https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aktiviste-greenpeace-v-chomutove-protestovali-proti-kaceni-dreva-v-krusnohori
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aktivisté Greenpeace v Chomutově protestovali proti kácení dřeva v Krušnohoří

19.9.2023 18:02 | CHOMUTOV (ČTK)
Aktivisté a aktivistky Greenpeace protestují u firmy, která zpracovává ilegálně vytěžené dřevo.
Aktivisté a aktivistky Greenpeace protestují u firmy, která zpracovává ilegálně vytěžené dřevo.
Zdroj | Greenpeace
Aktivisté z ekologické organizace Greeanpeace protestovali v Chomutově proti kácení dřeva v Krušných horách. Předtím sledovala organizace pomocí GPS trackeru buky pokácené u Horního Jiřetína. Nejprve se ocitly na skládce dřeva u Mariánského Údolí a teď jsou podle Greenpeace v průmyslové zóně Zadní Vinohrady v Chomutově. U zpracovatelského závodu v Chomutově rozvinuli dnes odpoledne aktivisté transparenty s nápisy "Zločin proti přírodě", "Místo zločinu vykáceno" nebo "Nenechme vzácné lesy proletět komínem". Vlastníkem lesa u Jiřetína je podle Greenpeace společnost Royal Pine a v bukových lesích kácela na začátku letošního roku. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje.
 

Aktivisté oslovili v Chomutově zástupce zpracovatelského závodu. "Upozornili jsme ho, že mu bylo dovezeno nelegálně vytěžené dřevo," řekl ČTK mluvčí Greenpeace ČR Lukáš Hrábek. GPS tracker z označeného dřeva aktivisté sundali.

Krajský úřad Ústeckého kraje vydal 20. února k navrhovanému kácení nesouhlasné stanovisko. Podle Greenpeace ale v té době porosty, v nichž kácení odmítl, již neexistovaly. S kácením nesouhlasily Horní Jiřetín, Greenpeace a Česká společnost pro ochranu netopýrů.

Organizace Greenpeace sledovala dřevo z Mariánského Údolí již v minulých měsících. Zjistila, že část dřeva byla v květnu rozřezána a skončila jako palivové dříví u soukromých osob. Kvůli podle Greenpeace nezákonnému kácení a uvádění ilegálně vytěženého dřeva na trh se organizace obrátila v březnu na Českou inspekci životního prostředí. V dubnu Greenpeace podala podnět na prošetření obchodování s nelegálně vytěženým dřevem na Krajský úřad Ústeckého kraje.

"Úřady však ani za půl roku nebyly schopné o ilegálním kácení rozhodnout, potrestat ho a ani zabránit uvádění ilegálně vytěženého dřeva na trh. Proto organizace Greenpeace umístila do klád na skládkách dřeva u Mariánského Údolí GPS trackery, aby zjistila, jakým způsobem se s ilegálně vytěženým dřevem zachází, a zajistila důkazy, že je stále uváděno na trh," uvedl Hrábek. Greenpeace a město Horní Jiřetín podaly v květnu na firmu Royal Pine trestní oznámení kvůli podezření ze spáchání trestného činu poškození lesa.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist