https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/afriku-zaplavuje-plastovy-odpad-ale-pro-mnohe-staty-je-to-zdroj-penez
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Afriku zaplavuje plastový odpad, ale pro mnohé státy je to zdroj peněz

1.3.2022 02:35 | NAIROBI (ČTK)
Africké státy se v Nairobi pokusí sjednotit se v otázce zákazu dovozu plastového odpadu na kontinent.
Africké státy se v Nairobi pokusí sjednotit se v otázce zákazu dovozu plastového odpadu na kontinent.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Do Afriky se vyváží z jiných zemí toxický odpad, mezi nímž nechybí plasty. O tom, zda se kontinent ubrání osudu světové popelnice, začala včera v Nariobi jednat shromáždění OSN pro životní prostředí. Afričtí účastníci se budou snažit svůj světadíl před takovým osudem uchránit, napsala agentura AFP.
 

Od Antananariva po Dakar přes Nairobi a Konakry jsou africké metropole zaplaveny tunami odpadu skladovaného pod širým nebem. Kromě pachu se z nich uvolňuje dým i toxické částice. Ti nejchudší sem přicházejí hledat něco, co jim umožní přežít.

Plast zamořuje oceány i zemědělské oblasti a ohrožuje zvířata, rostliny i lidi. "Ty plastové sáčky jsou opravu vražedné. Postupně zabíjejí náš dobytek, který se pase na plastem zamořené trávě," říká nigerský pastevec Hama Abdoulaye, který žije u nigerské metropole Niamey.

Program OSN pro životní prostředí (UNEP) v nedávné zprávě konstatoval, že se v Africe plastový odpad netřídí a nejsou tam ani recyklační zařízení, takže ho tam přibývá, což ohrožuje životní prostředí i ekonomiky.

Ve světě je každý rok vyprodukováno 300 milionů tun plastového odpadu a z toho 11 milionů tun končí v oceánech. V Africe statistiky chybí. "Je nepochybné, že pokud nebudeme reagovat, stane se Afrika popelnicí plastového odpadu," řekl Ousmane Danbadji z nigerské nevládní organizace pro ochranu vod.

Když Čína v roce 2018 a po ní Filipíny a Malajsie zakázaly dovoz plastového odpadu, vyvstala obava, že se bohaté země obrátí na Afriku. Dělají to tak už s nebezpečným odpadem jako baterie nebo použité elektrické či elektronické součástky. Týká se to hlavně Ghany a Nigérie.

"Je velké riziko, že odpad z průmyslových zemí skončí u nás v Africe," řekl šéf konžské nevládní organizace Zelená planeta Yves Ikobo.

Africké státy se v Nairobi pokusí sjednotit se v otázce zákazu dovozu plastového odpadu na kontinent. Většina subsaharských států od roku 2000 zavádí zákony zakazující "výrobu, dovoz obchodování, používání a skladování plastových sáčků a obalů", avšak tyto zákony často nejsou dodržovány vůbec nebo špatně.

John Gakwavu z rwandské organizace ochrany životního prostředí řekl, že porušování zákonů nelze zabránit, když se v tom neangažují politici.

Jedním z důvodů je fakt, že sektor plastů v mnoha zemích vytváří pracovní místa - v Jihoafrické republice v něm pracuje 65 000 lidí. Tamní ministryně životního prostředí Barbara Creecyová už prohlásila, že jakákoli mezinárodní dohoda musí brát v potaz "rozdíly v odpovědnosti a kapacitách i situaci jednotlivých zemí".

"Nemyslím, že africké země v Nairobi dospějí ke společné pozici. Země s rozvinutým odvětvím zpracujícím plastový materiál budou klást důraz na pracovní místa a na daňový přínos tohoto sektoru," řekl Nhlanhla Sibisi z africké sekce Greenpeace. V JAR, v níž je 65 procent mladých lidí bez práce, je to důležitý argument.

"Bude velmi těžké sjednotit se na zákazu dovozu odpadu, protože pro mnoho zemí je to zdroj příjmů. Musíme vyvíjet tlak na to, aby nebyla ohrožena budoucnost kontinentu," řekl Ikobo.

Zatímco se čeká na mezinárodní dohodu, Afričané sami se snaží zachovat čistotu svých měst, vesnic a pláží sběrem odpadu. Věnují se tomu zejména v gabonském Librevillu a Abidžanu v Pobřeží slonoviny. V tomto městě vznikla s pomocí UNICEF a jedné soukromé kolumbijské společnosti továrna na recyklaci plastu. Vyrábějí z něj cihly, z nichž se staví v Pobřeží slonoviny školy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.3.2022 05:22
Jeden ze vzácných článků, které poukazují na odpadový neokolonialismus vyspělých zemí, zejména EU a USA .
Ty si samy vytvořily zákony, které neumožňují skládkovat odpady na vlastním "čistém" území , tak ho posílají do rozvojových zemí.
Buď zkorumpovaným režimům nebo do zemí, kde nemají odpovídající legislativu životního prostředí.
Jedná se o zločiny vůči životnímu prostředí i vůči domorodcům , které na rozdíl od současné tragédie na Ukrajině , nikoho nevzrušují.

Nic lépe nevykresluje pokrytectví rozvinutých zemí , než takové podlé imperiální chování vůči bezbranným a nevinným obětem, podle hesla
"Sejde z očí, sejde z mysli".
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.3.2022 07:35 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.3.2022 11:40 Reaguje na Miroslav Vinkler
třiďte odpad, ať se máme lépe? no, to je vidět...jediný odpad, který je přínosný je ten, který se nikdy nevyrobí
Odpovědět

vladimír šmídl

6.3.2022 22:54 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Třiďte odpad... To je jako ,,nastolte pořádek". V životě to znamená analogii k přeskladněné munici, která se také ,,delaboruje", nikoli valí buldozerem na skládku. Ten, kdo likviduje odpadky udržitelným způsobem, musí znát technologii výroby a vyvinout technologii dekompozice.Tedy z běžného integrovaného obvodu musíte dostat slitinu Fe-Ni nebo Cu-Fe a malé množství křemíku, který je připojen do pouzdra pomocí zlata, resp. eutektické slitiny Au-Si.
A ten obvod musíte dostat z desky.Pro představu to stačí.
Třetina těžby zlata končí v elektronice.
Víte o nějaké opravně, kde vám opraví mikrovlnnou troubu?
Tam sice zlato není, ale znehodnocuje tavbu železného šrotu, kde končí(mědí).Z uvedeného je zřejmé, že likvidace vyžaduje odbornost a zadarmo nebude.
Odpovědět
VK

Václav Kain

1.3.2022 06:50
V Afrických zemích je obrovská korupce.Těm mnohde diktátorům je jedno,že se do jeho země dováží odpadní plast.Důležité jsou peníze které doputují ne jejich účet v zahraničí.Až bude nejhůř tak zdvihnou krovky a frnk.S těmi oceány je to horší.Produkty z moří a oceánů které vyživují značnou část obyvatel začínají být nepoživatelné.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

1.3.2022 08:32 Reaguje na Václav Kain
Tak si říkám, jak by se svět vyvíjel nebýt rozbití světového řádu druhou sv. válkou. Evropské státy měli Afriku a blízký východ rozparcelován na kolonie, sice je drancovali, ale to by se časem určitě zlepšilo. Možná by v těch zemích dnes vládlo právo a evropská civilizace.
Odpovědět
va

vaber

1.3.2022 08:58 Reaguje na Milan Dostál
co takhle lidská práva a svoboda, to vám nic neříká?
jo Evropané vždy přesně vědí co je správné a co ne a podle toho svět vypadá,
je to vidět i na uklizeném odpadu, na správné místo
Odpovědět
MD

Milan Dostál

1.3.2022 09:31 Reaguje na vaber
Lidská práva jistě, jak by šel vývoj, tak by se dodržovaly stejně jako v Evropě. Jinak v zájmu lidských práv a svobody tam došlo k přelidnění a k nesčetným lidským tragediím, katastrofální ekonomické a ekologické situaci.
Odpovědět
va

vaber

1.3.2022 09:43 Reaguje na Milan Dostál
to vše až po příchodu Evropanů ,před příchodem Evropanů takové problémy neměli
Odpovědět
MD

Milan Dostál

1.3.2022 10:03 Reaguje na vaber
To Evropani před tisíci lety taky ne, ale přece by jste nechtěl žít v neolitu.
Odpovědět
va

vaber

1.3.2022 08:48
vyrábět cihly z plastu a ještě na školy ,to je nějaká časovaná bomba , nemají přírodní materiály?
opravdu geniální nápad
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.3.2022 09:10 Reaguje na vaber
A co naše vybavení bytů a škol? Koukněte kolem sebe, co je z plastu,
nebo alespoň s jejich stopami. Ještě pár let dozadu jeden "odborník"
radil "vylepšovat:" jílovité půdy drceným polystyrénem pro jejich
vylehčení a lepší propustnost. Co jiného je "recyklace" plastů pro
jejich mísení s asfaltem do povrchu silnic? To už nebudou pouze otěry gumy z pneumatik a z asfaltu, ale i z plastů. Tato civilizace
si kope hrob i bez válek a najít skutečně čistou vodu bez chemie
bude brzo nemožné i na horách. Mikroplasty létají vzduchem, vítr
je roznáší, voda rozplavuje, my roznášíme po přírodě. Já to beru tak, že chudým lidem bude nakonec jedno, že se děti učí ve škole
z odpadků, když sami vedle jejich skládky bydlí, mnozí jimi topí
a nebo je zpracovávají na ty cihly. Moje babička kdysi říkala:
Chudý člověk, hotové hovado a i ta kráva ve statkářově stáji se
má lépe, než jeho pacholci a děvečky. A tak tomu v tomto světě je.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist