https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktivista-jenz-pristal-na-stadionu-pred-zapasem-fotbaloveho-me-dostal-pokutu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivista, jenž přistál na stadionu před zápasem fotbalového ME, dostal pokutu

11.7.2023 19:41 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ekologický aktivista, který v červnu 2021 před zápasem fotbalového mistrovství Evropy mezi Německem a Francií vlétl do mnichovské Allianz arény na padáku opatřeném motorem, dostal u soudu v Mnichově pokutu 7200 eur (171 950 korun). Agentura DPA napsala, že muž, který pracuje jako chirurg, se na začátku nynějšího procesu za čin omluvil a slíbil, že už nikdy nic podobného neudělá.
 
Na hrací plochu tehdy hodil míč. Na balonu i na padáku měl hesla proti koncernu Volkswagen, sponzorovi šampionátu, a nápis "Greenpeace". Padák se do arény zřítil, dva lidé na tribuně utrpěli zranění, jeden byl francouzský zvukař, druhý ukrajinský dopingový komisař UEFA. Oběma poškozeným aktivista později telefonoval a řekl jim, že přijímá plnou odpovědnost za to, co udělal.

Soud ho dnes uznal vinným z ublížení na zdraví z nedbalosti a z ohrožení leteckého provozu. Nyní čtyřicetiletý muž přiznal, že před začátkem utkání navzdory zákazu letů v okolí arény přeletěl nad stadionem s padákem. Původně plánoval, že jen hodí míč na hřiště a pak se vrátí na místo, odkud vyletěl. Nicméně na padáku vznikl technický problém a muž nad ním ztratil kontrolu.

Zápas tehdy navzdory incidentu začal bez zpoždění a Francie v něm porazila Německo 1:0.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist