https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/adapterra-awards-cenu-sympatie-ziskal-od-verejnosti-projekt-obnovy-sedmihorskych-mokradu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Adapterra Awards: Cenu sympatie získal od veřejnosti projekt obnovy Sedmihorských mokřadů

3.11.2022 10:41 | PRAHA (Ekolist.cz)
Sedmihorské mokřady.
Sedmihorské mokřady.
Soutěž Adapterra Awards každoročně oceňuje nejlepší projekty v oblasti adaptačních opatření na změnu klimatu. Letos si ceny od poroty si odnesly projekt obnovy krajiny u jihomoravské obce Ořechov, projekt revitalizace školy Českobrodská v Praze 9, paraglidingové centrum Flight Park Javorový ze severní Moravy a Český soběstačný dům z jižních Čech. Veřejnost v online hlasování udělila Cenu sympatie úspěšné revitalizaci Sedmihorských mokřadů na Semilsku. Cenu Prahy získaly úpravy Čelakovského sadů v blízkosti Národního muzea. Za pořadatele informuje o výsledcích Nadace Partnerství a Integra Consulting.
reklama

 
V kategorii Volná krajina uspěla obec Ořechov na Brněnsku, která se dlouhodobě věnuje obnově okolní krajiny či hospodaření s dešťovou vodou uvnitř i mimo obec. Ořechov využil veškeré obecní plochy k vybudování polních cest, výsadbě stromořadí, tvorbě remízků či rozsáhlého valu s biokoridorem, který brání záplavám a splavování orné půdy do obce. Vznikly zde také 3 přírodní rybníčky, suchý poldr, sedmihektarový mokřad či 4 retenční nádrže na dešťovou vodu. „Ořechov získal od společnosti Nestlé finanční odměnu ve výši 100 tisíc Kč za pozitivní proměnu krajiny ve svém okolí. Ta pomohla chránit obec i obyvatele před následky přívalových dešťů, eroze i sucha a zároveň jim zpřístupnila krajinu k procházkám. Věříme, že Ořechov poslouží jako zdroj inspirace dalším obcím v celé ČR, které trpí podobnými problémy,“ upřesňuje Martina Šilhánová z Nestlé Česko, partnera soutěže.

Krajina u obce Ořechov.
Krajina u obce Ořechov.
Foto | VOJTa Herout / Nadace Partnerství

První místo v kategorii Zastavěná území získala proměna areálu pražské střední školy v ulici Českobrodská. Z původní budovy ze 70. let, která se přehřívala, zatékalo do ní a obsahovala nebezpečný azbest, zůstala pouze nosná konstrukce. Plášť dnes tvoří inovativní lehká dřevěná fasáda ENVILOP vyvinutá aplikovaným výzkumem ČVUT. Budova využívá tepelná čerpadla, chytré větrání i osvětlení (řízené čidly a časovými programy) či automatické venkovní žaluzie. Na zelené vegetační střeše se nachází fotovoltaická elektrárna doplněná o bateriové úložiště. Použitou vodu z umyvadel a sprch přečišťují a používají ke splachování toalet. Dešťovou vodu zadržují v retenčních nádržích pro zálivku zeleně.

V kategorií Pracovní prostředí odborná porota ocenila beskydské paraglidingové centrum Flight Park Javorový, které díky chytrému softwaru propojenému s rezervačním systémem efektivně vyhřívá objednané pokoje i teplou vodu, čímž výrazně šetří energii. Ta navíc částečně pochází z udržitelných zdrojů, protože ji vyrábí malá fotovoltaická elektrárna umístěná na střeše hotelu. Doplňují ji 4 solární kolektory na ohřev vody s celkovou kapacitou 800 litrů vody. Cílem majitelů je vytvořit zde co nejvíce energeticky soběstačný systém a do budoucna jej rozšířit ještě o ostrovně řešené obytné chaty.

Český soběstačný dům.
Český soběstačný dům.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Na fungování bez inženýrských sítí (tj. bez připojení na vodu, elektřinu a kanalizaci) se zaměřil také projekt Český soběstačný dům z jihočeského Kyselova, vítěz kategorie Náš domov. Do navrhování a realizace projektu se zapojilo více než 40 odborníků i nadšenců. Doslova na zelené louce vyrostl dům, který si vyrábí veškerou elektřinu se slunce, topí biomasou, zachycuje maximum dešťové vody a po přečištění ji využívá ke sprchování i splachování. Projekt zájemcům na svém webu sdílí veškeré své technické principy a zkušenosti, které by měly být uplatnitelné i v „připojené“ zástavbě.

„Cenu sympatie opět udělovala veřejnost prostřednictvím hlasování na webu soutěže, do něhož se zapojilo téměř 6 tisíc hlasujících. Nejvyšší počet hlasů získal projekt revitalizace Sedmihorských mokřadů,“ říká koordinátorka soutěže Andrea Křivánková z Nadace Partnerství. Území Sedmihorských mokřadů na Semilsku v minulosti těžce poškodilo odvodňování. Po nejprve složitém řešení majetkoprávních vztahů mohlo dojít k odstranění husté sítě odvodňovacích kanálů a k následnému vyhloubení 14 tůní. Dnes zdejší mokřady zadržují až 26 500 m³ vody (v tůních i půdě). Na území se začaly vracet vzácné druhy obojživelníků i ptáků a v budoucnu snad i orchidejí.

Nově upravené prostředí Čelakovského sadů získalo Cenu Prahy
Nově upravené prostředí Čelakovského sadů získalo Cenu Prahy
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jan Malý / IPR Praha

Na závěr pořadatelé vyhlásili letos již potřetí také Cenu Prahy, kterou si odnesla Obnova Čelakovského sadů a okolí Národního muzea. Porota vyzdvihla zejména zdejší úpravy stanovištních podmínek pro zeleň, která v přehřívajícím se centru s hustou dopravou velmi trpí. Inspirativní je také práce se zadržováním dešťové vody s pomocí dlážděných ploch, speciálně upraveného podloží či ochranou před zhutňováním půdy. „V soutěži Adapterra Awards se letos opět objevilo několik inspirativních a kvalitních projektů z Prahy. Čtyři se dostaly i do finále. Oceněný projekt v Čelakovského sadech u Národního muzea představuje příklad, jak Praha reaguje na stále častější jevy, jako jsou usychání stromů, potřebu zalévání, prašnost, vlny veder, přívalové deště či přetížení kanalizace,“ dodává Jana Plamínková, náměstkyně primátora HMP pro oblast životní prostředí.

Vítězové v jednotlivých kategoriích:


reklama


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

3.11.2022 10:52
Sedmihorské mokřady... to je přece jen nádhera. :)

Kolik takových lokalit zmizelo pod koly traktorů, ve jménu produkce, ve jménu zvyšování blahobytu člověka - vrcholu Vesmíru, který je sám sobě průvodcem i soudcem...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.11.2022 10:54
Pozitivní zpráva , takových bychom potřebovali mnohem více.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

3.11.2022 14:55
Komický je ten Český "soběstačný" dům, který pro své fungování potřebuje 5 hektarů lesa a občas navézt náklaďák peletek.
Odpovědět
Pe

Petr

3.11.2022 16:37
Je paradoxní, že oceňujeme okrádání přírody o dešťovou vodu jejím zadržováním. Příroda jinou než dešťovou vodu nedostává, a my se plácáme po ramenou, když ji zachytáváme pro svou potřebu a do přírody ji nepustíme.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

4.11.2022 11:27
Turnov - srdce Ceskeho raje. Sedmihorky lezi na jeho okraji. Kdysi v 50. letech bolsevik rozhodl, ze mesto Turnov, ac mnohem vetsi a nejen dopravne mnohem vyznamnejsi bude patrit pod okres Semi;y. Duvodem byly maloburzoazni tradice Turnova ve srovnani s delnickymi Semily. No a tohle rozhodnuti bolsevika je proste svate (asi tak jako svevolne predani Krymu Ukrajine bolsevikem Chruscovem je svate...) Budiz, jde li o admininstrativni zalezitost kterou jedinec nemuze zmenit -
ale pokud autor tohoto clanku aspon vzdalene tusi, kde lezi Sedmihorky v Ceskem raji mohl si tu formulaci "na Semilsku" jako invektivu vuci pysnym turnovskym patriotum ("Turnov na Semilsku" - tohle je mnohem horsi, nez rici/napsat Hradec Kralove na Pardubicku ci obracene :) na uzemi jejichz mesta ty mokrady fakticky lezi odpustit
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist