil Novák
Nad čím kdy mudrovali jací ouředníci je fuk. Samozřejmě nebylo možný (jak se stoprocentně ukázalo) pustit do tendru Rusko a Čínu a až tahle vláda to dotáhla do vůbec toho vypsání, na podzim se má rozhodnout. To budou zase orgie ruských vohnoutů a dezolátů, to budou desítky až stovky hodin obstrukčních keců!!
S touhle opozicí nemáme šanci, myslím si já.
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.4.2023 16:00 Reaguje na Pavel Hanzl
1) O žádných "ouřednících" jsem nic nepsal.
2) Zajímavé je, že se o záměru spustit tendr se všemi uchazeči vědělo více než rok, než se to "stoprocentně ukázalo" zrovna těsně předtím než měl být spuštěn. Do té doby to vůbec nikoho netrápilo a kvůli tomu jsme ztratili rok obstrukcemi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.4.2023 20:12 Reaguje na Emil Novák
Proti tomu tendru se všemi uchazeči byla především odborná veřejnost (Míl, Drábová), taky politická opozice. Všem bylo janý, že to Rusi zkorumpují a vyhrají, bylo to přece v babišistánu. Ale Vrbětice otevřely oči i normálním tutanům a ani loupežník nebyl proti, aby se chystal tendr bez Ruska a Číny. Což bylo to nejlepší co mohl udělat.
Ale dotaz na odborníka: myslíte si, že Rosatom doství ten maďarský Paks?
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.4.2023 21:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže znovu: záměr vyhlásit tendr se všemi uchazeči byl známý více než rok dopředu. Nikdo to nezpochybňoval. Více než rok byl čas na diskuse jestli Rusko ano nebo ne, až měsíc před plánovaným spuštěním tendru, dávno před Vrběticemi, najednou začaly obstrukce tehdejší opozice ve sněmovně, které celý tendr zdržely o více než rok. Nebýt toho, tendr byl nejen dávno vypsaný už předchozí vládou, ale dnes už mohl být i vyhodnocený. Ztratili jsme více než rok jen hloupým politickým bojem a vy tu budete překrucovat fakta tím že "Fialova vláda vypsala nový tendr", který přitom mohl být vypsaný už dávno předtím.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.4.2023 22:18 Reaguje na Emil Novák
Výborně. Ale byl by vypsaný s Rosatomem nebo bez něho? A co Paks? Rusko jede jen válečnou výrobu a je ekonomicky na dně, rabuje i zlaté rezervy nasyslené na válku a bude paprikášům něco stavět?
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.4.2023 22:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Dnes víme že je úplně jedno jestli by byl vypsaný s Rosatomem nebo bez něho. Stejně by byl nejpozději loni v únoru Rosatom z tendru vyřazen. Ale důležité je, že měli politici minimálně rok na to se na tom dohodnout a tento rok promarnili - především ti co dnes sedí ve vládě.
Křišťálovou kouli nemám, jestli Rosatom dostaví Paks nevím, i v jiných částech světa ale dál staví - Turecko, Egypt, Indie, Čína, Bangladéš.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.4.2023 23:01 Reaguje na Emil Novák
Pokud by to Rosatom vyhrál, rád bych viděl, jak ho vyřazují. Léta arbitráží.
Tahle vláda ztratila rok, Bába možná 10 let. Ten Telemín se mohl už dávno stavět.
Pokud Rosatom ve světě staví, je ještě ruský? Nekoupili to třeba Amíci po kouscích nastojato?
Odpovědět
EN

Emil Novák

29.4.2023 07:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Rosatom by to nemohl vyhrát, když válka začala více než před rokem a do té doby by se tendr nestihl vyhodnotit. Byl by vyřazen z probíhajícího tendru a nějaká arbitráž by neměla vůbec žádnou šanci na úspěch.
Rosatom "koupili Amíci"? To ještě myslíte vážně nebo už zase trollíte?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.4.2023 10:07 Reaguje na Emil Novák
Ptám se. Pokud ruský stát kolabuje, bude mít i Rosatom fatální potíže a tím vzniká šluspanika a kšeftaři vždy vymudrují řešení, klidně i velmi bizardní.
Odpovědět
LM

Ladislav Metelka

25.4.2023 08:50
Jen malý dotaz - kolik té energie bude v zimě, když je den krátký, přijde teplotní inverze, takže foukat nebude a bude zataženo (příkon energie pro FV minimální)?
Odpovědět

Viktor Šedivý

25.4.2023 11:44 Reaguje na Ladislav Metelka
Bude jí dost.
Protože cena bude tak vysoká, že si sakra rozmyslíte cvaknout vypínačem.

:-(

Odpovědět
LM

Ladislav Metelka

25.4.2023 12:11 Reaguje na Viktor Šedivý
Tím si právě jist nejsem...
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

25.4.2023 21:36 Reaguje na Ladislav Metelka
Ptáte se blbě, prudukci se přizpůsobí spotřeba. Topit budete v létě místo v zimě......podstatné je, že bude sedfět součet spotřebované energie za rok.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.4.2023 15:16 Reaguje na Ladislav Metelka
Člověče nešťastná, ten úžasný objev Ameriky, že v zimě mají OZE omezenou výrobu, byste si měl fakt patentovat, to nikoho ještě nikdy nenapadlo.
Energetici jsou přece úplní tutani, kteří sedí před monitory počítačů, kde pěkně běhají křivky výkonu z fve a zrazu plesk! Zrovna, když chtějí jít domů zaleze slunce a a žádné křivky už nejsou!!! Až to nastane, většina se oběsí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.4.2023 10:52
Když to bude postavené bez dotací a následně cena elektřiny z nich, stejná jako z JE, uhelných,
proč ne, že !
Odpovědět

Viktor Šedivý

25.4.2023 11:06 Reaguje na smějící se bestie
Kdyby jen dotace.
My jim ještě budeme v létě platit za (zbytečný a nepotřebný) proud, který by mohli vyrobit, ale nevyrobí, protože vůbec nebude jak ho spotřebovat.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

25.4.2023 21:37 Reaguje na Viktor Šedivý
Ale bude, nemějte péči. Prožene se přes elektrokoitel v uhelné elektrrárně, a následná pára se pustí na turbíny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.4.2023 15:17 Reaguje na smějící se bestie
Do uhlí jede nejvíc dotací stále a možná i do jádra.....
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.4.2023 15:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Leda tak ve vaší alternativní realitě, Hanzle.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.4.2023 15:56 Reaguje na Emil Novák
Já si všechno neukládám, ale píšou o snad miliardách...
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.4.2023 16:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdo píše o "snad miliardách"? Zjevně zase nevíte vůbec nic a jen trousíte své dojmy.
Odpovědět

Viktor Šedivý

25.4.2023 11:10
Frank Bold a TOP 09
Hm.
Ale drahé energie budou svádět na Putina, co?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

25.4.2023 12:44 Reaguje na Viktor Šedivý
No čertovo kopyto je v detailech co neřeší.
K tomu, aby byl celý popsaný scénář možný, ...potřeba odstranit řadu bariér a ... infrastrukturu. ...nedostatečné kapacitě distribuční soustavy,...
Tedy tuto soustavu je třeba nákladně posílit nejméně na trojnásobný přenos + vybudovat velmi nákladné kapacity na úschovu energie jako baterie či výrobny vodíku.
Nebo:... srozumitelné informace o aktuální volné kapacitě distribuční sítě ... no a ty momentálně nejsou
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

25.4.2023 13:20 Reaguje na Slavomil Vinkler
volné kapacity
Odpovědět

Viktor Šedivý

25.4.2023 18:30 Reaguje na Slavomil Vinkler
Žádné úschovny energie nikdo není v požadované kapacitě schopen postavit.
Totální nesmysl technický i ekonomický.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

25.4.2023 21:38 Reaguje na Slavomil Vinkler
Baterky jsou na to, aby stabilizovaly síť, zejména frekvenci, když se sít těmi OZE rozmrdaná. Rozhodně to není nějaká spižírna na energii.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

25.4.2023 12:35
Naši politici teda nejsou nic moc, ale do takové hlouposti se snad ani oni nejsou ochotni pustit. Už teď kvůli sázce na OZE má EU nedostatek energií a patří mezi ostrůvek s nejdražšími energiemi na světě. A to pro naši budoucnost není vůbec dobré - pro porovnání jsem zvolil období od začátku roku:
https://www.iea.org/data-and-statistics/data-tools/real-time-electricity-tracker?tracker=true&from=2023-1-1&to=2023-4-15&category=price
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

25.4.2023 13:18 Reaguje na Richard Vacek
Těch 55 TWh z biomasy je asi 50% dřeva a veškerá sláma co v Česku naroste, při 100% účinnosti.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

25.4.2023 17:05 Reaguje na Slavomil Vinkler
Třeba přijde znovu Marie Terezie a plundrování lesů na to, aby se dřevo prohnalo komínem, zakáže.
Odpovědět

Viktor Šedivý

25.4.2023 18:32 Reaguje na Richard Vacek
Vy jste si nevšiml, že zatím do všech kroků GreenDealu šli naplno?
Chtějí pochvalu z Berlína a Bruselu. A ten panák z Hradu je bude podporovat.


Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.4.2023 17:40
Proč pouze dvojnásobek! "Překonej sám sebe a vytrvej!"" Pětiletku splníme
za tři roky!" Nepřipomíná vám to to samé, co mi! Nereálné bláboly politiků,
kteří si stále neuvědomují rozdíl mezi momentální produkcí v OZE a stálostí
dodávek energie do sítě. V zimě slunce svítí občas, vítr taky fouká, kdy
chce a spotřebitel nebude čekat, až vysvitne slunce a zafouká vítr? Takto
čekali na hezké počasí naši předci, aby jim uschlo na slunci obilí a vítr
roztočil větrný mlýn. Pokrokem bylo dosušování a mletí elektromotorem.
Návrat zpět bude tím zeleným pokrokem? Uvědomují si ti novodobí svazáci,
jak mohutné by musely být baterie schopné akumulovat letní přebytky a ty
vydat v zimě, když bude třeba týden zataženo a bezvětří. Asi ne, protože
by neplácali stále tytéž nesmysly. V zimě i ta noc trvá 15 hodin a více,
kdy slunce svítit nebude a pár hodin ve dne to nezachrání, protože na
kompletní pokrytí celého dne by muselo těch panelů být o mnoho více, než kolik by stačilo v létě. Je to pořád totéž. Nedouci a lobbisté horují pro
OZE a odborníci žasnou, kolik pitomců se sešlo ve vrcholné politice !!!
Odpovědět

Viktor Šedivý

25.4.2023 18:35 Reaguje na Břetislav Machaček
To nejsou pitomci. Odměna za nechápavost je dost vysoká.

Mně překvapují spíše ti pitomci, co je volí, přestože je jasné, že si ten průšvih vyžerou do dna a svým dětem přichystají nepěknou budoucnost.

Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.4.2023 18:48 Reaguje na Viktor Šedivý
V tom máte pravdu a už se ani nedivím preferování učitelů,
když vychovávají takové hloupé voliče. Z matematiky a fyziky
maturuje zlomek středoškoláků, protože postrádají logické
uvažování. Vystačí si s opakováním cizích "mouder" a tetou
"Wiky" kde je plno chybných informací. Mi už je to celkem
fuk, ale bojím se, že se dožiji toho, že budu závidět už
těm mrtvým, kteří žili v době zdravého selského rozumu.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

25.4.2023 21:32
Vždycky říkám.....Energie nerovná se Elektrická energie. Zelení dezoláti toto zaměňují.
Odpovědět
RM

Roman Mysík

27.4.2023 21:08
Nebuďte malicherní, zelení soudruzi! OZE bude tvořit ne 27%, ale 50%, 75%. 99%, 120%, 250% a tak dále! Poručíme větru a dešti. Případné pochybovače a odpůrce Zlikvidujeme! Narodil jsem se v debilní totalitě a evidentně zemřu v ještě mnohem debilnější. Ještě že těch pár desítek let mezi tím bylo celkem fajn. :-)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist